Ga naar content

Griekenland

Hoewel we een vakantie in Griekenland vaak associëren met zon, zee en strand, is het ook een ideale bestemming voor een natuurvakantie! Wij nemen je mee op een rondreis in de natuur in Griekenland, met een overzicht van de mooiste plekjes en gebieden om te ontdekken. Vanuit de auto, te voet of op de fiets.

Natuur in Griekenland

Hoe is de natuur en wat zijn de mooiste gebieden in Griekenland? Met een bijna 15.000 km lange kustlijn heeft het als vakantieland alles te bieden om te ontspannen. Zowel op de eilanden als in het binnenland vind je veel mooie natuur: hoge bergen, meren en grotten. Bijvoorbeeld de grotten van Diros nabij de Akropolis, die behoren tot de mooiste meergrotten ter wereld en waar zeer oude fossielen werden gevonden.

Mooie plekjes in Griekenland

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden en natuurgebieden? Welke plaatsen moet je gezien hebben en waar staat Griekenland bekend om?

1. Eilanden van Griekenland

De meer dan 1.700 Griekse eilanden worden gegroepeerd in verscheidene eilandengroepen. De bekendste eilanden voor een natuurvakantie in Griekenland zijn Kreta, Rhodos en Kos, maar ook de Ionische eilanden in het westen zijn zeer groen. Vrijwel alle eilanden staan bekend om het turquoise water, witte dorpjes en afgelegen baaien. Bekijk ons uitgebreide overzicht van mooiste Griekse eilanden en mooiste Griekse stranden. Hou je vooral van bergen, dan is het binnenland van Griekenland misschien meer iets voor jou.

2. Meteora

Op gebied van natuur en cultuur is Meteora een van de meest fascinerende, maar zeker ook mooiste gebieden van Griekenland. De op het Griekse vasteland gelegen rotsformaties, in het noordwestelijke hoekje van Thessalië, vormen een van die plekken die je ooit in je leven gezien moet hebben. Vanaf Parga is het ongeveer 5 uur rijden met een huurauto. Majestueuze rotsmassieven torenen tot 1.000 meter boven de grond uit.

Meteora een van de mooiste plekken in Griekenland
Deel op Pinterest

De rotsblokken zijn een trekpleister voor bergbeklimmers. Maar het zijn voornamelijk toeristen die hier komen om de meest indrukwekkende bolwerken op aarde te bekijken: op de toppen van de rotsformaties werden 24 kloosters gebouwd. Zes van deze arendsnesten zijn nog steeds bewoond. De kloosters die nog bezocht kunnen worden zijn Roussanou, Varlaam, Megalo Meteora en Agia Trias.

Bezoek het gebied vroeg in de ochtend, zodat je de bussen met toeristen vermijdt! Let wel, om de klim naar boven te maken moet je vrij goed ter been zijn. Vanaf de hoogste punten word je echter beloond met een huiveringwekkend mooi zicht over het omliggende gebied. Ooievaars broeden er, arenden en andere roofvogels cirkelen boven de valleien van Meteora. Lees meer over het binnenland en de bergen van Griekenland.

3. Epirus

Epirus is de regio in het noordwesten van Griekenland, bij de grens met Albanië. Dit is het meest bergachtige gebied van Griekenland. Tal van beschermde natuurparken nodigen de natuurliefhebber hier uit. Het Pindosgebergte is een prachtig wandelgebied, met twee nationale parken: het gelijknamige Pindos nationaal park (leefgebied van de bruine beer) en Vikos-Aoos nationaal park (met de beroemde Vikoskloof). 

Natuur in Griekenland
Deel op Pinterest

4. Rodopegebergte

Het grootste deel van het Rodopegebergte bevindt zich in Bulgarije, maar vooral het zuidelijke deel van dit ongerepte gebied ligt in het noordoosten van Griekenland. Het karstgebergte staat bekend om haar prachtige natuur, met diepe canyons en enorme grotten.

5. Chalkidiki

Chalkidiki is een schiereiland in het noordoosten van Griekenland. Het omvat de twee zeer toeristische schiereilanden Sithonia en Kassandra. Het derde schiereiland van de vork is Athos, maar dat maakt geen onderdeel uit van Chalkidiki en is ook minder toegankelijk. Het landschap in de regio kenmerkt zich door bergen, bossen en mooie stranden.
Chalcidice is bergachtig en bebost, en kent ook diverse lange stranden.

6. Peloponnesos

Het grootste schiereiland van Griekenland, vernoemd naar de Griekse held Pelops. De natuur in het binnenland bestaat uit hoge bergen, met daartussen de door de mens aangelegde akkers. Hier vind je enkele mooie skigebieden, maar ook in de zomer is het een heerlijk wandelgebied. Lees meer over wandelen in de Peloponnesos.

Bekijk meer streken in Griekenland.

Wandeltips

Om op de mooiste plekjes van Griekenland te komen, moet je - zoals wel vaker het geval is - de wandelschoenen aantrekken. Ontdek mooie kloven, groene natuurgebieden en romantische stranden, lees alles over wandelen in Griekenland.

Vogelgebieden in Griekenland

Hou jij van vogelreizen? Lesbos kennen de meeste liefhebbers als bekende vogelbestemming. Vooral in het voorjaar is dit een belangrijke stop voor trekvogels.

Ook in het binnenland zijn er bijzondere plekken waar vogelaars kunnen deelnemen aan begeleide tochten, met name in de omgeving van het Vistonis- en het Kerkinimeer.

Vogels in Griekenland
Pelikanen Griekenland
© Inezia Tours
Deel op Pinterest

Bij het meer van Kerkini nestelen gigantische kolonies watervogels, aalscholvers en roofvogels. Meest indrukwekkend zijn de ruim 1.000 kroeskoppelikanen die hier overwinteren. De winter en de lente zijn het beste seizoen om het gebied te bezoeken en te genieten van de vele vogels op en rondom het meer. De lokale vissers voeden de pelikanen, waardoor deze zeer gewend zijn aan mensen en zich makkelijk laten fotograferen. Langs de oevers grazen kudden waterbuffels. Uitvalsbasis is de stad Kerkini in het noorden van Griekenland.

Vogelreizen Griekenland

Verder naar het oosten bevindt zich Xanthi, waarvandaan je een uitstap kunt maken naar het Vistonismeer, een schitterend natuurgebied met veel vogels. In het meer, waar brak water uit de rivieren en zout water uit zee te vinden is, broeden jaarlijks vele kraanvogels en trekvogels brengen er de winter door. Rond het Vistonismeer leven wilde katten en jakhalzen.

Planten Griekenland

Nog een leuk weetje over de natuur in Griekenland. Het land heeft in verhouding tot de meeste landen een groot aantal hoge planten. Op elk moment van het jaar staat er eigenlijk van alles in bloei. Alleen al op Kreta vind je 200 plantensoorten die nergens anders groeien.

Boekentips

Vakantietips

Het aanbod aan georganiseerde vakanties is groot. Alvorens je een vakantie gaat boeken, bedenk je eerst even of je op één vaste plek wilt verblijven, zoveel mogelijk wilt zien tijdens eilandhoppen, of het onbekende vasteland gaat verkennen tijdens een rondreis. 

Griekenland heeft veel te bieden voor de actieve natuurreiziger. Als je op zoek bent naar een ander type vakantie dan een zonvakantie en de weg van de massa plekjes wilt ontdekken, dan zit je hier goed. Wij geven tips voor bijzondere reizen en natuurreizen.

Griekse bezienswaardigheden
Deel op Pinterest

Er is keuze uit individuele reizen, zoals een fly-drive rondreis, een samengestelde vakantie of een reis op maat met bouwstenen en excursies. Wie graag met onbekend gezelschap op pad gaat kan kiezen voor een van de groepsreizen, om samen met gelijkgezinden de mooiste plekken van Griekenland te ontdekken. Als je wilt wandelen is een groepsreis bijvoorbeeld erg leuk.

Klimaatbelasting
Per 1 maart 2024 heeft Griekenland een klimaatbelasting ingevoerd voor toeristen die het land in het hoogseizoen (maart - oktober) bezoeken. Deze maatregel wordt genomen om toeristen te ontmoedigen in het hoogseizoen te reizen. De opbrengsten gaan naar verduurzaming van de toeristische sector en natuurbeschermingsprojecten.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!