Ga naar content

Rhodos

Natuurvakantie Griekenland - Rhodos is een van de meest oostelijk gelegen Griekse eilanden en bevindt zich dicht bij Turkije. Hierdoor biedt de natuur op Rhodos een mix van mediterrane en Aziatische vegetatie. Het behoort tot de populairste en grootste eilanden van Griekenland en maakt deel uit van de Dodekanesos eilandengroep. De gelijknamige hoofdstad ligt in het noorden van het eiland.

Vakantie op Rhodos

Rhodos in Griekenland wordt ook wel het eiland van Helios genoemd, ofwel "eiland van de zon". Volgens de Griekse mythologie verdeelde Zeus de wereld onder de goden, maar vergat hij iets aan Helios te schenken. Vervolgens rees het eiland op uit zee en werd eigendom van deze zonnegod.

Veel mensen kiezen hier dan ook voor hun vakantie met als hoofdredenen zon, zee en strand. De vakantiebestemming is makkelijk te bereiken: TUI vliegt bijvoorbeeld vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven en Transavia vliegt vanaf Amsterdam en Eindhoven. Het is echter zo veel meer dan alleen een zonvakantie eiland, er is ook veel natuur te verkennen op Rhodos. daarom nemen we je mee in een overzicht van bijzondere bezienswaardigheden.

Zonvakantie Rhodos
Deel op Pinterest

Mooiste plekjes op Rhodos

Het eiland is rijk aan mooie stranden, prachtige natuur, cultuur en authentieke dorpjes. In de vele plaatsjes op het eiland zijn talloze dingen te ondernemen. Wat mag je niet missen en wat zijn de mooiste plaatsen om te zien op Rhodos? Breng een bezoek aan de oude ruïnes in het plaatsje Filerimos, bezoek de antieke stad Kamiros, of maak een mooie lange wandeling op het schiereilandje Prasonisi. Excursies en tours kan je makkelijk van tevoren reserveren.

1. Tsambika klooster

Een van de bekendste bezienswaardigheden op Rhodos is ook het Tsambika klooster. De legende zegt dat vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen hier moeten bidden tot de Heilige Maagd. In de buurt van het klooster ligt het gelijknamige Tsambika Beach en daar heb je mooi zicht op. 

Tsambika strand
Deel op Pinterest

2. Rhodos stad

Een echte must-do is het bezoeken van de oude stad. Deze dateert uit de riddertijd en is in 1988 toegevoegd aan de UNESCO lijst van het Werelderfgoed. Het verkeer wordt dagelijks op een groot deel van de dag stilgelegd, waardoor je rustig door de oude authentieke straatjes kunt wandelen en kunt genieten van de overweldigende schoonheid van de stad.

3. Natuur op Rhodos

Wat heeft Rhodos te bieden als natuurvakantie bestemming? Het westelijk deel van het eiland kenmerkt zich door olijfboomgaarden, citrusbomen en wijngaarden; cipressen, agaven, pijnbomen en mediterrane flora bepalen er het landschap. In het midden van het eiland bevinden zich de bergen.

Orchideeën op Rhodos
Deel op Pinterest

Het zuidoosten is dan weer heuvelachtig, met boomgaarden. In het zuidwesten is er ongerepte natuur met pijnbomen. Er komen veel bijzondere planten en bloemen voor, met name een groot aantal orchideeënsoorten, vooral de Ophrys orchideeën. Er werden 257 vogelsoorten geteld, waaronder veel trekvogels. 80 vogelsoorten broeden op het eiland.

4. Fietsen en wandelen op Rhodos

Het eiland is heuvelachtig, met bossen en bergen. Hierdoor kan je prima fietsen en wandelen op Rhodos. Het Ataviros gebergte is een van de mooiste plekken om te wandelen. Veel reisorganisaties bieden wandelingen aan naar de top van de Profitis Ilias. In de buurt van Kalavarda, in het noordwesten, kan je prachtig fietsen.

Langs de kust strekken zich vlakke fietsroutes uit, zoals de route naar de zwembaden van Theologos en een wat langer fietspad naar Kamiros Skala. Hou je van wat pittigere fietstochten, verken dan het binnenland. De top van de Profitis Ilias is zelfs bijna met de fiets bereikbaar. Kijk voor georganiseerde fietstours eens bij Baja Bikes!

5. Seven Springs

Een van de mooiste plekken op Rhodos is Seven Springs, de bronnen van Epta Piges. Voor wie tijdens een vakantie verkoeling en natuur zoekt, is dit een prima plekje om te verkennen. Je kan er wandelen in de bossen en langs riviertjes. Uit de bronnen komt het hele jaar door water, dat afvloeit naar een klein meer.

6. Vlindervallei

In het westen van Rhodos, in de nabije omgeving van het dorp Theologos (Tholos), ligt de Vlindervallei, Petaloudes. Ook dit mag je niet missen tijdens een natuurvakantie. In augustus vliegen duizenden vlinders door de vallei. Het gaat om de Panaxia quadripunctaria, een beervlinder uit de familie van de spinneruilen.

Deel op Pinterest

Tijdens de regenperiode bevinden de vlinders zich als rupsen in de struiken. Eind mei eindigt het regenseizoen en neemt de vlinder haar uiteindelijke vorm aan. Langs de waterwegen op het eiland vliegen ze naar de vallei om hier tijdens de droge periode te verblijven. Het aantal vlinders neemt de laatste jaren helaas aanzienlijk af, met name door het toenemend aantal toeristen. Let er dus zorgvuldig op dat je de vlinders niet te veel verstoort in hun rust als je naar de Vlindervallei gaat.

7. Duiken bij Rhodos

Ook onderwater is Rhodos mooi. Het is een van de bekendere duikbestemmingen in Griekenland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!