Ga naar content

Wandelen in Griekenland

Griekenland staat bekend om haar mooie stranden, maar er is meer. Het is heerlijk om rond te wandelen in de bergbossen, langs rivieren en watervallen. Je vindt er een rijke flora en fauna, zowel mediterraan als alpien. De wandelpaden zijn rustig, meestal kom je slechts herders tegen of mensen die kruiden plukken in het wild. De Griekse bevolking is gastvrij en belangstellend. Ze zullen altijd groeten en vragen waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat, en als ze kunnen, helpen ze je.

Wat maakt wandelen in Griekenland nog meer zo aantrekkelijk? Te voet kom je langs lokale cultuur, zoals watermolens, kleine musea en klassieke boogbruggen en architectuur, naast grotere archeologische vindplaatsen. 's Avonds word je beloond met goede kleinschalige accommodaties en authentiek eten, vaak uit eigen tuin, een plaatselijk wijntje, en een warm onthaal.

Wandelvakantie Griekenland tips

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in Griekenland? Ben je van plan te gaan wandelen in Griekenland? Lees dan snel deze 14 wandeltips over de mooiste wandelgebieden in Griekenland.

1. Wandelen op de Cycladen

Amorgos, Sifnos, Andros en Tinos zijn de mooiste wandeleilanden op de Griekse Cycladen. Het woord 'idyllisch' is zeker van toepassing, met de ouderwetse karrensporen, mooie zonsondergangen en ezels langs de weg.

Wandelen Griekse eilanden
Deel op Pinterest

Ook op de bekendere eilanden Naxos en Santorini kun je leuk wandelen, maar dan bij voorkeur vroeg in het seizoen.

AnnaHiking verzorgt individuele wandelvakanties op Andros. Wandel een van de voorgestelde routes of vraag een reis op maat aan. Lees meer over wandelen op de Cycladen.

2. Wandelen op de Sporaden

De Sporaden ("verstrooide eilanden") is een archipel in de Egeïsche Zee, ten oosten van het Griekse vasteland. Favoriete eilanden om te wandelen zijn Alonissos en Skopelos, Skiathos heeft een luchthaven, en is mede daardoor het meest toeristisch. Ook het eiland Skyros is een goed wandelgebied. Er is een boekje met wandelingen verkrijgbaar op het eiland, en er bestaan wandelkaarten die je van tevoren kan aanschaffen bij De Zwerver. Lees tevens meer over wandelen op de Sporaden en bekijk de leukste wandelvakanties op Skopelos en Alonissos.

3. Wandelen in de Pindos

De regio Epirus, in het westelijk deel van het noordelijk vasteland, heeft in de recente geschiedenis ruim zijn deel gehad aan strijd. Pas in 1912 werd dit als laatste bevrijd uit de handen van de Turken, en werd het Grieks grondgebied. In de burgeroorlog werd juist hier veel gevochten; in de Grammos zijn nog de sporen te vinden van napalm-aanvallen en kun je nog granaten tegenkomen. Het Pindosgebergte is een landschap van ruige bergen en diepe rivierkloven.

Wandelen op Griekse vasteland
Deel op Pinterest

Zo is er het Zagoriagebied met het Timfi massief, de Vikoskloof en de snelstromende rivieren Vjosë (Aoös) en de azuurblauwe Voidomatis, en de Tzoumerka met de Athamanon en de Lakmos bergen en de Arachthoskloof. Dit is een landschap van ruige bergen en diepe rivierkloven, een van de mooiste gebieden om te wandelen in Griekenland. Bekijk het reisaanbod van AnnaHiking voor een wandelvakantie in de Pindos.

4. Wandelen op Kreta

Kreta is het grootste eiland met meerdere luchthavens en veerhavens. Je hebt nauwelijks door dat je op een eiland bent. Het is zeer afwisselend met bergen, hoogvlakten, stranden, mooie plaatsen en opgravingen, onder andere het Minoïsche paleis in Knossos. Er zijn veel wandelpaden op dit Griekse eiland, en de E4 loopt eroverheen. Er is een groot aanbod aan georganiseerde reizen (zie SNP Natuurreizen en STAP Reizen), en het is ook geschikt om zelf te verkennen. Een georganiseerde wandelvakantie heeft dan weer het voordeel dat je de mooiste wandelpaden ontdekt.

Wandelen Kreta
Deel op Pinterest

De noordzijde van het eiland is het meest toegankelijk met wegen en grotere plaatsen. Dwars over het eiland lopen enkele wegen naar het zuiden, maar met name in het zuidwesten zijn geen onderlinge wegverbindingen. Daar zijn kustpaden waar je kunt lopen, de rest van het vervoer vindt per boot plaats. Kreta is bekend om zijn kloven; de meest bekende is wel de Samaria kloof. Kijk echter ook eens verder dan deze toeristische attractie, en verken de kloven van Agia Irini, de Aradenakloof en de Imbroskloof! Meer info over wandelen op Kreta.

5. Wandelen in Thessalië

Thessalië is een uitgestrekt vlak gebied, omringd door hoge bergen. Dit afwisselend gebied heeft vele goede wandelgebieden, waaronder Pilion schiereiland en het Olympusmassief. Daarnaast vind je hier de wereldberoemde kloosters van Meteora, die als adelaarsnesten gevestigd zijn op enorme rotspilaren. Een indrukwekkend zicht. Lees meer over Thessalië in Griekenland.

6. Wandelen op Chios

Grote kans dat je nog nooit hebt gehoord van het eiland Chios. Het is onontdekt en daardoor nog super rustig. Je kan er bovendien heerlijk hiken door de groene landschappen, omringd door de geuren van verse kruiden. Onze reporter Steven liep een deel van de gloednieuwe LAW van Chios.

Wandelen Griekse eilanden
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

Deze trail is 92 kilometer lang en neemt je mee langs eeuwenoude dorpjes, door naaldbossen, langs de zee en langs de hoogste berg van het eiland. Lees alles over wandelen op Chios.

7. Wandelen op de Dodekanesos

Deze groep van “12 eilanden” bestaat uit Rhodos, Kos, Karpathos, Kalymnos, Patmos, Leros, Simi, Tilos, Nisyros, Astypalaia, Kassos, Kastelorizo (Megisti) en nog een heel stel kleine puistjes in zee. Er zijn regelmatige bootverbindingen onderling en vanaf Piraeus (de haven van Athene).

Wandelen langs de Griekse kust
Deel op Pinterest

Piraeus is vanaf de luchthaven makkelijk te bereiken met de luchthavenbus X96: in een uur ben je aan de haven! Rhodos en Kos zijn ook bekend als strandbestemming. Wil je wandelen in Griekenland, ga dan eens naar Karpathos. Hier zijn mooie wandelpaden en ongerepte natuur. Met name de oudere dames lopen nog in klederdracht, gewoon omdat ze dat lekker vinden zitten. Kalymnos is vooral bekend om de sponzenduikers en vissers. Goede wandelkaarten van de Dodekanesos zijn verkrijgbaar bij De Zwerver.  

8. Wandelen op de Peloponnesos

De Peloponnesos is het meest bekende deel van het vasteland. Je vindt er veel opgravingen zoals Olympía, Korinthe, het theater van Náfplion en Mycene. Daarnaast zijn er veel wandelmogelijkheden in dit deel van Griekenland. Het langeafstandspad E4 loopt eroverheen en o.a. het Taïgetos gebergte en het Mani schiereiland bieden veel gemarkeerde en beschreven wandelpaden.

Peloponnesos hike
Deel op Pinterest

Het klimaat is zacht, en langs de Golf van Korinthe (in het noorden) kan het winderig zijn. Er zijn veel campings, hotels en pensions, dus je hoeft niet ver te zoeken naar een onderkomen. Het landschap is heel afwisselend, met een bergachtig binnenland en fraaie kusten en stranden; in het voorjaar zeer bloemrijk, maar in de zomer en het najaar behoorlijk droog. Kortom, een prachtig gebied om te wandelen in Griekenland. Lees meer over wandelen op de Peloponnesos

9. Wandelen in Macedonië en Thracië

Thracië, het noordelijk deel van Griekenland is het meest bekend om het schiereiland Chalcidice, wat lijkt op een hand met drie vingers. De 'hand' en de linker twee 'vingers', Kassandra en Sithonia, bieden veel badplaatsen en zijn met een goedkope vlucht op Thessaloniki makkelijk bereikbaar. Het klimaat is zacht en je kunt er nog lang vakantie vieren. De meest rechter 'vinger' heet Athos en is alleen toegankelijk voor mannen; zelfs geiten en schapen zijn niet welkom. Het is eigendom van de kerk en bestaat alleen uit mannenkloosters. Met een vergunning mogen heren er enkele dagen doorbrengen.

10. Wandelen op Samos

Samos is een groen eiland van de Noord-Egeïsche eilanden, gelegen in het oosten van de Egeïsche Zee, vlak voor de kust van Turkije. Er zijn veel wandelmogelijkheden op het eiland, je vindt er met name enkele van de hoogste bergen van de Egeïsche Zee.

Wandeling Samos
© Paralia Votsalakia
Deel op Pinterest

De mooie natuur wordt afgewisseld met historische bezienswaardigheden, waaronder enkele archeologische vindplaatsen en mooie kloosters. Samos staat ook bekend om haar ambachtelijke producten, waaronder witte Samoswijn, olijfolie en honing. Lees tips voor een wandelvakantie op Samos

11. Wandelen op de Ionische Eilanden

De Ionische eilanden liggen in de Ionische zee, tussen Griekenland en Italië. Het grootste eiland is Korfoe (ook Corfu of Kerkyra). Wie wil wandelen in Griekenland kan gebruik maken van de Corfu Trail of een van de vele uitgezette tochten. Er zijn ook veel fietsroutes op de Ionische Eilanden en diverse organisaties zijn actief op Korfoe, zowel voor fietsen als wandelen. Op Korfoe vliegen veel prijsvechters, dus je kunt er in het hoogseizoen goedkoop komen. Het is daarmee ook een goed uitgangspunt om (een deel van) je vakantie op het vasteland van Epirus door te brengen, en bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan Ioannina of te wandelen of fietsen in de Zagoria of de Tzoumerka.

Wandelen Ionische eilanden
Deel op Pinterest

Het eiland Lefkas (of Lefkáda) heeft een brugverbinding met het vasteland en is makkelijk te bereiken via luchthaven Preveza Akti. De overige eilanden Ithaka, Kefalonia, Zakynthos en Paxos zijn alleen te bereiken per boot. Al deze eilanden bieden veel mogelijkheden tot fietsen en wandelen, en overal zijn fietsverhuurders en fietsenmakers actief. Tot de Ionische eilanden behoort ook Kythira (Cerigo), onder de Peloponnesos. Het heeft een luchthaven, en je kunt er komen per boot vanaf Neapolis of Githion; de boot vaart door naar Kreta. Het is een charmant eiland, waar volgens de overlevering Aphrodite uit de golven is geboren. Lees meer over wandelen op de Ionische eilanden.

12. Wandelen bij Delphi en de Stereá Elláda

Centraal-Griekenland en met name de landstreek Fokida (Phocis) wordt gekenmerkt door ruige berggebieden met veel wandelmogelijkheden, zoals de Vardousia, Mount Giona, Mount Oeta en de Parnassus. Het langeafstandspad E4 loopt er dwars doorheen, maar behalve rond Delphi is dit wandelpad vaak moeilijk te vinden en slecht aangegeven. Tijdens het wandelen zie je veel endemische flora: planten die alleen in een klein gebiedje groeien, zoals de kortstelige Iris attica Parnassos.

Wandelen bij Delphi
Deel op Pinterest

Bekend zijn het Orakel van Delphi (gewijd aan Apollon, en veel wandelmogelijkheden!) en de zuidkust met de plaatsen Itea, Nafpaktos en verder naar het westen, Messolongi. Griekse wintersportgebieden zijn de Parnassus (Arachova, vlakbij Delphi) en Velouchi (Karpenisi). Buiten Delphi komen er weinig (buitenlandse) toeristen, het is echt een reis door de binnenlanden van Griekenland. Hier heerst een landklimaat met hete zomers, al valt de temperatuur in de bergen wel mee, en koude winters met sneeuw.

13. Wandelen in de Rodopen

Het noordelijk grensgebied met Bulgarije, Rodopi, is zeer ruig en ontoegankelijk. Het Rodopi gebergte, kortweg de Rodopen, bevat nog oerbossen en hete bronnen. De Bulgaarse zijde van de Rodopi is meer ontsloten voor diegenen die er willen wandelen. Behalve bosrijk is dit gebied ook zeer waterrijk. 

Mooie bestemmingen zijn het Prespameer op het drielandenpunt met Macedonië en Albanië, het vogelrijke meer bij Kastoria (zuidelijker) en het Kerkini meer (oostelijker), de watervallen van Edessa, en de delta’s van de rivieren Nestos en Evros, paradijsjes voor vogelaars! Tenslotte vind je er diverse opgravingen uit de tijd van Alexander de Grote en zijn vader Filippos II, zoals Vergina (bij Veria), Pellas en Filippi.

14. Wandelen rond Athene

Bijna de helft van de Griekse bevolking woont in Athene. Het gebied rondom Athene, het schiereiland Attika, is daardoor behoorlijk verstedelijkt met veel industrie, vooral rond de Golf van Korinthe. Ten noordwesten van Athene zijn fraaie natuurgebieden, en Anavasi biedt prima detailkaarten van de berggebieden Parnitha, Imitos en Geraneia, met veel informatie voor wandelaars.

Het klimaat rond Athene is zacht in de winter, heet en droog in de zomer. De kusten in het oosten en westen kennen veel badplaatsen met tweede huizen en strandtoerisme. Hier komen vooral Grieken, vaak Atheners die de stad even ontvluchten. Naar het eiland Evia (Euboea), ten noorden van Athene, kun je varen vanaf Rafina of Skala Oropou. Het heeft ook een brugverbinding met het vasteland bij Chalkida. Evia is het op een na grootste eiland (na Kreta) en is een populair weekenduitje voor Atheners. Tip: leuke groepsreis van Djoser.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anna van Pelt
Geschreven door
Anna van Pelt
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!