Ga naar content

Tadzjikistan

Voor de natuurliefhebber die op zoek is naar echte ongerepte en onbetreden paden, is de natuur in Tadzjikistan, met tal van bergen boven de 5.000 meter een van de beste keuzes.

Reis naar Tadzjikistan

Door de in 1997 beëindigde burgeroorlog in Tadzjikistan is er pas vanaf 2004 een positief reisadvies afgegeven voor dit land. Hierdoor is de Centraal-Aziatische bestemming nog niet heel erg in beeld bij veel toeristen, maar dat wil niet zeggen dat er geen enorme schat aan schitterende natuur in Tadzjikistan is te vinden. Soms lijkt het de tijd er heeft stilgestaan en je teruggaat in de periode dat Marco Polo het land doorkruiste via de eeuwenoude zijderoute. Voor een reis naar Tadzjikistan is een visum vereist. 

Natuur in Tadzjikistan

De natuur in Tadzjikistan kenmerkt zich vooral door de vele en hoge gebergten; bijna 95 procent van het land bestaat uit bergen. De helft daarvan is zelfs hoger dan 3.000 meter. De M41 of Pamir Highway is een historische route die ooit onderdeel uitmaakte van de Zijderoute. Het stuk in Tadzjikistan is een van de mooiste routes wereldwijd. Ook de Fann bergen in het oosten vormen een fraai stuk natuur. De Wakhan corridor is een van de meest onbekende streken op aarde. Geen wonder dat dit ongerepte gebied de streek is waar de grootste sneeuwluipaarden populatie weet te overleven. Een overzicht van mooiste gebieden in Tadzjikistan:

1. Pamir Bergen

Een bekend gebergte dat grotendeels in Tajikistan ligt is het Pamir gebergte, in het Gorno Badachsjan, in het oosten van het land. De Pamir Mountains behoren tot de hoogste bergen van de wereld, het gebergte is een uitloper van de Himalaya en heeft verscheidene pieken boven de 7.000 meter. Hierdoor is het een aantrekkelijk gebied voor bergbeklimmers en wandelaars. Aanschouw bergreuzen als Pik Lenin en kom tot rust bij glasheldere bergmeren, zoals het Karakul Meer. Het berglandschap in Tajikistan is erg gevarieerd. Zo is het in de dalen soms erg warm en droog, terwijl wat hoger in de bergen groene grasvlakten en bulderende watervallen het landschap vormen. Elk seizoen geeft zijn eigen kleur aan het adembenemende gebergte.

Deel op Pinterest

2. Alay bergen

In het noorden, op de grens met Kirgizië liggen de Alay Mountains of Alay bergen. De hoogste bergtop van dit gebergte is de Pik Tandykul (5.544 m). Het smeltwater op de zuidelijke flanken voedt de Vachsj of Vakhsh Rivier, terwijl het water op de noordelijke hellingen eindigen in de prachtige Fergana Valley ten noorden van de bergketen.

3. Fann bergen

In het westen van het land, bij de grens met Oezbekistan ligt weer een heel ander gebergte, dat in schoonheid ook mee kan dingen naar een van de mooiste gebergtes van Azië: de Fann Mountains. Mede dankzij de vele meren is dit bijzonder mooie natuur in Tajikistan. Het mooiste gletsjer- en bergmeer Iskanderkul ligt op een hoogte van 2.195 meter. Het meer heeft turquoise water, dat in fel contrast staat met de omliggende grijze en rode rotsen van de Fann bergen.

De omgeving van het meer is ruig en betoverend mooi en je kunt er prachtige trektochten maken: een ideale bestemming om te hiken in Tajikistan. Andere mooie meren zijn de Alaudin lakes, Kulikalon lakens en Allo Lake.  De Fann bergen hebben ca. 100 bergtoppen, waarvan meerdere tot boven de 5.000 meter reiken. De hoogste top is de Chimtarga peak (5.489 m). De beste tijd is mei tot oktober om te wandelen en juli tot september voor bergbeklimmen. Uitvalsbasis is Pendjikent, bereikbaar vanaf Dushanbe of Samarkand. Koning Aap biedt een groepsreis naar dit gebied, zie onze reistips.

Avontuurlijk reizen

Wie een rondreis in Tadzjikistan onderneemt, moet genoegen nemen met een niet al te luxe vakantie. Daar krijg je echter ongerepte natuur en een kijkje in de cultuur en het leven van de lokale bevolking voor terug. Het is niet onbedenkelijk dat je tijdens een wandeltocht door een plaatselijke herder wordt uitgenodigd om gezellig mee te eten. Wanneer je toch liever dit land ontdekt tijdens een georganiseerde groepsreis, dan is een tocht over de Pamir Highway een must. Rijd met landcruiser over de adembenemende snelweg en de Wakhan Corridor, een schitterende vallei tussen de Pamir bergen en de Hindukushde in Afghanistan. 

Fietsers
Deel op Pinterest
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!