Ga naar content

Kos

Mooiste Griekse eilanden - Bij de kust van Turkije ligt het mooie Griekse eiland Kos. Een populair eiland voor een zonvakantie, maar ook op gebied van natuur is Kos een aantrekkelijke bestemming met tal van bezienswaardigheden. Naturescanner neemt je mee op zoek naar de mooiste plekjes van het eiland.

Vakantie op Kos

Kos is het op twee na het grootste eiland in de Egeïsche Zee en maakt deel uit van de Dodekanesos eilandengroep. Het ligt voor de kust van Turkije. Kos heeft een oppervlakte van 290 km²; het is dus een relatief klein eiland: slechts 40 km in de lengte en 8 km in de breedte. Met bijna 1 miljoen bezoekers per jaar is het een zeer populaire Griekse vakantiebestemming, met tal van mooie culturele bezienswaardigheden, met als hoogtepunten de tempel van Asklepieion en de burcht Neratzia.

Toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten op Kos en de keerzijde hiervan is dat het in de zomermaanden juli en augustus erg druk kan zijn. Voor de natuurzoekers is het daarom een aanrader om buiten het hoogseizoen naar Kos te reizen.

Kos stad is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de noordoostkant van het eiland. Daarnaast heeft het eiland een kustlijn van maar liefst 120 kilometer, met mooie brede zandstranden. Er zijn goede veerverbindingen tussen Kos en Turkije en andere Griekse eilanden en het is daarom erg leuk om als excursie een dagtrip met de boot te maken naar bijvoorbeeld Rhodos of Turkije.

Natuurvakantie Kos

Veel mensen kiezen voor het Griekse eiland Kos als bestemming vanwege de mooie afwisselende natuur en de rijke geschiedenis. Het is overwegend vlak en daardoor is het bijvoorbeeld bijzonder leuk om het eiland op de fiets te verkennen. Er zijn zelfs mooie fietspaden aangelegd rondom Kos stad.

Bezienswaardigheden en mooie gebieden op Kos

Wat zijn de mooiste plekjes op Kos? Welke gebieden bezoeken als je natuur en dieren wil zien? Een overzicht van mooiste gebieden en highlights.

1. Vogels op Kos

De natuur op Kos bestaat uit wetlands, meren en een aantal vogelgebieden. Grofweg kan het eiland ingedeeld worden in 3 natuurgebieden: het Psalidimeer (meer), de Aliki (wetlands) en de Dikeos (berg). Bezoek ook de thermale baden, op 10 km van Kos Stad. Wie van vogels houdt mag de wetlands en het meer niet missen: er broeden talrijke watervogels, waaronder flamingo's en pelikanen. 

Dieren op Kos
Deel op Pinterest

2. Schildpadden

Naast vogels kan je tijdens een natuurvakantie ook met veel zekerheid schildpadden zien: bij de kust komen verschillende soorten zeeschildpadden voor, waaronder de Caretta caretta en op het hele eiland komen ook landschildpadden voor.

3. Stranden

De vele mooie zandstranden op Kos zijn schoon en veilig. Het mooiste strand van Kos is voor velen Paradiso aan de Kefalos baai aan de westkant van het eiland.

Natuur Kos
Deel op Pinterest

4. Dikeos

Het hoogste punt van Kos is de Dikeos, een berg met een hoogte van 846 meter. Het is een deels met cipressen en dennen beboste berg, de rest is begroeid met maquis. Een mooie autoweg voert naar het bergdorp Zia, in de directe omgeving van het hoogste punt.

Het uitzicht vanaf de top is schitterend, het biedt een prachtig vergezicht over de omgeving. Daarnaast kan je op de Dikeos zeer mooi wandelen. Onderweg maak je kans op het zien van valken en arenden, maar ook zwavelpoeltjes, restanten van het vulkanische verleden van Kos. 

Natuur Kos
Deel op Pinterest

5. Psalidi

Psalidi is een gebied ten oosten van de stad Kos. Het is ca. 6 km lang en loopt door tot aan Kaap Psalidi. De stranden bestaan vooral uit kiezels, waardoor een deel van de zontoeristen er wegblijven. Het water is er kraakhelder en warmer dan elders op Kos, waardoor het zeer aangenaam is om hier te zwemmen. Je kan er ook prima duiken en tal van watersporten en actieve sporten beoefenen. De omgeving is heel geschikt voor paardrijden, wandelen en fietsen. Vanaf Psalidi kan je fietsen naar Kos stad, op diverse plekken worden er fietsen verhuurd.

Lake Psalidi is een belangrijke stop voor trekvogels, met zeldzame eenden en flamingo's als topattractie. Paden voeren hier door bloemrijke wetlands naar uitkijkposten, waar vele vogelsoorten zich laten observeren. 

Kos flora
Deel op Pinterest

6. Aliki wetlands

De Aliki wetlands bij Tigaki zijn minder gestructureerd, maar vormen tevens een belangrijk ecosysteem voor trekvogels. In de toekomst wil men dit natuurgebied beschermen en al het verkeer in de omgeving verbieden.

Wandelaars genieten hier van een grote diversiteit aan flora en fauna. Naast trekvogels en waterdieren zoals waterschildpadden en waterslangen, is dit een habitat voor flamingo's, geringde plevieren en andere vogels. De beste tijd om de flamingo's te zien is in de winter!

Fietsen op Kos

Op de fiets kom je op plekjes die met de auto minder goed toegankelijk zijn. Je kan kiezen voor een meerdaagse fietsvakantie, waarbij je grote delen van het eiland op de tweewieler verkent of voor een dagexcursie. Je kan ter plaatse fietsen huren, maar er worden ook georganiseerde fietsvakanties aangeboden.

Cultuur op Kos

Rond Kos stad zijn er verschillende archeologische plaatsen, zoals een gymnasium en een Romeins amfitheater. Er zijn vele historische gedenktekens aan Hippocrates van Kos, de grondlegger van de moderne geneeskunde.

Vliegtickets naar Kos

Transavia vliegt vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam naar Kos. Kos heeft een internationaal vliegveld, waar ook rechtstreeks op gevlogen wordt door onder andere TUI fly. Tegenwoordig vliegt TUI ook rechtstreeks vanuit Eindhoven. Met de taxi ben je ongeveer € 35,- kwijt voor een ritje naar het centrum van de stad. Ga je liever met het openbaar vervoer dan vind je aan de linkerkant van de aankomsthal bushaltes en voor € 3,20 heb je al een ticket naar het centrum.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!