Ga naar content

Georgië

Een reis naar Georgië is een unieke ervaring: het is een bijzondere, nog ongerepte bestemming met veel mogelijkheden om te wandelen. De natuur in Georgië is oogverblindend mooi, met de hoogste bergen van Europa. De mensen zijn zeer gastvrij, de keuken, de Georgische wijnen en brandy zijn heerlijk. We nemen je mee voor een rondreis in een vooralsnog onontdekte natuurbestemming in Europa, naar de mooiste plekken in Georgië!

Georgie, parel van de Kaukasus

Tussen de Zwarte en de Kaspische Zee liggen enkele bijzondere bestemmingen, waaronder Georgië, ingeklemd tussen Turkije, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan en de Zwarte Zee. Het kleine vakantieland strekt zich uit tot aan de Grote Kaukasus bergen.

Cultuur en natuur in Georgië zijn op zijn zachtst gezegd overweldigend. Torenhoge bergen vormen het decor voor fraaie, eeuwenoude kloosters, kasteelruïnes en prachtige kerken. Het land van wijn en honing is een echte aanrader voor een natuurreis naar een ongerept gebied.

Mooie reizen

Mooiste plekken en natuur in Georgië

Wat zijn de mooiste gebieden en hoogtepunten om te bezoeken tijdens een rondreis? De mooiste plekken van Georgië bevinden zich met name aan de Military Highway van Tbilisi naar Vladikavkaz in Rusland. De 208 kilometer lange militaire weg voert door de vallei van de Terek door de bergen, over mooie bergpassen en langs prachtige kloven. 

Smaragdhagedis
© Inezia Tours
Groene hagedis
Deel op Pinterest

Het Gergeti kerkje is voor velen een hoogtepunt in Georgië. Ook Batumi bij de Zwarte Zee is zeer de moeite, en hiervandaan kan je verder reizen naar de Chorokhi Delta. Ook het Tusheti National Park en het Inkit meer zijn hoogtepunten tijdens een reis naar Georgië.

De bergen in Georgië zijn hoger dan de Alpen, de prijzen lager!

1. Georgian Military Highway en Gergeti

Een route die je niet mag missen tijdens een natuurreis in Georgië is de Georgian Military Highway, een schitterende route door de Kaukasus, van de hoofdstad Tbilisi naar Vladikavkaz in Rusland. Op de Military road bevinden zich diverse prachtige bezienswaardigheden, zoals de middeleeuwse forten van Ananuri met hun prachtige beeldhouwwerken.

mooie plekken Georgie
Deel op Pinterest

De route voert door prachtige natuur. Alvorens je Gergeti bereikt passeer je de kloof van de Baidarka rivier naar de Jvaripas, waar hij een hoogte van bijna 2.500 meter bereikt.

Het hoogtepunt van de Georgian Military Highway en misschien zelfs van Georgië is de bijzonder fraai gesitueerde Gergeti kerk bij het plaatsje Kazbegi. De contouren van de zogeheten "Drievuldigheidskerk" tekenen zich af tegen de imposante bergen op de achtergrond. In de herfst en winter kan het zijn dat de weg tijdelijk gesloten wordt voor het verkeer vanwege het lawinegevaar.

2. Fietsen en wandelen in de Kaukasus

Het adembenemende landschap van Georgië nodigt steeds meer reizigers uit om te voet of op de fiets verkend te worden. Het Kaukasus gebergte is het hoogste gebergte van Europa en met name de zuidelijke berghellingen vormen een prachtig wandelgebied. Niet alleen de natuur is betoverend, ook de woelige geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in de vele bezienswaardigheden die je kunt zien tijdens het hiken.

Steeds meer avontuurlijke reisorganisaties, zoals SNP, organiseren een rondreis met enkele dagen fietsen of wandelen in Georgië. Dit kan als groepsreis, maar ook een actieve individuele rondreis in Georgië behoort tot de mogelijkheden, bekijk onze reistips voor leuke fiets- en wandelvakanties. Vraag bijvoorbeeld gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

3. Culturele hoogtepunten Georgië

De natuur in Georgië is onlosmakelijk verbonden met de bijzondere cultuur. Een overzicht van mooiste plekken in Georgië op gebied van cultuur:

 • Vanaf de hoofdstad, Tbilisi, kan je met een huurauto of auto met chauffeur een reis maken door de dorre bergen naar David Gareja, een grottenklooster dat dateert uit de 6de eeuw. In het Lavraklooster wonen nog steeds monniken. Vanaf het Udabnoklooster geniet je van een betoverend uitzicht over het landschap van Azerbeidzjan. 
 • Verder op de route bevindt zich de Kakhetivallei, een zeer vruchtbaar gebied waar sinds mensenheugenis wijnen en fruit verbouwd worden. 

  Hoogtepunten GeorgieDeel op Pinterest

 • Cultuurliefhebbers mogen Mtskheta en Kazbegi niet overslaan. Het Javriklooster waakt over het dal, en in de Svetitskhovelikerk zou Jezus' lijkwade begraven liggen. Beide bezienswaardigheden staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
 • Ook de stad Gori is een belangrijk trekpleister voor reizigers, voornamelijk omdat dit de geboorteplaats was van Stalin. Er bestaat een mogelijkheid om een museum te bezoeken rond zijn persoon. 
 • Ook zeer de moeite is de grottenstad Uplistsikhe.
 • Sommige delen van Georgië zijn wat minder fraai, maar laten een onvergetelijke indruk op de buitenlandse toerist. Het plaatsje Zestaponi bijvoorbeeld, waar een groot industrieel landschap van oude fabriekshallen en lugubere schoorsteen dateert uit de tijd van de Sovjet Unie. Een mooie plek voor urban exploring. 
 • Iets meer naar het westen ligt Kutaisi, waar de Bagrati kathedraal en het Gelati klooster ook op de UNESCO lijst figureren.
 • Te midden van de natuur in het centrale deel van Georgië bevindt zich Borjomi, ooit verblijfplaats van de Russische adel. Hier kan je zeker ook een dagje de natuur in trekken! In de omgeving kan je ook skiën, bij Bakoeriani.
 • Het Khertvisi-fort is een vesting die dateert uit de 2e eeuw voor Christus. Nabij dit fort kan je het grottencomplex van Vardzia en een klooster verkennen.

4. Batumi

Batumi is een plaats in het zuidwesten van Georgië, bij de grens met Turkije. Het ligt bij de Zwarte Zee en is daarmee een trekpleister voor veel vogelsoorten. In de heuvels komen veel roofvogels voor, vooral in de late zomer en herfst. Ten zuiden van Batoemi ligt de delta van de Chorokhi rivier. In het natuurgebied kan je tal van watervogels observeren. Lees meer over vogels in Georgië

Natuurreis Georgië
© Inezia Tours
Batumi
Deel op Pinterest

Klimaat Georgie

Het klimaat van Georgië is warm en aangenaam en voelt mediterraan aan bij de kust van de Zwarte Zee. Het relatief kleine grondgebied bestrijkt verschillende klimaatzones, die zijn bepaald door de afstand van de Zwarte Zee en de hoogtes. De klimaatzones variëren van vochtig subtropisch tot de eeuwige sneeuw en gletsjers. Het warme klimaat van Georgië wordt grotendeels bepaald door de bergen van de grote Kaukasus.

De winters zijn kort en mild en de hoge bergen bieden veel zon. In de Kaukasus, de hoogste bergen van Europa, ligt er in de winter altijd sneeuw. De neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, hoewel de regenval tijdens de herfstmaanden bijzonder intensief kan zijn. Dank aan Fred Vorstenbosch voor de informatie.

Veiligheid Georgië

Georgië heeft in recente jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van veiligheid, met een afname van criminaliteit en verbeterde politie-inspanningen. Toeristen ervaren over het algemeen een redelijk veilige omgeving bij het verkennen van het land. Toch is het altijd raadzaam om de actuele reisadviezen te raadplegen en waakzaam te zijn voor zakkenrollers.

Vliegtijd: circa 5 uur.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!