Ga naar content

Thessalië

Wandelgebieden in Griekenland - Thessalië vormt het oostelijk deel van het noordelijk vasteland. Deze afwisselende provincie heeft veel te bieden: diverse berggebieden met onder andere de hoogste berg van Griekenland, hete vlakten, kloosters en mooie stranden. Het is een heerlijk gebied om te wandelen.

Mooiste plekken in Thessalië

Thessalië bestaat uit een enorme vlakte, omringd door diverse gebergtes. De regio heeft een rijke geschiedenis en het aantal culturele en natuurlijke bezienswaardigheden is dan ook zeer groot. Wat zijn de mooiste gebieden in Thessalië? Waar wandelen en welke hoogtepunten mag je niet missen?

1. De Olympus

De Olympus, de zetel van de Griekse goden en hoogste berg van Griekenland. Het is een alpien hooggebergte, met als hoogste punt de Mytikastop op 2.917 m. In dit gebied komen veel gemzen voor. Je vindt er alpiene flora en heel veel orchideeën op de lagere hellingen. In het Olympus National Park zijn meerdere wandelroutes uitgezet. 

Volgens de overleveringen is het Olympus gebergte de woonplaats van de Olympische Goden; vanaf de Stefani zou Zeus zijn bliksemschichten gooien. Er komen gemzen, wolven en lynxen voor, en er groeien allerlei endemische planten (komen nergens anders voor); in juni is het een ware orchideeënzee. Om deze redenen is het een nationaal park en natuurreservaat. 

Olympus Griekenland
Deel op Pinterest

Het Olympus massief is een op zich staand gebergte en bevindt zich op slechts 9km van zee, met een totale diameter van zo’n 25 kilometer. Er zijn diverse mooie wandelroutes van verschillende zwaarte. Verspreid staan 9 bemande berghutten en enkele noodhutten. Het pad naar de Mytikastop is zwaar en gevaarlijk, maar de Skolio laat zich wel makkelijk beklimmen.

2. Pilion

Een andere bekende vakantiebestemming is Pilion, een schiereiland dat ook het "land der Centauren" wordt genoemd. Dit schiereiland is zeer afwisselend en biedt heel veel mogelijkheden om te wandelen. In tegenstelling tot veel andere gebieden in Griekenland, zijn er hier veel mooie én goed beschreven wandelpaden. De westzijde, grenzend aan de Pagasitische Golf, is glooiend met veel stranden. De noord- en oostzijde, grenzend aan de Egeïsche Zee, is ruwer met donkere bossen en steile kliffen, hoewel ook hier stranden te vinden zijn.

Pilion Thessalië
Deel op Pinterest

Er zijn diverse (buitenlandse) wandelorganisaties actief op de Pilion, zowel commercieel als recreatief, en er is veel informatie te krijgen, met gratis te downloaden routes. Vanaf Volos kun je oversteken naar de Sporaden; een prima combinatie met Pilion!

3. Meteora

Als je in Thessalië bent mag een bezoek aan de Meteora kloosters niet achterwege blijven. Het is een bijzonder landschap waar je kunt wandelen en klimmen, maar de voornaamste trekpleister vormen toch de kloosters die op de rotsen liggen.

4. Mooie stranden Thessalië

Aan de oostkust, tussen Katerini en Paramonas, is veel strandtoerisme. Hier komen veel vakantiegangers uit het oostblok; wees niet verbaasd als je een menu in het Tsjechisch krijgt. Mooie zandstranden met alle faciliteiten, goede campings en gezellige plaatsjes. Er zijn echter ook diverse wandel- en fietsmogelijkheden in de Agrafa ("onbeschreven plaatsen"). Hier is nauwelijks asfalt en het Griekse langeafstandspad E4 loopt er dwars doorheen. De gelijknamige hoofdstad Agrafa is alleen onverhard te bereiken en biedt wel alles wat je nodig hebt: accommodaties, horeca, winkels en gezondheidszorg.

Zonvakantie tips

5. Piëria

Onbekend maar heel afwisselend en interessant is Piëria, het achterland van het Olympos massief. Fraaie beboste bergen met mooie paden (ook hier loopt de E4 doorheen) en leuke provinciestadjes.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!