Ga naar content

Santorini

Mooie eilanden Griekenland - Het Griekse eiland Santorini staat bekend om de romantische dorpjes en adembenemende zonsondergang. Maar dit vulkanische pareltje van de Cycladen leent zich ook goed voor een actieve natuurvakantie.

Zo kun je tijdens een vakantie op Santorini hiken en zwarte rookpluimen uit de vulkaan zien opstijgen. Of de kleurrijke stranden en grillige rotswanden rondom de caldera bewonderen. Ontmoet dolfijnen en schildpadden tijdens het duiken of snorkelen!

Tips vakantie Santorini

Mooiste plekken Santorini

De woorden "sprookjesachtig" en "mysterieus" typeren het Griekse eiland het best. Het behoort tot de Cycladen en wordt omgeven door azuurblauw water van de Egeïsche Zee. Grillige rotsen en zwartkleurige lavastrandjes geven Santorini zijn gezicht. Maar ook de kleine witte kerkjes met blauwe koepeldaken dragen bij aan het romantische karakter.

Het droomeiland staat in tal van reismagazines en websites dan ook in een lijst van mooiste eilanden ter wereld. De romantische sfeer brengt vele geliefden hier om hun honeymoon te vieren. Maar wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden op Santorini en leuke activiteiten om te doen?

1. Vulkaan van Santorini

In feite is Santorini het overblijfsel van een enorme kraterwand. Het vormde de rand van een prehistorische vulkaan, die 1600 voor Christus uitbarstte. Bij die uitbarsting ontstonden zes eilandjes die samen een ringvormige archipel vormen. Ten midden van de eilanden ligt een imposante caldera of vulkaankrater, die gevuld is met het blauwe water van de Egeïsche Zee. Het grootste eiland is Santorini.

2. Kajakken langs kleurrijke stranden

Santorini heeft een grillige kustlijn die leuk te verkennen is per kajak. Lavagrotten die bewoond worden door vleermuizen en afgelegen strandjes kunnen op die manier bereikt worden. Ondertussen cirkelen zeevalken door de lucht.

Stranden Santorini
Deel op Pinterest

De stranden White Beach, Red Beach en Black Beach danken hun naam en gezicht aan de kleur van het zand. Maar ook aan de gloed die de omliggende rotsen afgeven. Vooral Red Beach in de nabijheid van het dorp Akrotiri is indrukwekkend. De steile kliffen en roodkleurige rotsen van dit lavastrand zal je niet snel meer vergeten. Red Beach kan je al wandelend bereiken vanuit het luxe hotel in Akrotiti. Ook de zwarte lavastranden zijn erg mooi om te zien.

3. Duiken in de caldera

Ook de vulkanische formaties onder water zijn indrukwekkend. De krater is gevuld met kraakhelder water en daardoor heel geschikt voor het maken van duikexcursies. Met een beetje geluk spot je tijdens het duiken op Santorini schildpadden en dolfijnen. Die zwemmen rond in de caldera. Maar ook met een snorkel zie je de kleurrijke onderwaterwereld tot leven komen.

Kreeften, barracuda's en octopussen zwemmen voorbij. De meeste duikscholen bevinden zich aan de westkust van Santorini omdat deze grenst aan de caldera. Op de website van TUI kun je tijdens een vakantie verblijven in een kleinschalig hotel in het dorp Akrotiri. Vanuit het hotel loop je zo naar een duikschool en is een duik zo gemaakt.

4. Zonsondergang van Oia bekijken

Het eiland en de zonsondergang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volgens velen is de zonsondergang bij Santorini de mooiste van Europa. De beste plek om dit romantische tafereel te bekijken is het dorpje Oia. Witte huizen, ronde molens en sfeervolle dakterrassen geven Oia een schilderachtig karakter. Een unieke ervaring. 

Natuurreis Santorini
Deel op Pinterest

5. Wandelen op Santorini

Natuurliefhebbers kunnen de zonsondergang van Oia ook net buiten het dorp bekijken. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen van de Caldera Route. Deze route ligt tussen Oia en Fira en biedt een adembenemend uitzicht op de vulkaankrater. Houdt er rekening mee dat de tocht zo'n 2,5 uur duurt. En dat is zonder te stoppen om te genieten van het uitzicht. Tijdens het wandelen van de caldera route zie je in de verte misschien wel zwarte rookwolken omhoog zweven. Die rookpluimen zijn afkomstig van de vulkaan op het eilandje Nea Kameni. Deze zwartgeblakerde vulkaan is onder leiding van een gids te beklimmen. Nea Kameni ligt middenin de caldera en is te bereiken per boot.

6. Thermale baden op Palea Kameni

Bezoek gelijk ook het naastgelegen eiland Palea Kameni. Omdat de vulkaan actief is zijn hier heuse hot springs ontstaan. De geelgroen gekleurde thermale baden zien en ruiken misschien niet heel lekker, maar het water zou helpen tegen huidkwalen. De boten naar Nea Kameni en Palea Kameni vertrekken vanuit de haven van Fira op Santorini.

Palea Kameni
Deel op Pinterest

7. Wijnproeven

Bezoek een van de traditionele wijnmakers op Santorini. Onder begeleiding van een gids word je rondgeleid op een wijngaard en verken je de wijnkelders. Uiteraard met proeverij! Kijk eens bij Get Your Guide voor leuke excursies.

Witgekalkte huisjes, overheerlijke zeevruchten en wandelingen bij zonsondergang

Vakantie Santorini

Bekijk hierboven onze vakantietips voor georganiseerde vakanties. Transavia vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Santorini en maakt het hiermee ook makkelijk om zelf je reis samen te stellen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!