Ga naar content

Kos in Griekenland

Mooiste Griekse eilanden - Bij de kust van Turkije ligt het mooie Griekse eiland Kos. Een populair eiland voor een zonvakantie, maar ook op gebied van natuur is Kos een aantrekkelijke bestemming met tal van bezienswaardigheden. Naturescanner neemt je mee op zoek naar de mooiste plekjes van Kos.

Vakantie op Kos

Kos is op twee na het grootste eiland in de Egeïsche Zee en maakt deel uit van de Dodekanesos eilandengroep. Het eiland ligt voor de kust van Turkije. Kos heeft een oppervlakte van 290 km²; het is dus een relatief klein eiland: slechts 40 km in de lengte en 8 km in de breedte. Met bijna 1 miljoen bezoekers per jaar is het echter een zeer populaire Griekse vakantiebestemming, met tal van mooie culturele bezienswaardigheden, waaronder de tempel van Asklepieion en de burcht Neratzia.

Toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten op Kos en de keerzijde hiervan is dat het in de zomermaanden juli en augustus erg druk kan zijn. Voor de natuurzoekers is het daarom een aanrader om buiten het hoogseizoen naar Kos te reizen. Kos stad is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de noordoostkant van het eiland. Kos heeft een kustlijn van maar liefst 120 kilometer, met mooie brede zandstranden. Er zijn goede veerverbindingen tussen Kos en Turkije en andere Griekse eilanden en het is daarom erg leuk om als excursie een dagtrip met de boot te maken naar bijvoorbeeld Rhodos of Turkije.

Natuurvakantie Kos

Veel mensen kiezen voor het Griekse eiland Kos als bestemming vanwege de mooie afwisselende natuur en de rijke geschiedenis. Het eiland is erg vlak en daardoor is Kos bijvoorbeeld bijzonder leuk om op de fiets te verkennen. Er zijn zelfs mooie fietspaden in de natuur aangelegd rondom Kos stad. Maar wat zijn de mooiste plekjes op Kos? Welke gebieden bezoeken als je natuur op Kos wil zien?

Mooie gebieden op Kos

De natuur op Kos bestaat uit wetlands, meren en een aantal vogelgebieden. Grofweg kan het eiland ingedeeld worden in 3 natuurgebieden: het Psalidimeer (meer), de Aliki (wetlands) en de Dikeos (berg). Bezoek ook de thermale baden, op 10 km van Kos Stad. Wie van vogels houdt mag de wetlands en het meer niet missen: er broeden talrijke watervogels.

Naast vogels kan je tijdens een natuurvakantie op Kos ook met veel zekerheid schildpadden zien: bij de kust komen verschillende soorten zeeschildpadden voor, waaronder de Caretta caretta en op het hele eiland komen ook landschildpadden voor. De vele mooie zandstranden op Kos zijn schoon en veilig. Het mooiste strand van Kos is voor velen Paradiso aan de Kefalos baai aan de westkant van het eiland.

Een overzicht van de mooiste gebieden op Kos:

1. Dikeos

Het hoogste punt van Kos is de Dikeos, een berg met een hoogte van 846 meter. Het is een deels met cipressen en dennen beboste berg, de rest is begroeid met maquis. Een mooie autoweg voert naar het bergdorp Zia, in de directe omgeving van het hoogste punt. Het uitzicht vanaf de top is schitterend, het biedt een prachtig vergezicht over de natuur op Kos. Daarnaast kan je op de Dikeos zeer mooi wandelen. Onderweg maak je kans op het zien van valken en arenden, maar ook zwavelpoeltjes, restanten van het vulkanische verleden van Kos.

2. Psalidi

Psalidi is een gebied ten oosten van de stad Kos. Het is ca. 6 km lang en loopt door tot aan Kaap Psalidi. De stranden bestaan vooral uit kiezels, waardoor een deel van de zontoeristen er wegblijven. Het water is er kraakhelder en warmer dan elders op Kos, waardoor het zeer aangenaam is om hier te zwemmen. Je kan er ook prima duiken en tal van watersporten en actieve sporten beoefenen. De omgeving is ook zeer geschikt voor paardrijden, wandelen en fietsen. Vanaf Psalidi kan je leuk fietsen naar Kos stad, op diverse plekken worden er fietsen verhuurd. Lake Psalidi is een belangrijke stop voor trekvogels, met zeldzame eenden en flamingo's als topattractie. Vanuit goede uitkijkposten kan je tal van vogelsoorten observeren.

3. Aliki wetlands

De Aliki wetlands bij Tigaki zijn minder gestructureerd, maar vormen tevens een belangrijk ecosysteem voor trekvogels. In de toekomst wil men dit natuurgebied beschermen en al het verkeer in de omgeving verbieden.

Fietsen op Kos

Verken Kos eens op een andere manier! Op de fiets kom je op plekjes die met de auto minder goed toegankelijk zijn. Via BimBimBikes kan je van tevoren fietsen huren, erg handig!

Cultuur op Kos

Rond Kos stad zijn er verschillende archeologische plaatsen, zoals een gymnasium en een Romeins amfitheater. Er zijn vele historische gedenktekens aan Hippocrates van Kos, de grondlegger van de moderne geneeskunde.

Vliegtickets naar Kos

Transavia vliegt vanaf Amsterdam en Eindhoven naar Kos. Kos heeft een internationaal vliegveld, waar ook rechtstreeks op gevlogen wordt door onder andere TUI fly. Tegenwoordig vliegt TUI ook rechtstreeks vanuit Eindhoven. Met de taxi ben je ongeveer € 35,- kwijt voor een ritje naar het centrum van de stad. Ga je liever met het openbaar vervoer dan vind je aan de linkerkant van de aankomsthal bushaltes en voor € 3,20 heb je al een ticket naar het centrum.

Feedback geven