Ga naar content

Altaj Republiek

Mooiste gebieden Rusland - De Altai Republiek of Altaj Republic is gelegen in het centrum van Azië, op de kruising van de Siberische taiga, de Kazachstaanse steppes en de semi-woestijn van Mongolië. Het gebied is voor 25% bedekt met bossen en vormt een prachtig gebied voor een natuurreis.

Natuur in de Altaj Republiek

Hoe is het landschap in de Altaj Republiek en wat zijn de mooiste plekken om te zien tijdens een reis naar dit onherbergzame gebied in Rusland?

1. Rivieren en meren

De bergmeren van Altai bevatten enorme voorraden vers water van een zeer pure kwaliteit. Dit komt doordat de meren in Altaj ver van alle menselijke activiteiten liggen. Het hydrografische netwerk van de Republiek bestaat uit onder meer 7000 meren.

- Teletskoye meer of Altyn-Köl: het grootste meer is het Teletskoye meer. Het Teletskoye meer, wat "gouden meer" betekent, is 80 km lang en 5 km breed. De oppervlakte is 230,8 km², en het heeft een diepte van 325 meter. In totaal bevat het meer 40 kubieke liter vers water. Het meer ligt 434 meter boven zeeniveau, tussen de bergkammen Korbu en Al-Tyntu, waar de bergen van Sailugem en de westerse Sayan bijeenkomen.

Het water is zeer helder, wat er voor zorgt dat men van 6 tot 14 meter diep kan kijken. Ongeveer 70 rivieren en 150 tijdelijke stromen vloeien in het meer. De grootste rivier, de Chulyshman, levert ongeveer de helft van al het water van het meer. Er vloeit slechts één rivier uit het meer, de Biya rivier. Na enige tijd komt de Biya samen met de Katun en samen vormen ze daarna de rivier de Ob.

Éen van de langste rivieren in Siberië, die noordwaarts stroomt richting de Arctische Oceaan. Het noordelijke deel van het meer is omringd met bergen, die variëren in hoogte van 600-1.300 meter. In het zuidelijke gedeelte van het meer zijn de bergen ongeveer 1.700–2.400 m hoog. Het zuidelijke deel is alleen bereikbaar via de Katy-Yaryk pas of per boot. Het Teletskoye meer ligt in het Altaisky Nature Reserve, samen met het Katun National reserve en het Ukok plateau vormen deze natuurgebieden één van de mooiste Unesco World Natural Heritage Sites, onder de naam "Golden Mountains of Altai".

Natuur in de Altaj Republiek
Deel op Pinterest

Er zijn vele legendes over het meer, volgens één van deze legendes, probeerde een rijke man met een staaf goud voedsel te kopen. Hij reisde door de Altai regio maar kon niemand vinden die hem voedsel wilde verkopen. Uiteindelijk gooide hij de staaf goud in het meer. Zo komt het meer aan zijn naam. Zelfs nu in deze tijd zijn de bewoners meer geïnteresseerd in het ruilen van goederen dan in geld.

- Kucherlinskoe meer: Kucherlinskoe bestaat eigenlijk uit drie meren rond de Belukha Mountain: het Great Kucherlinskoe lake, Upper Kucherlinskoe lake en Lower Kucherlinskoe lake. De meren worden omgeven door prachtige alpenweiden met tal van mooie bloemen en grazende berggeiten. Dit is tevens het leefgebied van de sneeuwpanter. Op de oevers van het meer bevindt zich een prachtig badhuis. Neem ook deel aan excursies naar de watervallen in het bovenste deel van de meren of maak een boottocht in de mooie omgeving.

2. Bergen in de Altai Republiek

Het meest opvallende geografische aspect van de Altai republiek is het bergachtige terrein. Tijdens een reis naar Altai geniet je van een prachtige berglandschap. De republiek ligt in het Russische deel van het Altai gebergte. In de regio komt regelmatig seismische activiteit voor. De republieks hoogste berg is de berg Belukha (4,506 m), tevens het hoogste punt van Siberië.

3. Stenen paddenstoelen

Ongewone rotsformaties, die op een paddenstoel lijken, zijn het resultaat van het weer en watererosie. De paddenstoelen zijn van massieve rots en vormen een paraplu over de onderliggende grond. In verloop van tijd wordt de zachte ondergrond weggespoeld en daardoor "groeit" de paddenstoel. 

Deel op Pinterest

4. Rode doorgang

Als je de weg van Aktash naar de Katy-Yaryk pass volgt, kom je een zeer nauwe doorgang tegen, de Red Gate. Om de weg aan te leggen was het nodig om een doorgang in de bergen te maken. De rode rotsen aan beide zijden van de weg zijn magmatisch van aard, lava dat gestold is in het verleden. De rotsen bevatten cinnebar (erts waarin kwik wordt gevonden), wat de rotsen de rode kleur geeft. Vroeger werd cinnebar gebruikt als pigment, om kleur te geven. In de Pazyryk cultuur werd cinnebar ook gebruikt voor mummificatie. Gedurende de ijzertijd leefden Scythische stammen in de Altai Bergen. Deze stammen werden later bekend als de Pazyryk cultuur. In Aktash is een kwikopslagplaats, niet ver van de Rode doorgang. Vanaf het eind van de tweede wereldoorlog tot aan het eind van de jaren 80 werd het gebruikt.

5. Natuurlijke resources

Verschillende waterreserves maken deel uit van de meest belangrijke natuurlijke resources van de republiek. Mineralen en warme bronnen zijn populaire bestemmingen van toeristen en lokale bewoners voor hun therapeutische effect. Als extra bevatten de Altai gletsjers een grote hoeveelheid vers water. Minerale voorraden in de regio zijn voornamelijk goud, zilver, ijzererts en lithium, en verder nog andere mineralen in kleinere hoeveelheden.

6. Klimaat Altai Republiek

De Altaj Republiek heeft een gemiddeld continentaal klimaat met relatief korte en hete zomers (mei - september) en lange, koude winters (november - maart). In het algemeen is het klimaat van de zuidoostelijke gebieden harder dan van de minder hoge noordelijke gebieden. De gemiddelde temperaturen in de zomer variëren van 10 graden tot 30 graden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!