Ga naar content

Kirgizië

Kirgizië, het onbekende land in Centraal-Azië. ’Na de schepping was het land van Kirgizistan niet voor mensen bestemd, maar voor de Schepper zelf. Maar uiteindelijk liet Hij zich overhalen en heeft Hij het de Kirgiezen in bruikleen gegeven’, zo luidt een oud Kirgizisch verhaal.

Reis Kirgizië

Kirgizië wordt op verscheidene manieren gespeld, waaronder ook Kirgizstan en Kyrgystan. Het is een bijzondere reisbestemming, vooral geschikt voor liefhebbers van besneeuwde bergen, schitterende vergezichten, alpenweiden vol edelweiss, rust, ruimte en, bovenal, als je massatoerisme wilt vermijden en een unieke bestemming wilt verkennen.

Reizen naar Kirgizië
Deel op Pinterest

Kirgizië is niet een land waar je even snel door heen kunt reizen. De wegen zijn over het algemeen slecht en buiten de grote steden is er weinig openbaar vervoer. Op het platteland zijn de overnachtingsmogelijkheden zeer beperkt. Ook de taal en het cyrillische schrift kunnen een probleem zijn als je zelfstandig je reis organiseert. Er zijn echter lokale organisaties die je snel en goed kunnen helpen. CBT (Community Based Tourism) biedt de mogelijkheid om bij mensen thuis te overnachten, maar ook Nederlandse reisorganisaties kunnen je hier goed bij helpen. 

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad Bishkek, tijdens een vlucht dien je over te stappen in Moskou, Kiev of Istanbul. Wil je bij voorkeur een volledig georganiseerde rondreis of groepsreis, dan vind je onder onze reistips zeker een leuke Kirgizië reis.

Natuur Kirgizië

Hoe is de natuur en wat zijn de mooiste gebieden? Ongeveer 90% van het Aziatische land bestaat uit imposante bergen, hiermee ligt een derde boven de 3.300 meter, met toppen tot boven de 7.400 meter! Daarnaast bestaat het landschap uit meer dan 600 gletsjers en duizenden bergmeren, waarvan het bekendste, het Issyk-Kul meer niet mag ontbreken op je reisprogramma. 

Natuur Kirgizië berglandschap
Deel op Pinterest

Welke dieren leven er? Hoog in de bergen leven het sneeuwluipaard en het Marco-Poloschaap. Beren en wolven komen in de wat lager gelegen gebieden voor. In Kirgizië vind je niet heel veel bossen, maar toch vind je in dit gebied de grootste bossen met walnotenbomen. Er zijn meer dan 400 verschillende vogelsoorten geteld, van grote roofvogels, zoals de grote wouw, vale gieren en valken, tot kleine zangvogels.

De flora omvat meer bloemen- en plantensoorten dan heel Europa. De tulp is uit deze streek afkomstig, en wanneer de sneeuw smelt op de berghellingen zijn er tal van rode en gele tulpen te bewonderen. Kortom, Kirgizië is een topbestemming voor een natuurreis.

Mooiste plekken en hoogtepunten

Stel je voor: uitgestrekte berglandschappen, ongerepte natuur, en een rijke cultuur die wacht om ontdekt te worden. Vergeet de drukte van toeristische hotspots en omarm de unieke charme van een land dat nog niet is overgenomen door massa's reizigers. Hier zijn enkele van de onmisbare plekken die je reis naar deze unieke bestemming onvergetelijk zullen maken: niet te missen bezienswaardigheden in Kirgizië:

1. Issyk-Kul meer

Het Issyk-Kul meer is voor velen een niet te missen bezienswaardigheid van Kirgizië; veel mensen vinden dit het mooiste gebied van het land. Het is na het Titicacameer in Peru het grootste bergmeer ter wereld en herbergt een grote waaier aan ecosystemen; woestijn, steppe, wouden, ijsvlakten enz. bevinden zich allen rond het meer.

Issyl-Kulmeer
© Liselotte Helleman
Deel op Pinterest

Het vormt hiermee een prachtig gebied voor een meerdaagse trektocht, te voet of met een paard.

2. Jeti-Oguz

Jeti-Oguz, de vallei van legenden, is een gebied bij het meer, nabij de plaats Karakol. Het kenmerkt zich door donkerrode rotsen, de indrukwekkende "Zeven Stieren". De naam van de rotsformatie is afgeleid van de gelijkenis met zeven liggende stieren en een eeuwenoude legende. De rotsformatie is een nationaal symbool en wordt omringd door prachtige valleien en weiden.

Jeti Oguz Kirgizie
© Liselotte Helleman
Deel op Pinterest

3. Karakol

Karakol, aan de voet van de Tien Shan-bergen, vertelt zijn verhaal door architectuur. Bewonder de kleurrijke Russisch-Orthodoxe Kerk en de unieke Dungan-moskee, waar islamitische en Chinese invloeden samenkomen. Duik in lokale markten vol met verrassingen, van verse producten tot unieke vondsten. 

Kerk in Karakol
© Liselotte Helleman
Deel op Pinterest

Het stadje vormt een goede uitvalsbasis voor een aantal prachtige trektochten; onder meer naar het bergmeer en naar Altyn Arashan, een prachtige vallei waar warmwaterbronnen te vinden zijn.

4. Shatyly Panorama

Ten zuiden van het meer is Shatyly een hoogtepunt. Met de Tien Shan-bergen als achtergrond biedt Shatyly Panorama een schilderachtig uitzicht. Hier smelten azuurblauwe luchten samen met sneeuwbedekte pieken en glooiende heuvels. Je vindt hier een scala aan wandelpaden en kunt er genieten van onvergetelijke zonsopkomsten en zonsondergangen.

5. Fairytale Canyon

De sprookjesachtige rotsformaties van de Fairytale Canyon (Skazka), uitgesneden door de krachten van water en wind gedurende duizenden jaren, creëren een surrealistisch landschap. Je kunt er de schoonheid van de kloof ervaren door te wandelen langs de paden en te genieten van het uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Een van de mooiste plekjes in Kirgizië!

Fairytale Canyon Kirgizië
© Liselotte Helleman
Deel op Pinterest

6. Mars Canyon

Betreed de buitenaards ogende Mars Canyon, waar de rode rotsen en smalle kloven een onvergetelijk landschap creëren. De kloof is de thuisbasis van adelaarjagers, een traditie die nog steeds wordt beoefend door een aantal Kirgizische nomaden. Tijdens een demonstratie kom je meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van het Kirgizische volk. 

Mars Canyon Kirgizië
© Liselotte Helleman
Deel op Pinterest

7. Konorchek Canyon

Ook in westelijke richting vanaf Issyk Kul vind je mooie rode rotsen. De Konorchek Kloof betovert met zijn verbluffende zandsteenformaties die hoog boven het landschap uitstijgen. Verken wandelpaden die je meenemen op een reis door dit natuurlijke meesterwerk. Avonturiers kunnen rotsklimmen en paardrijden, terwijl natuurliefhebbers genieten van de overvloedige fauna.

Konorchek kloof Kirgizie
© Liselotte Helleman
Deel op Pinterest

8. Ala Archa Nationaal Park

Verder naar het westen, onder Bishkek, ligt Ala Archa, ook hier weer een adembenemend mooi natuurgebied. Vergaap je aan imposante alpiene bergen met groene begroeiing. Het nationale park maakt deel uit van de Tien Shan bergen. Naast wandelen en paardrijden kan je er terecht voor wintersport. 

9. Tash Rabat

Rijden we verder naar het zuiden, dan vind je ander bekend meer, Song Köl, dat zich op een hoogte van bijna 3.100 meter bevindt. Ten zuiden van het Song Kul meer vind je een andere bekende bezienswaardigheid, Tash Rabat. Dit is een uit de 15de eeuw daterende stenen uitrustplaats voor de nomadenkaravanen. Deze bevindt zich op 3.500 meter hoogte.

10. Suusamyr Vallei

Suusamyr Valley, in Talas, is een hoog steppeplateau. Hoewel dit een van de mooiste delen van het land is, is het ook een van de minst bezochte en de natuur in dit deel van Kirgizië is erg puur en ongerept.

11. Bishkek

De bruisende hoofdstad, Bishkek, verwelkomt je met zijn kleurrijke bazaars, waar je lokale lekkernijen en ambachten kunt ontdekken. Duik in de geschiedenis van het land in het Staatshistorisch Museum en bewonder het iconische Witte Huis, een overblijfsel uit het Sovjettijdperk. Bishkek weerspiegelt de culturele diversiteit van Kirgizië.

12. Engilchek

Nog een culturele trekpleister. Wandel door de geschiedenis van Engilchek, een eens bloeiende mijnstad met meer dan 5.000 inwoners, een school, een ziekenhuis en andere voorzieningen. Maar nu, ondanks de 25 gezinnen die er nog wonen, praktisch een spookstad vol verlaten gebouwen en mysterieuze ruïnes. De op de achtergrond gelegen besneeuwde bergtoppen vormen een fraai decor.

Engilchek Kirgizië
© Liselotte Helleman
Deel op Pinterest

Paardrijden in Kirgizië

Paarden zijn zeer belangrijk voor de Kirgiezen en vormen een belangrijke manier om zich te verplaatsen. Tijdens een ruitertocht of meerdaagse ruitervakantie voel je je echt één met natuur en cultuur in het land. Het Terskey gebergte vormt een uitstekend gebied voor paardrijden.

Fietsreizen

Hoewel paardrijden de ultieme manier is om het land op authentieke manier te beleven, kiest de toerist vaker voor het stalen ros. Adri van Ecotour deelt haar tips en legt alles uit over fietsen in Kirgizië.

Trektochten in Kirgizië

Het hoogste en meest woeste gedeelte van het Centraal-Aziatische Tien Shan gebergte bevindt zich in het oosten van Kirgizië. Tientallen bergtoppen waken met hun hoogte boven de 5.000 meter over het desolate landschap. De Khan Tengri (7.010 m) is een van de mooiste bergen ter wereld en wordt vaak vergeleken met de Matterhorn.

Wandelen in Kirgizië hiking
Deel op Pinterest

De 60-km lange Inylchek gletsjer omhelst de Khan Tengri aan beide zijden. De noordelijke gletsjerarm mondt uit in een met ijsbergen gevuld meer, het Merzbacher meer. Vanaf Jyrgalang kan je in 5 tot 6 dagen hiken naar de Inylchek gletsjer. Let wel, in de bergen kan het koud zijn. Zorg voor goede kleding, slaapzak, regenkleding en kwalitatieve wandelschoenen. De toiletten zijn meestal hurktoiletten.

Cultuur van Kirgizië

Vroeger liep de Zijderoute door Kirgizstan; enkele bezienswaardigheden, zoals de Buranatoren en Tash Rabath, zijn overblijfselen van deze tijd. Omdat paarden een deel van de cultuur uitmaken is een ruiterreis ideaal. Om het land en de cultuur echt te leren kennen moet je de tijd nemen en te paard, te voet of per fiets de bergen in trekken.

Kirgizië Zijderoute
Deel op Pinterest

Overnacht in een joertenkamp en bekijk hoe de lokale bevolking koemis (een licht alcoholische drank) maakt van merriemelk. Door deel te nemen aan de festivals en feesten die in de zomermaanden in de bergen van Kirgizië worden gehouden, door te luisteren naar muziek en zang, begeleid op oude snaarinstrumenten, maak je kennis met het leven van de nomaden. Ook vilten is een belangrijk iets in de cultuur van de Kirgiezen en je kan een bezoek brengen aan een echte viltwerkplaats.

Beste reistijd Kirgizië

Het beste wandelseizoen is van juni tot september. Wandelen, paardrijden of bergbeklimmen doe je best in juli of augustus.

Deze tekst werd geschreven door Liselotte Helleman en Cindy Theunissen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Liselotte Helleman
Geschreven door
Liselotte Helleman
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!