Ga naar content

Kirgizië

Kirgizië, het onbekende land in Centraal-Azië. ’Na de schepping was het land van Kirgizistan niet voor mensen bestemd, maar voor de Schepper zelf. Maar uiteindelijk liet Hij zich overhalen en heeft Hij het de Kirgiezen in bruikleen gegeven’, zo luidt een oud Kirgizisch verhaal.

Reis Kirgizië

Kirgizie wordt op verscheidene manieren gespeld, waaronder ook Kirgizstan. Het is een bijzondere reisbestemming, vooral geschikt voor liefhebbers van besneeuwde bergen, schitterende vergezichten, alpenweiden vol edelweiss, rust, ruimte en, bovenal, als je massatoerisme wilt vermijden en een unieke bestemming wilt verkennen.

Reizen naar Kirgizië
Deel op Pinterest

Kirgizië is niet een land waar je even snel door heen kunt reizen. De wegen zijn over het algemeen slecht en buiten de grote steden is er weinig openbaar vervoer. Op het platteland zijn de overnachtingsmogelijkheden zeer beperkt. Ook de taal en het cyrillische schrift kunnen een probleem zijn als je zelfstandig je reis organiseert. Er zijn echter lokale organisaties die je snel en goed kunnen helpen. CBT (Community Based Tourism) biedt de mogelijkheid om bij mensen thuis te overnachten, maar ook Nederlandse reisorganisaties kunnen je hier goed bij helpen. 

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad Bishkek, tijdens een vlucht dien je over te stappen in Moskou, Kiev of Istanbul. Wil je bij voorkeur een volledig georganiseerde rondreis of groepsreis, dan vind je onder onze reistips zeker een leuke Kirgizië reis.

Natuur Kirgizie

Hoe is de natuur in Kirgizië en wat zijn de mooiste gebieden? Ongeveer 90% van het Aziatische land bestaat uit imposante bergen, hiermee ligt een derde boven de 3.300 meter, met toppen tot boven de 7.400 meter! Daarnaast bestaat het landschap uit meer dan 600 gletsjers en duizenden bergmeren, waarvan het bekendste, het Issyk-Kul meer niet mag ontbreken op je reisprogramma. 

Natuur Kirgizië berglandschap
Deel op Pinterest

Welke dieren leven er? Hoog in de bergen leven het sneeuwluipaard en het Marco-Poloschaap. Beren en wolven komen in de wat lager gelegen gebieden voor. In Kirgizië vind je niet heel veel bossen, maar toch vind je in dit gebied de grootste bossen met walnotenbomen. Er zijn meer dan 400 verschillende vogelsoorten geteld, van grote roofvogels, zoals de grote wouw, vale gieren en valken, tot kleine zangvogels.

De flora omvat meer bloemen- en plantensoorten dan heel Europa. De tulp is uit deze streek afkomstig, en wanneer de sneeuw smelt op de berghellingen zijn er tal van rode en gele tulpen te bewonderen. Kortom, Kirgizië is een topbestemming voor een natuurreis.

Enkele hoogtepunten

Niet te missen bezienswaardigheden in Kirgizië:

1. Issyk-Kul meer

Het Issyk-Kul meer is voor velen een niet te missen bezienswaardigheid van Kirgizië; veel mensen vinden dit het mooiste gebied van het land. Het is na het Titicaca meer in Peru het grootste bergmeer ter wereld en herbergt een grote waaier aan ecosystemen; woestijn, steppe, wouden, ijsvlakten enz. bevinden zich allen rond het meer. Het vormt hiermee een prachtig gebied voor een meerdaagse trektocht, te voet of met een paard. Jeti Oguz is een gebied bij het meer, nabij het plaatsje Karakol en kenmerkt zich door haar donkerrode rotsen. 

Jeti-Oguz rode rotsen
Deel op Pinterest

Een ander bekend meer is Song Köl, ten zuidwesten van Issyk-Kul, dat zich op een hoogte van bijna 3.100 meter bevindt.

2. Ala Archa Nationaal Park

Ook het Ala Archa Nationaal Park is adembenemend mooi. Dit natuurgebied bevindt zich net ten zuiden van de hoofdstad Bishkek en kenmerkt zich door imposante alpiene bergen met groene begroeiing. Het maakt deel uit van de Tien Shan bergen. Naast wandelen en paardrijden kan je hier ook terecht voor wintersport.

3. Tash Rabat

Ten zuiden van het Song Kul meer vind je een andere bekende bezienswaardigheid, Tash Rabat. Dit is een uit de 15de eeuw daterende stenen uitrustplaats voor de nomadenkaravanen. Deze bevindt zich op 3.500 meter hoogte.

4. Suusamyr Vallei

Suusamyr Valley, in Talas, is een hoog steppeplateau. Hoewel dit een van de mooiste delen van het land is, is het ook een van de minst bezochte en de natuur in dit deel van Kirgizië is erg puur en ongerept.

5. Paardrijden in Kirgizië

Paarden zijn zeer belangrijk voor de Kirgiezen en vormen een belangrijke manier om zich te verplaatsen. Tijdens een ruitertocht of meerdaagse ruitervakantie voel je je echt één met natuur en cultuur in het land. Het Terskey gebergte vormt een uitstekend gebied voor paardrijden.

6. Trektochten in Kirgizie

Het hoogste en meest woeste gedeelte van het Centraal-Aziatische Tien Shan gebergte bevindt zich in het oosten van Kirgizië. Tientallen bergtoppen waken met hun hoogte boven de 5.000 meter over het desolate landschap. De Khan Tengri (7.010 m) is een van de mooiste bergen ter wereld en wordt vaak vergeleken met de Matterhorn.

Wandelen in Kirgizië hiking
Deel op Pinterest

Het stadje Karakol, aan de oostkant van het Issyk-Kulmeer, vormt een goede uitvalsbasis voor een aantal prachtige trektochten; onder meer naar het bergmeer Ala-Köl en naar Altyn Arashan, een prachtige vallei waar warmwaterbronnen te vinden zijn. 

De 60-km lange Inylchek gletsjer omhelst de Khan Tengri aan beide zijden. De noordelijke gletsjerarm mondt uit in een met ijsbergen gevuld meer, het Merzbacher meer. Vanaf Jyrgalang kan je in 5 tot 6 dagen hiken naar de Inylchek gletsjer. Let wel, in de bergen kan het koud zijn. Zorg voor goede kleding, slaapzak, regenkleding en kwalitatieve wandelschoenen. De toiletten zijn meestal hurktoiletten.

7. Cultuur van Kirgizië

Vroeger liep de Zijderoute door Kirgizstan; enkele bezienswaardigheden, zoals de Buranatoren en Tash Rabath, zijn overblijfselen van deze tijd. Omdat paarden een deel van de cultuur uitmaken is een ruiterreis ideaal. Om het land en de cultuur echt te leren kennen moet je de tijd nemen en te paard, te voet of per fiets de bergen in trekken.

Kirgizië Zijderoute
Deel op Pinterest

Overnacht in een joertenkamp en bekijk hoe de lokale bevolking koemis (een licht alcoholische drank) maakt van merriemelk. Door deel te nemen aan de festivals en feesten die in de zomermaanden in de bergen van Kirgizië worden gehouden, door te luisteren naar muziek en zang, begeleid op oude snaarinstrumenten, maak je kennis met het leven van de nomaden. Ook vilten is een belangrijk iets in de cultuur van de Kirgiezen en je kan een bezoek brengen aan een echte viltwerkplaats.

Beste reistijd Kirgizië

Het beste wandelseizoen is van juni tot september. Wandelen, paardrijden of bergbeklimmen doe je best in juli of augustus.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!