Ga naar content

Gauja National Park

Gauja National Park in Letland is opgericht in 1973 en ligt op slechts drie kwartier rijden van hoofdstad Riga. Het park strekt zich uit over meer dan 90.000 hectare en beschermt het mooiste deel van de vallei van de Gauja rivier, tussen Valmiera en Murjāņi. Het park beschermt de rijke natuur van de oude vallei van de Gauja rivier en de omliggende gebieden, evenals de enorme diversiteit aan planten-, vogel- en insectensoorten die hier voorkomen. Een walhalla voor de natuurliefhebber!

Natuur in Gauja

In Gauja National Park kronkelen rivieren door ongerepte valleien, tussen rode stenen kliffen door en in bossen met machtige bomen. Vaarroutes langs de Gauja rivier (bijvoorbeeld per kajak of kano) laten je kennismaken met de prachtige en grillige rivieroevers en vredige landschappen, waarin je de ongerepte natuur kunt waarnemen. Gauja National Park biedt een indrukwekkend aantal prachtige routes van verschillende moeilijkheidsgraden. Kies degene die het beste bij je past en trek je eigen plan in de natuur. 

Valmiera Gauja
Valmiera
Deel op Pinterest

Je staat oog in oog met bomen die door koningen zijn geplant, kan je stem horen weerkaatsen op zandstenen rotsen of je door natuurpaden laten voeren door sprookjesbossen. Dit alles doe je het best op een langzaam tempo, waarbij de smaken, geuren en kleuren passen in het ritme van het lokale leven.

Cultuur en historie

De indrukwekkende natuur is niet de enige reden om het oudste en grootste nationale park van Letland te bezoeken. Vandaag de dag is het park een plek waar legendes uit het verleden samenkomen met moderne en gezellige pensions, restaurants en recreatiegebieden. Hier kom je in historische sferen in oude kastelen, doe je energie op bij een van de eeuwenoude heilige plaatsen of ervaar je de helende eigenschappen van de natuur.

Er zijn meer dan 500 culturele en historische monumenten in Gauja National Park, van oude heuvelforten en middeleeuwse bakstenen kastelen tot kerken, landhuizen, watermolens, windmolens en andere archeologische, architectonische en kunstmonumenten. Gauja biedt de ideale afwisseling van natuur én historie dus.

Mooiste plekken Gauja Park

Wat zijn de niet te missen plekjes in het nationaal park en vanaf welke plaatsen kan je het park goed verkennen? Onderstaand een overzicht van mooie plekjes in Gauja. Het natuurgebied omvat de groene en industriële stad Valmiera, de door natuur omringde stad Sigulda en de romantische stad Cēsis.

1. Valmiera

Goed idee om je ontdekkingstocht door Gauja National Park te starten in Valmiera, een actieve en bruisende stad waar de Gauja rivier vredig doorheen stroomt. Valmiera is een van de oudste steden van Letland. Hier vind je schitterende stadslandschappen en proef je de historie van de oude gebouwen.

Gauja River Steep Banks
is een van de meest pittoreske en mooiste plekken aan de oevers van Gauja in Valmiera. En als je naar de top van de toren van de St. Simon Kerk in het centrum van Valmiera klimt, krijg je een panoramisch uitzicht over de stad. Op een heldere dag zie je misschien zelfs Zilaiskalns (Blue Hill) in de verte, waarover vele legendes bestaan.

In de buurt van de stad Valmiera vind je de Sietiņiezis rots, de grootste en een van de mooiste zandstenen formaties in Letland. De rots is als een soort zandstenen kasteel ontworpen door de natuur zelf.

Mooiste plekken Gauja Park
Sietiņiezis rots
Deel op Pinterest

In Valmiermuiža Manor krijg je de gelegenheid om meer te weten te komen over de historische gebeurtenissen van deze plek, de toren van het kasteel te zien, te ontspannen in de schaduw van de bomen in het park of te paard naar een voormalig jachtpark te rijden. De gastvrijheid van Valmiermuiža Manor nodigt reizigers uit om te pauzeren voor een stevige maaltijd en een glas heerlijk bier, gebrouwen in de aangrenzende brouwerij.

2. Sigulda

Sigulda is een van de grootste steden in Gauja National Park. Hier bereikt de oude Gauja-gletsjervallei zijn maximale diepte van 85 meter, dus de natuurlijke bezienswaardigheden zijn bijzonder spectaculair. In Sigulda maakt de natuur integraal onderdeel uit van de stad. De met bossen bedekte Gauja-vallei herbergt vele spannende, mythische cultuur-, geschiedenis- en natuurlegendes, en is de beste plek voor een aantal unieke outdoor avonturen.

Sigulda
Gutman's Cave
Deel op Pinterest

In de Gauja-vallei in Sigulda vind je de oudste toeristische highlight in de Baltische staten, Gutman's Cave, de grootste grot in deze landen, met historische inscripties op de muren die dateren uit de 17e eeuw. De drie kastelen van Sigulda die op steenworp van elkaar staan - Sigulda Castle, Turaida Castle en Krimulda Castle - zijn de eerste highlights die reizigers zien als ze in de oervallei van de rivier de Gauja aankomen.

3. Cēsis

Gauja National Park en de stad Cēsis gaan hand in hand. De stad is ongeveer 800 jaar geleden gesticht en is een van de meest levendige middeleeuwse steden in Letland. De oude binnenstad van Cēsis heeft zijn historische stratenpatroon behouden. De indrukwekkende ruïnes van het kasteel van Cēsis hebben een romantische aantrekkingskracht dankzij de middeleeuwse architectuur.

Cēsis
Cēsis
Deel op Pinterest

Je vindt ook een gerestaureerde 16e-eeuwse moestuin (inclusief geneeskrachtige planten) op het oude terrein van het kasteel van Cēsis. Het hele jaar door zijn er spannende excursies in het nieuwe kasteel van Cēsis en het middeleeuwse kasteel, waar reizigers ook kennis maken met ambachten en spelen uit die periode.

Een spannend avontuur is de wandeling langs de Cīrulīši-natuurpaden, die je de ontwikkeling van de oervallei van de rivier de Gauja tot op heden en de lokale flora en fauna zal laten zien. Leuk in combinatie met de majestueuze Ērgļu-kliffen. Volgens de legende klonk een echo die van deze rotsen weerkaatste als een pijporgel, wat leidde tot de naam Ērģeļu Cliffs (Orgel kliffen), die uiteindelijk veranderde in Ērgļu Cliffs (Adelaarskliffen). De kliffen zien er nog indrukwekkender en hoger uit vanaf het water. Tip is daarom om Gauja National Park ook eens vanuit een boot te bekijken.

Unieke formaties waar mens en natuur samenwerken zijn te zien in de Līgatne keldergrotten en rotsgrotten. Ongeveer 250 jaar geleden hakten mensen kelders uit in de rotsen. De paden van de ondergrondse labyrinten kunnen nog steeds worden verkend. We raden je ook aan om de beste lokale producten van Līgatne te kopen in de wijnwinkel van Līgatne.

Hidden in Noble Silence

In de Gauja regio word je meegenomen in het verhaal van de adel van Letland. Tijdens je reis word je verwelkomd in de belangrijkste landhuizen, kastelen en paleizen, waar je geniet van gastronomie, unieke accommodaties en een uitgebreid aanbod aan activiteiten, variërend van rondleidingen die de tijdperken van de adel nabootsen tot schilderachtige excursies per koets door het Letse platteland. 

Krimulda Manor
Krimulda Manor
Deel op Pinterest

Reis door de tijd en geniet van de rust van de historische residenties. Je proeft de authentieke gastvrijheid van de adel in Letland, terwijl je hun bijzondere wereld binnen stapt. Maak kennis met het rijke erfgoed en de schilderachtige landschappen rondom de kastelen en landhuizen.

Gauja bezoeken

Om jouw bezoek extra makkelijk te maken heeft de regio een gebruiksvriendelijke mobiele app gemaakt - Enter Gauja - waarmee je eenvoudig door Gauja National Park navigeert. De app kan je hier downloaden.

Gauja National Park viert dit jaar zijn 50e verjaardag en ter ere van dit evenement zullen er verschillende speciale evenementen plaatsvinden in het park die je kunt volgen op de officiële website van Enter Gauja. Meer informatie over activiteiten, overnachtingsmogelijkheden en tours vind je op entergauja.com.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!