Ga naar content

Kemeri Nationaal Park

Natuur in Letland -  Wie verwacht er wildernis en natuur net buiten een hoofdstad? In Letland is dat mogelijk. Op nog geen 40 km ten westen van Riga ligt het Kemeri Nationaal Park.

Vlakbij Riga

Kemeri Nationaal Park, een prachtig gebied op amper 45 km van de hoofdstad Riga, waar je heerlijk tot rust kan komen en kunt genieten van het in West-Europa steeds schaarser wordende schoon water. Dit schone water is de bron van leven in verschillende biotopen in het Kemeri Nationaal Park, zoals de Oostzee, het hoogveenmoeras, zoetwatermeer, moerasbos en tot slot in de vorm van zwavelhoudend water, met zijn welbekende geur van rottende eieren.

Wandelen door het Kemeri Nationaal Park

Het Kemeri Nationaal Park bevat het grootste hoogveen van Letland, met een doorsnee van ruim 6 km. Helaas is dit habitat grotendeels uit Nederland verdwenen, maar gelukkig in delen van Oost-Europa nog goed bewaard gebleven. Naast de majestueuze kraanvogels zijn er twee piepkleine vleesetende zonnedauw plantensoorten te vinden. Maar het meest bijzondere van Kemeri is misschien wel dat je dit (doorgaans onbegaanbare gebied) goed kan beleven, doordat er een 5 kilometer lang wandelpad is aangelegd. Daarnaast zorgt een uitkijktoren voor een goed overzicht over het gebied en de daarin aanwezige vogels.

Vogels spotten in Kemeri

Twee spechtensoorten bereiken de westgrens van hun verspreiding in Oost-Europa. Dat zijn de witrug- en drieteenspecht. In de grotendeels ongerepte bossen van Kemeri zijn veel spechten te vinden. Zo is het mogelijk om 7 verschillende spechtensoorten bij elkaar te zien. Niet alleen laten de vogels zich makkelijk zien, ook is het mogelijk om de verschillen tussen de soorten op je gemak te bekijken.

Konikpaarden en heckrunderen

Naast bossen en venen bevat het nationaal park een groot gebied met graslanden. Deze worden begraasd door (oorspronkelijk uit Nederland en België afkomstige) konikpaarden en heckrunderen. De dieren hebben zich inmiddels aan het Letse klimaat aangepast, waardoor hun aantallen zijn toegenomen tot meer dan 70 paarden en ongeveer 40 runderen.

(Auteur: Fokko Erhart, Wildernisfoto.nl

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Fokko Erhart
Geschreven door
Fokko Erhart
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!