Ga naar content

Vikos kloof

Pindos - De regio in het noordwesten van het Griekse vasteland, in de historische Epirus regio, bleef lange tijd onaangetast door toerisme; zonaanbidders kiezen immers eerder voor de stranden op de zonnige eilanden. Maar met een groeiend ecotoerisme en aantal natuurreizigers en wandelaars wordt ook deze regio steeds meer ontdekt.

Het Pindosgebergte is een walhalla voor de wandelaar. Met name de Zagori regio staat bekend om de vele mooie kloven en natuur. Hoogtepunt is de Vikoskloof, de diepste kloof van Europa en volgens het Guinness Book of Records zelfs van de Wereld. Maar dat hangt af van de manier van meten. Een ding is wel zeker; dit is een van de verborgen parels van Europa! 

Natuur in de Vikos kloof

In zijn totaliteit is de canyon 20 kilometer lang. De kloof begint ergens tussen Monodendri en Koukouli, twee dorpen in de bergen. De naam dankt het natuurfenomeen aan het gelijknamige plaatsje Vikos, waar de kloof eindigt. Op het breedste punt is hij ca. 30 meter breed, maar op veel punten scheiden slechts enkele meters de wanden van elkaar en krijg je nauwe, indrukwekkende doorgangen. 

Deel op Pinterest

De Vikoskloof werd uitgesleten door de Voidomatis, een zijrivier van de Aoös. In miljoenen jaren tijd heeft dit bijgedragen aan de vorming van steile, duizelingwekkende rotswanden, die hoog boven het dal uittorenen. De diepte varieert van 450 tot 1.600 meter.

Wandelen in de Vikos kloof

Diverse wandelroutes voeren vanaf Monodendri door delen van de kloof. Vaak wandel je over eeuwenoude ezelspaden, de Kaldermi zoals die hier genoemd worden.

De meeste mensen hiken van Monodendri naar het dorp Vikos. Deze wandeling neemt ca. 6-7 uur in beslag. De laatste 40 minuten moet je flink stijgen. Een mooie tocht, die een goed beeld geeft van de natuur in de kloof. Onderweg is het genieten van de vele bijzondere planten en bloemen.

Een andere bekende route is de meerdaagse Pindus Horseshoe, een 58 kilometer lange wandeling, die meestal in drie dagen wordt afgelegd. Ik zou voor het wandelen in de Vikoskloof zeker een goede wandelgids of kaart aanbevelen. Kijk eens bij een gespecialiseerde boekhandel, zoals De Zwerver.

1. Uitzichtpunt Vikoskloof

Net buiten het bergdorp Monodendri heb je een fantastisch uitzichtpunt, waarvandaan je regelrecht de canyon in kijkt. Het view point is te bereiken met de auto, maar je moet nog wel een klein eindje lopen voor je overweldigd wordt door het uitzicht. Geniet van een prachtig panorama en laat je verwonderen over wat de woeste kracht van de natuur hier in de loop der tijd heeft verwezenlijkt. Je ziet duidelijk de aardlagen uit verschillende periodes. Het dal kleurt prachtig groen in de zomer.

Vanaf het uitzichtpunt kan je nog een stukje omhoog lopen. Dit pad is glibberig en uitdagender dan de makkelijke weg naar het andere uitzichtpunt, dus goede wandelschoenen zijn hier wel aanbevolen!

2. Afdaling naar de kloof

En dan de afdaling naar de Vikoskloof. Een steil pad voert de diepte in. Dit is niet weggelegd voor mensen met hoogtevrees. Wil je niet de 6 uur durende wandelroute lopen, hou er dan rekening mee dat je ook weer omhoog moet!

3. Stenen bruggetjes

Kenmerkend in de Vikos kloof zijn de vele stenen boogbruggen, zoals deze Kokkori burg. Ook de drie bruggetjes van Plakidas zijn fotogeniek. De vaak eeuwenoude bouwwerken voegen iets gemoedelijk toe aan het landschap.

Deel op Pinterest

Het water van de Voidomatis is glashelder. Door de weerspiegeling van de lucht krijg je een prachtig contrast van het blauwe water met de groene omgeving en de grijze rotsen.

Ook naar de Vikos kloof? Bekijk dan de door ons geselecteerde vakantie of stel zelf je reis samen. Het is een prachtig stukje natuur in de zuidoostelijke uithoek van Europa. Zeker eentje voor op de bucket list!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!