Ga naar content

Oezbekistan

Het bekendste land voor een reis in Centraal-Azië is ongetwijfeld Oezbekistan. Wie heeft er niet gehoord van reizen langs de Zijderoute? Marco Polo inspireerde middeleeuwse troubadours met zijn verhalen over de blauwe koepels van Samarkand en ongekende rijkdommen die vanuit alle windrichtingen naar deze geheimzinnige woestijnsteden getransporteerd werden. 

Achthonderd jaar later is de Zijderoute vervangen door vliegtuig en vrachtauto, maar de mystieke aantrekkingskracht van Boechara, Samarkand en Tasjkent heeft er niet onder geleden. Oezbekistan is niet alleen een ideale bestemming voor een cultuurreis. Wij voeren je mee in een natuurreis door Oezbekistan.

Natuur in Oezbekistan

Oezbekistan geeft de mogelijkheid om originele reizen in de natuur te maken, met o.a. bergsport, jeepsafari's, kamelen- en paardrijdtochten, vogelreizen en aandacht voor folklore, wetenschap, cultuur, enz. Het biedt een grote verscheidenheid aan landschappen: van bergen tot woestijnen en vruchtbare valleien. Ga wandelen in het Tian Shan gebergte en ervaar een ongekend mooie natuur. Het aanbod reizen wordt steeds groter, je vindt snel een reis naar jouw wensen, van een individuele reis tot een groepsreis in Oezbekistan.

Mooiste gebieden Oezbekistan

Wat zijn de mooiste gebieden om te bezoeken tijdens een rondreis in Oezbekistan en wat zijn de mooiste plekjes? Enkele hoogtepunten voor natuurreizigers:

1. Kyzylkum woestijn en Boechara

Oezbekistan is meer dan een levend museum van onze geschiedenis. De natuur in Oezbekistan is adembenemend. Opgesloten tussen de rivieren Amu Darya en Syr Darya en het Tian Shan hooggebergte in het oosten ligt een droge hoogvlakte waar een ongekend rijke natuur zich heeft kunnen ontwikkelen. Meest bekende natuurgebied is de Kyzylkum woestijn, vernoemd naar het rode zand van de overal aanwezige zandduinen.

Natuur in Oezbekistan
Deel op Pinterest

Het is een bedevaartsoord voor vogelaars die tijdens hun reis in Oezbekistan op zoek zijn naar de zeldzame Turkestaanse Steppegaai. Geen boombewoner als de meeste gaaien, maar een echte woestijnvogel. Beste uitvalsbasis voor de Kyzulkum woestijn is Boechara, van hier uit is het nog 40 kilometer naar Djeyran, één van de twee reservaten in deze woestijn. Saiga’s, Perzische antilopen, onagers (halfezels of wilde ezels) en Przewalskipaarden komen er als groot wild voor.

Steppegaaien zijn er nog algemeen, maar ook maquiszangers (kleine zangvogels), woestijngrasmussen en isabeltapuiten kunnen op de soortenlijst bijgeschreven worden. Na deze droge woestijn vormen de moerassen rond de oase van Boechara een welkome afwisseling in het landschap. Marmereenden, Indische karekieten en groene bijeneter zijn enkele van de tientallen vogelsoorten die hier gezien kunnen worden. Diverse reisorganisaties bieden de mogelijkheid om in de Kyzylkum woestijn te overnachten in de typische yurts.

2. Natuur bij Samarkand

Even buiten Samarkand ligt de vallei van de rivier de Zaravshan (ook Zarafshan) en het berglandschap van de Zaravshan Range, een westelijke uitloper van de machtige Tian Shan bergen. Loofbomen als wilde appel, esdoornsoorten en pistache vormen een uitstekend biotoop voor vogels als de Perzische roodborst en de Oostelijke orpheusspotvogel. Meest bijzonder is echter de Aziatische paradijsmonarch, een waaierstaartvliegenvanger die hier zijn meest westelijke verspreidingsgrens bereikt.

3. Tian Shan

Vanuit Tasjkent zijn de Tian Shan bergen en de Ferganavallei goed te bereiken. In het voorjaar kleuren alpenweiden rood en blauw van bloeiende tulpen, irissen en grote aantallen soorten uien. Veel van onze gekweekte variëteiten hebben hier hun oorsprongsgebied. Lager gelegen bossen weergalmen in dezelfde tijd van vogel gezang. Chinese fluitlijsters voeren de boventoon maar ook kleine grasmus en stewarts gors laten van zich horen.

Beste reistijd Oezbekistan

Wat is de beste periode voor een rondreis in Oezbekistan? De beste reistijd hangt een beetje af van het doel van je reis naar Oezbekistan. Mei is de beste periode voor een vogelreis naar Oezbekistan. Voor de wilde flora van het Tian Shan gebergte is de keus wat lastiger. De tulpen bloeien vanaf eind april tot eind mei maar veel van de andere soorten zijn echte zomerbloeiers.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!