Ga naar content

Rusland natuur

Als een van de grootste landen ter wereld herbergt Rusland een grote verscheidenheid aan bijzondere, nog vrij onbekende landschappen. De natuur in Rusland heeft veel geheimen, wij nemen je mee op een reis naar de mooiste plekken en natuurgebieden.

Let op: wegens de oorlog met Oekraïne worden reizen naar Rusland afgeraden op moment van schrijven (2023).

Natuur Rusland

Met meer dan 100 natuurparken en natuurreservaten is de natuur in Rusland zeer divers. Uitgestrekte toendra’s en moerasland in het koude noorden, immense steppen die reiken tot aan China, en een woestijnachtig gebied dat grenst aan Mongolië. Op de grens met Georgië, in het uiterste zuidwesten van het land, waken de imposante bergen van de Kaukasus over het landschap.

Het grootste oerbos van Europa, de Maagdelijke Komiwouden, zijn in het noorden van Rusland te vinden. In het oosten ongerepte natuur en eilanden. Tijdens een reis in Rusland zal het landschap je keer op keer verbazen met indrukwekkende, nog zeer onbekende natuurwonderen. In Rusland leven ook bijzondere diersoorten in het wild, zoals de wisent, elanden, robben, zeehonden, poolvossen, hermelijnen en bruine beren.

Mooiste plekken Rusland

Wat zijn de mooiste plekjes in Rusland voor wie houdt van natuur? Waarheen reizen? Een overzicht van mooie natuurgebieden en bezienswaardigheden:

1. Baikalmeer

Het Baikalmeer, ook Bajkalmeer, is een natuurreservaat met het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Het meer is het grootste (ongeveer zo groot als Belgie), het diepste (1640 meter diep!) meer ter wereld en staat bekend om het heldere water. Olchon is het grootste eiland in het meer, waar je de Sjamanka vindt, een heilige rots van de Sjamanen. 

Mooiste plekken in Rusland
Deel op Pinterest

Het Baikalmeer ligt in het Aziatische deel en de omgeving rond het meer biedt een onderkomen aan veel zeldzame planten- en diersoorten. Tijdens een reis naar het meer kun je onder meer de Baikalrob zien. Een reis met de Transmongolie Express voert langs dit indrukwekkende meer, maar je kunt ook zelf vliegtickets naar Irkutsk boeken. 

2. Maagdelijke Komiwouden

Rusland kent veel nationale parken. Het grootse nationaal park is Jugyd Va. Het park ligt in het westelijke deel van de Noordelijke Oeral en is door UNESCO aangewezen als natuurlijk erfgoed. Het nationaal park staat ook bekend onder de naam ‘Maagdelijke Komiwouden’, wat verwijst naar het grootste oerbos van Europa dat zich daar bevindt. Het landschap is erg afwisselend, door de enorme oppervlakte van het gebied. Zo vind je hier enorme taiganaaldbossen, toendra, watergebieden, bergvalleien en graslanden. 

De bergtoppen van de Oeral geven het landschap een magische uitstraling. Het park leent zich uitstekend voor raften en bergbeklimmen. Voor liefhebbers van uitgestrekte en ongerepte natuur is het zeker het bezoeken waard. In de Komirepubliek bevindt zich tevens een ander bijzonder natuurfenomeen: Man pupu nyor (ook Manpupuner) of de Zeven Reuzen van de Oeral. Zeven enorme rotsen werden er door wind en regen uitgesleten en trotseren sinds miljoenen jaren de heuvel. De rotsen zijn 30 tot 42 meter hoog. Het is niet makkelijk om de Seven Giants te bereiken: de streek is niet gericht op toerisme en de weersomstandigheden zijn vaak erg bar.

3. Arctisch Rusland

Rusland kent een grote verscheidenheid aan diersoorten. De zeer zeldzame Siberische Tijger komt met nog enkele aantallen voor in Siberië. Ook de ijsbeer komt voor in de Noordelijke gebieden van het land. Het gebied dat zich ten noorden bevindt van de boomgrens tot aan de zee wordt Arctisch Rusland genoemd. Franz Josefland, Nova Zembla, de Nieuw Siberische Eilanden en Wrangel Island zijn gebieden met een bijzondere planten- en dierenwereld en dus uitermate interessant voor een natuurreis. Arctisch Rusland is zeer koud en daardoor wonen er bijna geen mensen. Alle vrijheid dus voor de natuur om zijn gang te gaan.

4. Altai

Een schitterend berggebied, met tal van mooie, glasheldere meren. Onherbergzame gebieden, met hoge bergen, watervallen, rivieren en buitenaardse rotsformaties, maar ook een bijzondere cultuur. Ontdek de Altaj Republiek

Natuur in Rusland
Deel op Pinterest

5. Natuur in Oost-Rusland

Ten zuiden van Wrangel Island bevindt zich Kamtsjatka, een prachtig schiereiland met veel vulkanen en thermische verschijnselen. Dit is een van de beste plekken ter wereld om wilde beren te zien. Er zijn ook een aantal schitterende eilanden, waaronder de Koerilen en de Commandeureilanden. Het oosten van Rusland is nog zeer ongerept en je kan hier talloze vogelsoorten zien.

Mooiste plekken Rusland
Deel op Pinterest

De Koerilen is een vulkanische eilandengroep die zich uitstrekt van het noorden van Japan tot aan Kamtsjatka. Ook hier komen zeer veel soorten zeevogels voor, maar ook andere zeldzaamheden als rock sandpiper, roodkeelnachtegaal en blauwstaart en zeezoogdieren als potvissen, blauwe vinvissen, zeeleeuwen, orka's en landdieren als de bruine beer. Het oosten van Rusland is bijzonder wild en ongerept. Reizen naar deze gebieden zijn niet goedkoop, maar wel een uitermate unieke natuurervaring.

6. Kaukasus

Even naar de andere kant: hoe is de natuur in het westen van Rusland? De immense bergen van de Kaukasus liggen op de grens van Georgië en Rusland en vormen volgens sommigen de grens tussen Europa en Azië: deze worden opgedeeld in de Grote en Kleine Kaukasus. Bergen tot ruim boven de 5.000 meter zorgen hier voor een indrukwekkend landschap. Deze onherbergzame natuur is de thuishaven van veel wilde dieren; berggeiten, gemzen, edelherten, beren, lynxen, vossen, maar ook de Kaukasische korhoen en bergkalkoen en de prometheuswoelmuis.

7. Lena Pillars

Een van de meest afgelegen natuurfenomenen: Lena Pillars National Park. De Lena Pillars zijn bijzondere kalkstenen rotsformaties, die zich uitstrekken over een lengte van 80 kilometer langs de oevers van de Lena Rivier. Dit gebied bevindt zich in oostelijk Siberië (ongeveer in het midden van Rusland ter hoogte van Zuid-Korea). De Lena rotszuilen zijn ongeveer 150-300 meter hoog. Er zijn slechts weinig toeristische voorzieningen in dit afgelegen deel van de wereld. Om er te komen kan je best een boottrip nemen vanaf de stad Yakutsk in de Sakha Republic, over de Lena rivier. Yakutsk is de koudste stad ter wereld. Een reis naar de Lena Pillars wordt wel eens gecombineerd met een reis naar het Baikalmeer, hoewel dit toch meer dan 1000 km ten zuidwesten ligt van het nationaal park. Hiken in de omgeving kan, maar wel voor gevorderden.

Reis Rusland

Vind je het prettig om je reis naar Rusland zelf samen te stellen? Of ga je toch liever voor de gezelligheid van een groepsreis? Bekijk hierboven alle reistips voor de meest aanbevolen en betrouwbare reisorganisaties en Rusland specialisten.

Voor reizen naar Rusland heb je een visum nodig. Wij hebben zelf de beste ervaring met CIBTvisas. Deze organisatie is wereldwijd actief en gaat zeer strikt om met persoonlijke gegevens.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!