Ga naar content

Kamtsjatka in Rusland

Reistips Rusland - In het onherbergzame oosten van Rusland ligt een bijzonder schiereiland: Kamtsjatka. Samen met de Koerilen, de Aleoeten en Alaska vormt het de Vulkanengordel, de zogenaamde "Pacific Ring of Fire".

Bezienswaardigheden Kamtsjatka

Wat zijn de bezienswaardigheden en mooie natuurgebieden op Kamtsjatka? Een overzicht van bijzondere activiteiten, mooiste gebieden en mooie plekken in Oost-Rusland:

1. Vulkanen op Kamtsjatka

Het schiereiland Kamtsjatka is een vulkanisch gebied. Er bevinden zich ongeveer 160 vulkanen, waarvan er 29 actief zijn. De hoogste vulkaan is de Klyuchevskaya Sopka (4750 meter). De Mutnovsky vulkaan (Moetnovski) is een van de mooiste vulkanen om te bezoeken. Afhankelijk van het klimaat kan er tot diep in de krater gewandeld worden. Overal weerklinkt gepruttel en gesis, het solvatorenveld met gele kristallen is bijzonder mooi. Het is een bijzondere ervaring om midden in een vulkaankrater te staan.

Vulkanen op Kamtsjatka
Deel op Pinterest

En er zijn nog meer mooie vulkanen op Kamtsjatka, zoals de Ksudachvulkaan en de Gorelyvulkaan, die je beiden kan beklimmen. De wandelingen naar de vulkanen zijn niet heel moeilijk, maar er is wel een hoogteverschil van ca. 700 meter. Ook aan het landschap rond de vulkanen is de vulkanische activiteit af te lezen, zo zijn er overal borrelende modderpoelen en warmwaterbronnen en vind je op diverse plekken actieve geisers. Net als andere vulkanische gebieden heeft ook Kamtsjatka een uniek ecosysteem, met tal van bijzondere planten en dieren.

2. Geiservallei

Een van de mooiste gebieden op Kamtsjatka is de Geiservallei of Valley of Geysers, die behoort tot de grootste en indrukwekkendste geothermische gebieden ter wereld. De vallei ligt diep verborgen in een van de kloven van het Kronotsky natuurgebied. Met een helikopter kan je over de vallei en de Uzonkrater vliegen.

Geiservallei Kamtsjatka
Deel op Pinterest

De Geiservallei wordt terecht de "Parel van Kamtsjatka" genoemd; nergens op aarde vind je een vergelijkbaar thermisch gebied. Geisers, modderpoelen, ca. 100 warmwaterbronnnen en zwavelgebieden contrasteren hier met de prachtige groene natuur. Het hele natuurpark lijkt te stomen en ook de flora en fauna van de Valley of Geysers is uniek. De warme grond is een trekpleister voor veel dieren en vogels.

3. Warmwaterbronnen

Op diverse plekken zijn thermische gebieden met warmwaterbronnen. De bronnen bij de Khodutka rivier vormen één van de grootste natuurlijke warmwaterbronnen op Kamtsjatka. De bronnen bevinden zich net onder de Khodutka vulkaan en vormen een beekje. Vlak bij de bron is het water heet, maar hoe verder je er vanaf gaat hoe aangenamer het water wordt: zo kan je zelf een aangenaam zitplekje vinden.

4. Stellers zeearenden

De voornaamste bezienswaardigheid voor veel natuurreizigers zijn de vogels van Kamtsjatka, en dan vooral de Stellers zeearenden. Deze roofvogels met gele snavel komen vooral op het schiereiland voor. Voor fotografen is het observeren en het zien zweven van deze zeearenden een bijzondere ervaring. Een vogelreis in een stoere truck voert je langs de broedplaatsen van Stellers zeearenden, maar ook langs plekken met andere vogels (zoals papegaaiduikers) en de Stellers zeeleeuwen.

Stellers zeearenden Kamtsjatka
Deel op Pinterest

5. Walvissen in Kamtsjatka

In de lente maakt de eerste sneeuw plaats voor kleurrijke bloemen en planten. Op de kliffen langs de kust van het schiereiland verzamelen zich duizenden zeevogels, in het water zijn er weer talrijke dieren, waaronder walvissen, zeeleeuwen en zeeotters. Tijdens een boottocht kan je van dichtbij foto's maken van deze dieren en wie durft is er de mogelijkheid om te duiken of te snorkelen.

6. Beren bij Koerilskoye meer

Volgens Russische bronnen zouden er wel 30.000 beren op Kamtsjatka leven. Bij het Koerilskoyemeer (Kurilskoye meer) heb je veel kans om beren én zalmen te zien. Geniet van een prachtig uitzicht op het meer en de omringende bergen. Op de oevers van het meer ziet men de bruine Kamchatka beren met regelmaat vissen. 

Beren in Kamchatka
Deel op Pinterest

Met een motorboot is een platform bereikbaar waar je de badende beren goed kan fotograferen. Bij de monding van de rivieren in het Kurilskoye meer kan je zien hoe de beren de zalm uit het water trachten te vangen. In een omliggende weide kan je observeren hoe beren zich tegoed doen aan wilde bessen.

7. Nalychevavallei

Met sledetochten kan je een schitterende tocht maken in de Nalychevavallei. De honden voeren je door het besneeuwde landschap rond de hoofdstad Petropavlovsk. Vanaf Pinachevo maak je een huskytocht door bossen en bergvalleien, langs de warmwaterbronnen en vulkanen van Kamtsjatka. Overnachten vindt plaats in meerpersoonshutten, waar je 's avonds kan genieten van een heerlijk warm bad in een natuurlijke bron. Ook een hondentocht naar de rendierhouders van Kamtsjatka is een optie.

8. Lokale bevolking Kamtsjatka

De originele bewoners van het schiereiland zijn de Itelmen, de Even en de Koryaki, waarvan diverse stammen nog steeds de oude jacht- en vistechnieken toepassen. Het is een bijzondere ervaring om kennis te maken met deze mensen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!