Ga naar content

Bergen in Griekenland

Griekenland is zo veel meer dan zonnige eilanden en steden uit de oudheid. Het binnenland wordt gevormd door een reeks indrukwekkende bergen en bergketens. Het vasteland vormt hiermee een schitterende, maar nog vrij onbekende bestemming voor een natuurvakantie in de bergen.

Vakantie in de bergen van Griekenland

Hiken, biken, kloventocht, paardrijden of klimmen, het kan allemaal tijdens een vakantie in de bergen van Griekenland. De gebergtes op het vasteland en op de eilanden nodigen iedere outdoor liefhebber uit om te wandelen of actief te genieten van het heerlijke weer in een prachtige en natuurrijke omgeving. Een vakantie in de Griekse bergen kan je zelf samenstellen, maar er zijn ook opties om actieve excursies en georganiseerde reizen te boeken, zoals de reizen van SNP Natuurreizen. Bekijk hieronder de mooiste bergen in Griekenland en plan een reis naar jouw wensen.

Mooiste gebergtes Griekenland

Wat zijn de mooiste bergen en leuke berggebieden in Griekenland om te wandelen of te fietsen? Een overzicht en leuke vakantietips:

1. Meteora

Als je een reis wil maken naar de bergen van Griekenland, dan is Meteora in Thessalië eigenlijk echt zo'n bucket list bestemming. Wat ons betreft is dit de mooiste bezienswaardigheid van het Griekse vasteland. Het gebied staat bekend om de kloosters die als arendsnesten boven op loodrechte rotsformaties torenen. 

Meteora
Deel op Pinterest

Reizen naar Meteora
Wil je deze bergen van Griekenland bezoeken, dan zijn er verscheidene mogelijkheden. Een reis zelf samenstellen is een optie, maar niet heel makkelijk. Je bespaart een hoop tijd en zoekwerk door een reeds verzorgde individuele reis te boeken.

2. Olympus

De berg Olympus ligt op het noordoostelijk vasteland van Griekenland, in de provincies Thessalië en Macedonië. Het is de hoogste berg van Griekenland en de tweede in de Balkan. De hoogste top is de Mytikas (2.917m), daarnaast liggen de Stefani of "Troon van Zeus" (2.911m) en de Skolio (2.911m).

Skolio piek
Deel op Pinterest

Onder deze toppen loopt de "Zonaria", een geleidelijk aflopende en gebandeerde helling met een goed loopbaar pad. Hierlangs bereik je het Plateau van de Muzen, met de toppen Toumba (2.786m) en Profitis Ilias (2.789m) met het gelijknamige lage kapelletje. Als je hier gaat staan bij zonsopgang, ontvouwt zich een fantastisch uitzicht over de Egeïsche Zee. 

Ontdek de Olympus tijdens een wandelreis van Annahiking.

3. Giona

Een berg die je vanuit Athene met een huurauto kunt bereiken is de Giona met zijn 1000 meter hoge klif. Op 600 meter hoogte ligt een plateau met vele bronnen en in het midden van de berg bevindt zich een gigantische krater, bedekt met ijs.

Giona Griekenland
Deel op Pinterest

De Asopos rivier voert het water van de gletsjer naar lager liggende gebieden. De omliggende weilanden toveren zich in de lente om tot prachtige bloemenvelden. De hellingen zijn begroeid met dichte bossen van sparren en loofbomen. Bergbeklimmers kunnen dit gebied best in de zomermaanden bezoeken.

4. Pindos en de Vikoskloof

De Pindos behoort tot de Griekse regio's Epiros en Thessalië, en ligt op het noordwestelijk vasteland van Griekenland. De grote rivieren Aoös, Arachthos en Acheloos hebben diepe sporen getrokken in het landschap. Het gesteente is een mengeling van zacht zandsteen, harde schisten en wateroplosbaar kalk, waardoor grotten, watervallen en ondergrondse rivieren konden ontstaan. Over de rivieren zijn prachtige boogbruggen gebouwd.

Aoös
Deel op Pinterest

De Noord-Pindos is bekend om de Zagoria-dorpen met hun specifieke huizen en de Vikos-kloof. In de minder bekende, maar zeker net zo mooie, Zuid-Pindos kan je wandelen langs hoge bergen. Hier zijn de hellingen wat geleidelijker en loop je makkelijker. Door de Arachthoskloof kun je alleen per boot: ideaal voor een dag raften of kajakken tijdens je reis in Griekenland. Lees meer over het Pindosgebergte.

Met Annahiking kun je begeleid of individueel wandelen langs de Vikoskloof en Zagoria.

5. Athos

Op het schiereiland Halkidiki bevindt zich het mekka van de Orthodoxe Grieken; de heilige berg Athos. In de Athos bergen vind je nog bewoonde en onbewoonde kloosters en grotten waar kluizenaars zich vestigden. De monnikenstaat mag echter niet bezocht worden door de meeste toeristen en vooral door vrouwelijke toeristen. Met zijn dicht beboste bergkam ligt de berg in een onvoorwaardelijk mooi landschap van ongerepte valleien en onbetreden bergtoppen.

Athos
Deel op Pinterest

Bij de kust liggen vredige zandstranden in afgelegen baaien. Wil je de Heilige Berg zien, maak dan een boottocht vanaf Oranoupoli (je moet wel op 500 meter van de kust vandaan blijven). De boten varen twee keer per dag uit. 

6. Peloponnesos

De Peloponnesos is het grote drietenige schiereiland van Griekenland. Hier zijn prachtige wandelroutes en weinig toeristen. Lees meer over wandelen op de Peloponnesos.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!