Ga naar content

Armenië natuur

Het kloppende hart van de Kaukasus, blauw dooraderd met rivieren, groen gestoffeerd met bossen: dat is Armenië. Naturescanner neemt je mee op een rondreis langs de mooiste plekken in Armenië, maak kennis met de natuur!

Natuurreis in Armenië

Tijdens een natuurreis naar Armenië begeef je je in een land van oude volkeren maar zeker ook in een land vol flora en fauna. De natuur in Armenië heeft nog veel ongerepte gebieden in petto: hoogvlaktes en hoge bergen, mooie dalen en valleien, bossen en uitgestrekte weilanden tekenen het landschap.

Mooiste gebieden in Armenië

Overal in Armenië kan je mooi wandelen, van korte dagtochten tot meerdaagse wandeltochten. Op de meest desolate plekken vind je eeuwenoude kerken en kloosters die prachtig opgaan in de natuur. Ook op cultureel gebied is er zeer veel te zien in Armenië: de kenmerkende architectuur, de chatsjkars (kruisstenen met fraaie motieven die overal in het land zijn te vinden), de Russische invloeden in Yerevan, de gastvrije Armeense bevolking, heerlijke Areni wijnen en lokaal gestookte pruimenwodka. Naturescanner neemt je mee op een rondreis langs de mooiste plekken van Armenië.

1. Bergen in Armenië

De gemiddelde hoogte is 1800 meter en de hoogste berg, de stratovulkaan de Aragats, is maar liefst 4.095 meter hoog. Volgens de overlevering zou de Ark van Noa op de Ararat gestrand zijn. Meestal ongemerkt, maar soms opvallend actief wordt hier gewerkt aan een nieuw landschap. Dwars door het gebied loopt de verbinding tussen de Russische steppe en de vruchtbare halve maan. Meer dan 180 soorten vogels uit Noord-Europa passeren hier twee keer per jaar op hun trektocht tussen broed- en overwinteringsgebieden.

2. Sevanmeer

Oostelijk van de hoofdstad Yerevan ligt een bijzonder mooi meer, het Sevanmeer, één van de  grootste (1400 km²) en hoogst gelegen bergmeren van de wereld. Van deze enorme watermassa wordt slechts tien procent afgevoerd door de Hrazdan rivier, de rest verdampt. Honderden Armeense meeuwen en zelfs dwergganzen nestelen er. Het is één van de laatste plaatsen waar de vrijwel uitgestorven Armeense panter nog voor zou komen. Een mooie bezienswaardigheid is het 9e-eeuwse Armeense klooster Sevanavank aan de oevers van het Sevanmeer. 

3. Dilijan National Park

Kennismaken met de bossen in Armenië kan het beste in Dilijan National Park, gelegen ten noorden van het Sevanmeer. Uitvalsbasis is de gelijknamige plaats Dilijan. Vroeger een Russisch resort waar de partijbonzen kwamen genieten van een relatief koel klimaat en de gezonde boslucht. Vanaf 1.070 meter tot aan de boomgrens strekken zich eindeloze wouden uit over dit woeste berggebied. Ondanks eeuwenlange bewoning is het Kaukasisch bos hier nog ongerept. Linde, esdoorn, es maar ook naaldbomen als taxus en verschillende jeneverbessoorten zijn er de belangrijkste boomsoorten. Nog hoger begint een zone met Kaukasische rhododendron. Het Dilijan National Park is een must voor botanici, dit is de beste vindplaats voor rotsplanten die alleen in dit gebied voorkomen.

4. Yeghegnadzor en Meghri

Iedereen heeft er van gehoord maar weinigen zijn er geweest: de Ararat, de hoogste berg van Turkije (5.137 meter), net over de grens van Armenië. Vanaf de plaats Yeghegnadzor in de vruchtbare Arpavallei kan je bij trektochten maken met zicht op deze besneeuwde bergtop in Turkije. Verder naar het zuidoosten, tegen de Iraanse grens, ligt de plaats Meghri tussen diverse natuurparken. Een oeroud landschap, diep ingesneden met tientallen kloven en overal kleine boomgaardjes waar je kunt uitkijken naar bijzondere vogels. Levant sperwer, Syrische specht en roodstaarttapuit komen er voor.

5. Vorotan Canyon

Last but certainly not least. Zoals vrijwel alle kloven, is ook de Vorotan Canyon uitgesleten door een rivier, de rivier Vorotan, en hij is te vinden in het zuidwesten van Armenië, bij de grens met Azerbeidzjan. In deze kloof bevindt zich ook de Devil's Bridge, die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Armenië. Dit natuurwonder is travertijn uitgesleten door de rivier, en vormt een brug door de kloof van zo'n 30 meter lang op wel 700 tot 800 meter diepte in de kloof. De kloof is hier zo smal dat zelfs het zonlicht er op sommige plekken niet eens reikt. Langs de brug vind je ontelbaar veel waterbronnen waarin je een verfrissende duik kunt nemen, en die het gesteente roze, groen en geel hebben gekleurd. Naast waterbronnen zul je langs je weg ook watervallen tegenkomen die worden gesierd door klimplanten.  

Rondreis Armenië

Ondanks dat Armenië nog echt een "weg van de massa" reisbestemming is, worden er door enkele goede reisorganisaties mooie groepsreizen aangeboden. Vraag een gratis brochure aan bij Djoser als je interesse hebt in een groepsreis. Voor een individuele rondreis in Armenië is een 4WD auto zeker aan te bevelen op de slechte bergwegen. Bekijk dus snel onze reistips en reisverhalen van andere mensen die hun ervaring delen over hun rondreis in Armenie! Heb je zelf informatie of advies om te delen met mensen die naar de natuur in Armenie reizen in de komende maanden, dan kan je ook jouw reistips delen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven