Ga naar content

Wandelen in Armenië

Armenië is uitermate geschikt voor een wandelvakantie. De bergen, wisselende landschappen, rivieren, aangename temperaturen in combinatie met de goed uitgestippelde routes maken Armenië een geliefd land voor wandelliefhebbers.

Wandelroutes in Armenië

Armenië heeft honderden kilometers aan wandelroutes. De meest recente route is de Transcaucasian Trail (TCT). Betreft momenteel 4 wandelroutes, waarvan er 3 door Armenië lopen. Deze 3 routes zijn samen goed voor 330 kilometer wandelervaring. Wandelroutes dwars door de natuur, via dorpen en langs eeuwenoude bouwwerken. Ga actief op pad, rust tussendoor uit bij locals en ontdek een aantal prachtige kloosters.

Mooie wandelgebieden in Armenië

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Armenië? Een lokale gids gaf ons deze inside tips voor de mooiste wandelgebieden!

1. Dilidjan Nationaal Park

Dilidjan National Park strekt zich uit over de bergen van de noordoostelijke regio Tavush in Armenië, 92 vierkante mijl aan beuken- en eikenbossen en met pijnbomen bedekte hellingen die zich uitstrekken tot diepe kloven met zwervende beekjes en rivieren. Bruine beren en herten zijn frequente bezoekers van het park, gelokt door de geur van zwarte bessen en kruisbessen, terwijl zeldzamere flora zoals Armeens Sint-Janskruid en eetbare schorzonera tussen de rotsen en langs de kliffen groeien.

Het park herbergt ook enkele van de mooiste culturele monumenten van Armenië: eeuwenoude kloosters als Matosavank en Goshavank, samen met dorpen en steden als Dilidjan, het "Klein Zwitserland van Armenië", dat bekend staat om zijn naar verluidt geneeskrachtige natuurlijke bronwater. De TCT route door het park is 80 kilometer lang, goed voor 4-5 dagen wandelen. 

Hike in Dilidjan
Deel op Pinterest

2. Geghama gebergte

114 kilometer lang en goed voor 5-7 dagen wandelen. Het Geghama gebergte behoort tot de meest adembenemende natuurlandschappen van Armenië en vertegenwoordigt een van de wildste en meest unieke wandelmogelijkheden van het land.

Deze keten van vulkanische kegels en kraters, die alleen in de zomer door nomadische herders wordt bewoond, loopt van noordwest naar zuidoost door het midden van Armenië en vormt een natuurlijke barrière tussen het hooggelegen Sevan-meer en de Ararat-vlakte.

Lake Akna
Deel op Pinterest

Een open steppe omringt de toppen, daalt geleidelijk af naar de oever van het meer in het oosten en valt in de afgronden van het Khosrov bos in het westen waar je petroglyfen (rotskunst) en vishaps (drakenstenen) kan vinden.

3. Aragats gebergte

De berg Aragats is de hoogste berg van Armenië. Aragats is een slapende vulkaan met 4 pieken. De noordelijke is de hoogste piek in Armenië, met 4090 meter boven de zee. Omdat wandelen in Armenië steeds populairder wordt, is de berg Aragats een populaire toeristische bestemming geworden en velen van hen gaan de uitdaging aan om de berg te beklimmen.

Op het gebergte vind je ook Fort Amberd, gebouwd in de 10e eeuw en gelegen op 2300 meter hoogte. Fort Amberd betekent ‘fort in de wolken’. Naast het fort vind je het klooster Vahramashen. Ook is op het gebergte het Armeense Alfabet Park gebouwd, waar het een traditie is om een foto te maken bij de eerste letter van je naam. Op 3190 meter hoogte vind je het Kari-meer, ofwel het stenen meer.

4. Regio Vayots Dzor

Deze TCT route is maar liefst 125 kilometer lang, goed voor 6-7 dagen wandelen. Deze enorme etappe van 125 kilometer neemt je mee naar diepe kloven, bloederige rode steile kliffen, oude grotten die teruggaan tot 4200 jaar voor Christus. En de wijn... de wijn stroomt hier als water. De provincie Vayots Dzor staat bekend om zijn wijn gemaakt van een endemische zwarte druivensoort, die alleen in deze regio groeit. Hier is ook ’s wereld oudste wijnmakerij ontdekt, in de Areni-1 grot.

Jermuk waterval
Deel op Pinterest

De Jermuk waterval is de grootste waterval van Armenië. Loop zeker even verder in de kloof, het is hier prachtig! De beste tijd om deze waterval te bezichtigen is de late lente.

5. Het klooster van Tatev – Duivelsburg

Geen lastige, maar wel een prachtige wandeling. Eerst kom je met ’s werelds langste kabelbaan aan bij het klooster van Tatev, waar je tijdens je rit een adembenemend uitzicht op de valleien en bergen rondom het Tatev klooster. Het klooster van Tatev stamt uit de 9e eeuw. In de middeleeuwen was dit één van de belangrijkste spirituele en educatieve centra.

Maak na je bezoek aan het klooster een wandeling naar beneden, naar de buitenwereldse kloof die de Duivelsbrug wordt genoemd. Via het kronkelende pad van de Vorotan-kloof kom je bij de Duivelsbrug uit. Op en rondom de Duivelsbrug vind je minerale bronnen waar je een duik in kan nemen. Men zegt dat de bronnen geneeskrachtige krachten hebben.

Deel op Pinterest

Andere prachtige wandelroutes zijn:

- Syunik regio
- Garni – Symphony of Stones
- Khosrov Natuurpark
- Lastiver

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!