Ga naar content

Letland

Baltische Staten - Letland is een verrassend en nog onontdekt land voor een natuurreis binnen Europa. Een citytrip naar Riga is perfect te combineren met daguitstapjes in de natuur, het is zelfs aanbevolen om meerdere dagen uit te trekken om de mooiste plekken in de natuur van Letland te verkennen.

Vakantie in Letland

Het middelste land van de drie Baltische staten is dunbevolkt en kent weinig industrie, waardoor er heel veel ruimte is voor de natuur om zich in alle vrijheid te ontwikkelen. Hierdoor kunnen rustzoekers genieten van schone lucht, helder water en stilte.

Tips rondreis Letland

Maar liefst 44% van het landoppervlak bestaat uit rijk gevarieerd bos, waardoor Letland een eldorado is voor spechten. Bijzonder is het broeden van zuidelijke soorten als bijeneter en scharrelaar, terwijl 's winters temperaturen van -20 niet ongewoon zijn. Grote roofdieren als lynx en wolf staan hier aan de top van de voedselpiramide. Letland kent veel flora en fauna die al lang geleden uit Nederland verdwenen zijn.

Natuur in Letland
Deel op Pinterest

Mooiste gebieden in Letland

Wat zijn de mooiste plekken in Letland? Het bekendste natuurgebied in Letland is voor velen het Kemeri nationaal park, dat zich op amper een half uurtje rijden van de hoofdstad Riga bevindt.

1. Slitere

Verder naar het noordwesten vind je een moerassig gebied, het Koerland, waar onder andere het Slitere natuurpad langs met oerbos begroeide kusten leidt. Het Slitere Nationaal Park vormt het noordelijkste puntje van de Letse Oostzeekust en grenst aan de baai van Riga. Letland is een populair land om te kamperen, te fietsen, te kajakken of te wandelen. Voel je je aangesproken, bekijk dan zeker onze reistips met oog voor een vakantie in de natuur in Letland.

Reis op maat boeken?

2. Oostzeekust

Denk je aan de Baltische Staten, dan denk je aan de Oostzeekust met zijn zandige klifkusten en grote keien. Met een kustlijn van bijna 500 km is Letland een populaire bestemming voor watersporten.

Oostzee Letland
Deel op Pinterest

3. Meren en rivieren

In het binnenland is er echter ook volop water aanwezig, in de vorm van (door rietvelden omzoomde) meren, zoals het grootste meer van Letland: Razna. Machtige visarenden turen boven de meren naar hun volgende prooi. De meeste riviertjes en beken zijn nog niet rechtgetrokken en hebben de gelegenheid om vrij af te stromen naar zee. Hierdoor is er de gelegenheid voor vogels om in steile wanden te broeden of voor vissen om hun eieren af te zetten op zandbankjes. 

4. Gauja National Park

Het Gauja National park in Vidzeme is het oudste en grootste nationaal park van Letland en wordt doorkruist door de Gauja. De rivier is de langste van het land en vormt over een lengte van 20 km de grens met Estland. Het natuurgebied staat vooral bekend om de bruine zandstenen kliffen die in het noorden tot 90 meter hoog oprijzen langs de oevers van de rivier.

Mooiste plekken Letland
Deel op Pinterest

Hiermee geeft het gebied soms een Amerikaanse indruk, alsof je in een van de nationale parken van Amerika vertoeft. In het zuiden is de Gauja een recreatiegebied. Het park bestaat voor de helft uit wouden, met voornamelijk naaldbomen en loofbossen. Kajakken op de Gauja is een populaire activiteit. Dit doe je bijvoorbeeld tijdens een gezinsreis van Djoser. Wil je niet nat worden, dan zijn er nog veel meer dingen om te doen. In de bossen kan je mooi wandelen, fietsen en mountainbiken.

Groepsreis tips

5. Kemeri Nationaal Park

Bij de Golf van Riga, op slechts 40 km van Riga, bevindt zich het Kemeri Nationaal Park. Binnen het park liggen verscheidene meertjes, waaronder het Kanieris meer bij de kust. Het Kemeri natuurgebied staat bekend om haar rijke biodiversiteit; moerasgebieden, kustduinen, laagveen en vennen vormen het leefgebied voor talrijke planten en dieren. Het is het leefgebied van zwarte ooievaars, wilde zwijnen, herten, bevers en elanden. Zeldzame bloemen, waaronder het Venusschoentje en de zonnedauw worden er waargenomen.

Kemeri Letland
Deel op Pinterest

Al dit natuurschoon valt te bewonderen vanaf twee wandelroutes en enkele fietsroutes. Na afloop kun je je laten verwennen in een van de kuuroorden die gebruik maken van natuurlijke zwavelbronnen. Naast wandelen en fietsen worden er tijdens een verblijf in het Kemeri nationaal park veel excursies en evenementen georganiseerd en je kunt er paardrijden, varen en vissen.

Natuurreis Letland

Deze tekst werd geschreven met medewerking van Fokko Erhart van Wildernisfoto.nl. Hij organiseert met regelmaat natuurreizen naar de mooiste gebieden in de Letland. Ga goed voorbereid op reis, met een goede reisgids en / of wandelkaart!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Fokko Erhart
Geschreven door
Fokko Erhart
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!