Ga naar content

Wit-Rusland

Belarus of Wit-Rusland is hard op weg om in de top drie van Europese natuurbestemmingen geplaatst te worden. Een arcadisch, bijna middeleeuws landschap, met extensieve landbouw, oerbossen en rivieren die nog alle ruimte hebben. Vogelaars weten het al jaren: de natuur in Wit-Rusland is zeer bijzonder.

Natuurgebieden in Wit-Rusland

Wat zijn de mooiste plekken in Wit-Rusland? In het uiterste noorden van Wit-Rusland, tegen de grens met de Russische republiek, ligt een uitgestrekt natuurgebied. Een mozaïek van bossen waar alleen extensief gekapt is, hoogvenen, rivieren en moerassen. Een voorjaarsdag begint er met een ongekend vogelconcert. Struik- en krekelzanger, koperwiek, roodmus en kleine vliegenvanger proberen duidelijk te maken dat bijna elke vierkante meter aan hun toebehoort.

Auerhoenders en hazelhoenders gebruiken het bos als baltsplaats. Zeldzame uilen als oeraluil en dwerguil vinden in de bemoste sparrenbossen nog nestgelegenheid. Wolf, bruine beer en lynx zwerven hier rond zoals vroeger in alle Europese bosgebieden. De rivieren zijn een ideale plek om te gaan kijken naar bevers. Reken er wel op dat de aandacht afgeleid kan worden door drie spechtensoorten in de omringende elzenbroekbossen.

1. Osveya en Bolshoi

Net ten zuiden van het drielandenpunt van Wit-Rusland, Letland en Rusland ligt het Osveja meer. Een boottochtje langs de rietkraag geeft kans op witvleugelstern, woudaapje en roodhalsfuut. Zeearend en visarend zijn hier nog algemeen. Langs de oever van het meer zijn enkele vogelkijkhutten gebouwd. Zeer de moeite waard zijn ook de lage rivierduintjes rond het meer. In het schrale grasland bloeien echte sleutelbloem, vleugeltjesbloem en diverse anjersoorten.

Totaal anders is het hoogveengebied van Bolshoi Moh. Uitgestrekt, bijna ontoegankelijk, zo moet het geweest zijn in het middeleeuwse Boertanger Veen tussen Nederland en Duitsland. De vegetatie is echter wel verschillend, naast bekende soorten als Wollegras, Lavendelheide en Veenbes groeit hier ook het struikje Moerasrozemarijn. Grutto en Kievit zijn hier geen weide- maar veenvogels, midden in veen vindt een kleine populatie een uitstekende nestgelegenheid. Groenpootruiter, Poelsnip, Kraanvogel en Goudplevier zijn slechts enkele van hun vele buren.

2. Pripjatmoerassen

Een reis naar Wit-Rusland is niet compleet zonder een bezoek aan de beroemde Pripyatsky, de Pripjatmoerassen in het zuiden van Wit-Rusland, het grootste moerasgebied van Europa. Het oerstroomdal van zeven kilometer breed als groene mantel om de Pripyat rivier biedt niet alleen een overweldigend landschap maar vooral een ongekend vogelspektakel. Siberische terekruiters bereiken hier hun westgrens. Poelsnip en poelruiter zijn er nog te zien. Bastaardarend en schreeuwarend jagen boven de vlakte. roodbuikvuurpadjes en boomkikkers zorgen in mei en juni voor een oorverdovende afsluiting van het dagelijkse concert. Op de hogere delen staan eeuwenoude eikenbossen die slechts af en toe onder water lopen. Voor withalsvliegenvanger en grauwe fitis een uitstekend biotoop.

Reizen naar Wit-Rusland

Jaarlijks worden van mei tot juli vogel- en natuurreizen naar Wit-Rusland aangeboden. Heb je zelf informatie of advies dat je wilt delen met mensen die plannen hebben om te reizen naar de natuur in Wit Rusland, deel dit dan hieronder met andere reizigers.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!