Ga naar content

Turkmenistan

Turkmenistan... niet meteen het eerste land waar natuurliefhebbers aan denken. Toch heeft het meer te bieden dan alleen woestijn en droogte. Lees meer over de natuur in Turkmenistan en bekijk leuke tips voor een individuele rondreis of groepsreis.

Natuur Turkmenistan

Turkmenistan ligt tussen Kazachstan, Afghanistan, Iran, Oezbekistan en de Kaspische Zee:  hier heeft het een erg lange kustlijn van meer dan 650 km. Vooral op cultureel gebied valt er veel te zien tijdens een reis in Turkmenistan, zoals de historische steden Merv en Kunya-Urgench en de forten van Nisa of Parthaunisa, ze staan allen op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. 

Wie interesse heeft in de natuur in Turkmenistan, zal zich verbazen over het veelzijdige landschap, van de bewegende zandduinen in de woestijn, bergen en weelderige riviervalleien tot de mooie kliffen. Het land heeft verscheidene natuurgebieden, die de thuishaven zijn van met uitsterven bedreigde planten- en diersoorten. Een reis naar Turkmenistan is een ervaring voor de echte avonturier!

Hoogtepunten Turkmenistan

  • Hoofdstad Ashgabat
  • Kopet Dag bergen
  • Karakum woestijn
  • Yangykala Canyon en andere canyons
  • Opgravingen bij Konya Urgench en Merv langs de Zijderoute.
  • Kaspische Zee

Reis naar Turkmenistan

Tijdens een reis naar de onbekende, maar mooie natuurgebieden van Turkmenistan zal je vaak een 4WD en een avontuurlijke reisinstelling nodig hebben. Zo zijn simpele maaltijden, verblijf in tenten of simpele accommodaties als homestays zeer normaal in dit land, ook tijdens een georganiseerde groepsreis. De wegen zijn vaak modderig en in slechte staat. Toegang tot de natuurgebieden dient soms maanden van tevoren aangevraagd te worden, maar daar kunnen Nederlandse touroperators je goed bij helpen. Voor een reis naar Turkmenistan heb je een visum nodig.

Mooiste plekken in Turkmenistan

Wat zijn de mooiste gebieden in Turkmenistan? Vergelijk goed de reisprogramma's van touroperators. Ter inspiratie biedt Naturescanner je alvast dit overzicht van mooiste plekjes om te bezoeken tijdens een rondreis.

1. Karakum woestijn

Ongeveer 80% van de oppervlakte van Turkmenistan bestaat uit deze woestijn; Karakum Desert wordt onderverdeeld in drie delen: Laag (Centrale deel), Zunguz (in het noorden) en het Zuidoosten. De woestijn is rijk in olie en gas en mineralen. Het landschap is zeer bijzonder. Slechts een deel is bedekt met zand. In het oosten vind je heuvels van los zand, met een hoogte van 15 tot 35 meter. Daarnaast zijn er zoutvlaktes, rivierbeddingen, maar ook vlaktes zonder enige begroeiing, de zogenaamde takyrs. Bewegende zandduinen zorgen voor een steeds veranderend landschap. Vooral in de lente is de natuur in Karakum prachtig, het gebied lijkt dan amper op een woestijn. Voor meer dan twee weken bloeien er bloemen in alle kleuren van de regenboog. Een lang gebergte van grijze bergen domineert het landschap langs de grenzen van Zunguz.

Mooiste plekken Turkmenistan
Deel op Pinterest

In de Karakumwoestijn is er echter ook een bijzondere bezienswaardigheid: de zogenaamde Poort naar de Hel. Nabij Darvaza, ten zuiden van het Kaplankyr natuurreservaat en op ongeveer 4 uur rijden van de hoofdstad Ashgabat, ligt een groot brandend gat met een diameter van 60 meter. De vuurgloed van deze Poort naar de Hel is 's nachts zichtbaar tot op een afstand van 45 km. 

2. Kugitang Nature Reserve

Het natuurreservaat Kugitang bevindt zich op de zuidwestelijke flanken van de Koytendag bergen (het Kugitang gebergte), in het uiterste zuidwesten van het Gissargebergte van Pamir-Alay. De hoogste van deze bergen is de Ayrybaba, met een hoogte van 3.200 meter. Er zijn ook verscheidene bronnen en meren die de moeite zijn, maar de streek is vooral bekend om de bijzondere grotten, wouden en bijzondere fauna en flora. Daarnaast werden er verscheidene fossielen gevonden en voetafdrukken van deze prehistorische dieren.

3. Repetek biosfeerreservaat

Repetek is een natuurgebied in Turkmenistan in het centrale deel van oost-Karakum. Het gebied heeft een unieke biodiversiteit en werd erkend door de UNESCO. Je vindt er zandlandschappen, duinen, ruige kliffen en heuvels. Er groeien bijzondere bomen met kleine, dunne blaadjes, de haloxylon of saxual bomen, maar ook acacia's en andere bomen. 160 vogelsoorten (uilen, valken, steenarend, buizerd...), vossen, gazelles, stekelvarkens, jakhalzen, 30 soorten reptielen, waarvan 9 slangensoorten, maar ook 300 soorten kevers, 160 vlindersoorten, spinnen en schorpioenen zijn de bewoners van Repetek.

4. Kopet Dag en Syunt Hazardag Natuurgebied

Dit gebied bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de Kopet Dag bergen. De Sumbar is een rivier met mooie kloven, die het gebied in twee delen verdeeld. Wouden, boomgaarden, fruitbomen en groentetuinen, maar ook droge steppes kenmerken het landschap.

Mooiste plekken Turkmenistan
Deel op Pinterest

In het gebied leven met uitsterven bedreigde diersoorten zoals het perzisch luipaard, de Turkestaanse lynx, gestreepte hyena, wilde geiten en steppeschapen.

5. Kaplankyr State Natuurgebied

Het Kaplankyr Nature Reserve ligt op het Kaplankyr Plateau, in het noordwestelijke deel van Dashoguz Velayat. Het reservaat werd in 1979 opgericht voor het behoud en de bescherming van de unieke fauna en flora in dit gebied. 26 soorten zoogdieren, 147 vogelsoorten en bijna 1000 plantensoorten werden er geregistreerd. Ook hier komen bijzondere dieren voor, zoals de Centraal Aziatische gazelle, bergschapen en antelopen. Daarnaast vind je er prachtige planten, waarvan ongeveer 60 soorten uitsluitend hier voorkomen. Er zijn twee centra voor het behoud van de natuur in dit deel van Turkmenistan.

6. Hazar Natuurgebied

Hazar bevindt zich aan de zuidoostelijke kust van de Kaspische Zee. Er zijn mooie stranden en diverse eilanden, met moerassige gebieden. Het grootste is Dagada. Voor biologen is ook dit weer een interessant gebied, met veel soorten algen. De watervlaktes en oevers zijn van groot belang omdat ze een belangrijk stoppunt en overwinteringsplaats vormen tijdens de trek van vele duizenden vogels uit Europa, Azië en Afrika. Ongeveer 296 verschillende vogelsoorten werden er geregistreerd, waarvan 138 watervogels.

7. Kaspische Zee

De Kaspische Zee vormt het grootste omsloten water op aarde en wordt vaak vernoemd als grootste meer ter wereld. Meer dan 130 rivieren monden uit in de Kaspische Zee, waarvan de Volga en Oeral de grootste zijn.

8. Akhal-Teke paarden

Ook zeker het vermelden waard: de prachtige Turkestaanse paarden. Ze zijn snel en hebben een groot uithoudingsvermogen, maar zijn ook van een onwaarschijnlijke schoonheid. De paarden werden vernoemd naar een oase in het midden van Turkmenistan. De lokale bevolking is bijzonder trots op de Akhal Teke paarden en dit komt ook terug in tal van liederen, handwerk en gezegden. Turkmenistan is bijgevolg een ideaal land voor wie wil paardrijden tijdens een reis. Er worden diverse ruitertochten georganiseerd in de natuur van Turkmenistan, bijvoorbeeld in de Kopetdag bergen of de Karakumwoestijn.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!