Ga naar content

Andros in Griekenland

Mooiste Griekse eilanden - Andros is het meest noordelijke en het meest groene eiland van de Cycladen. De combinatie van natuur en cultuur en bekroonde wandelpaden maakt dit eiland tot een vakantiebestemming bij uitstek. Anna van Pelt van AnnaHiking geeft tips voor een verblijf op Andros.

Vakantie op Andros

Andros heeft geen eigen luchthaven; dat draagt ook bij aan de rust. Toch is het Griekse eiland makkelijk te bereiken vanaf de luchthaven van Athene: je neemt de lijnbus naar Rafina (circa 40 minuten) en vaart dan over. De boten gaan normaliter twee keer per dag, rond 7:30 en rond 17:30. In de havenplaats Gavrio staan de lijnbussen en taxi’s klaar om je via Batsi naar Chora of Ormos Korthiou te brengen. Je kunt natuurlijk ook een auto huren.

De voertaal op Andros is gewoon Grieks, het is geen toeristenopslagplaats. Over het algemeen kun je ook met Engels goed terecht. De mensen zijn gastvrij, behulpzaam en hartelijk.

Mooiste plekken Andros

Cultuur en natuur op Andros zijn overal aanwezig. Maar wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Andros en welke mooie plekjes moet je zeker gezien hebben? Anna vertelt ons alles over wandelen op Andros en geeft hier een overzicht van de hoogtepunten op Andros:

1. Gavrio

Gavrio is een levendig havenplaatsje aan de westkust van Andros, met hotels en kamerverhuur, leuke winkels en gezellige restaurants en cafés. Vanuit Gavrio kun je een rondwandeling maken naar het dorp Agios Petros met de gelijknamige toren, of een stevige wandeling langs de watermolenruïnes van Frouseï.

2. Tourlitis vuurtoren op Andros

Deze bezienswaardigheid bevindt zich in het Katafigio Agrias park aan de oostkust van Andros. De bijzondere vuurtoren van Andros is gebouwd in 1897, maar werd gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. In 1994 werd het light house van Tourlitis gerestaureerd. 

Mooiste plekken Andros
Deel op Pinterest

3. Batsi

Ga je via Agios Petros strand naar het zuiden, dan kom je al snel in Batsi. Er is ook een fraaie wandelroute tussen Gavrio en Batsi. Gelegen in een kom is dit een beschut haventje met een fraai strand. Het strand bij Batsi met haar turquoise water behoort voor velen tot een van de mooiste stranden op Andros. Ook hier hotels en kamerverhuur in overvloed, evenals gezellige eetgelegenheden. Nog iets verder zuidelijk liggen de opgravingen van Ypsili, Paleopolis en Zagora en het archeologisch museum. 

Stranden Andros
Deel op Pinterest

4. Kastro Faneromenis

Aan de oostzijde van het eiland liggen de plaatsjes Ormos Korthiou ('de Baai van Korthi') en Chora, de hoofdstad van Andros. Tussen deze beide plaatsen is weer een prachtige wandelroute, langs het Kastro Faneromenis. Het Kastro is een reisdoel op zich, met het charmante kerkje en de burcht met prachtig uitzicht.

5. Ormos Korthiou

Het plaatsje Ormos Korthiou bestaat eigenlijk slechts uit een boulevard met fraai strand en een winkelstraatje parallel daaraan. Ook hier zijn weer allerlei gelegenheden om te overnachten en heerlijk te eten. Even over de bult ligt het strandje Grias to Pidima beach: 'de Sprong van het Oudje', met een rotspunt in zee. Vanuit Ormos zijn diverse wandelingen op Andros te maken.

6. Chora

Chora of Andros is een charmant oud stadje met het Kato Kastro op een eilandje voor de kust: hier kun je heen middels een behoorlijk steile brug. De oude en soms overwelfde straatjes bieden gelegenheid tot een heerlijke avondwandeling voordat je een restaurantje kiest. Aan de zuidzijde van Chora ligt Paraporti strand; aan de noordzijde Niborio strand met de bootvereniging. In de relatieve vlakte ten westen van Chora zijn veel wandelingen te maken, o.a. naar Menites met de vele bronnen of Apikia met de watervallen van Pythara

Chora
Deel op Pinterest

7. Foros grot

Een bekende bezienswaardigheid op Andros is de Foros grot bij Aladinou, goed voor een echte speleologische belevenis. Je kunt er alleen heen wandelen, want hij ligt aan het einde van een 'kalderimi', geplaveid muilezelpad. In de buurt ligt het bewoonde klooster Panachrandou, zeer de moeite waard met haar koepelkerk met icoon van Maria, volgens overlevering geschilderd door apostel Lukas. Een van de drie monniken doet graag de deur voor je open. Ten noorden van Chora vind je het eveneens bewoonde klooster Agios Nikolaos: een prachtige gewijde plek. Vanaf hier kun je wandelen naar het strand van Achla met de vogelrijke delta.

8. Ano Pitrofos

Vanuit Chora kun je een schitterende wandeling maken dwars over het eiland naar Ano Aprovatou. Hier zie je pas goed hoe breed men destijds de verbindingswegen heeft gemaakt! Onderweg kom je langs Ano Pitrofos met het Olive Press Museum, zeker een bezoek waard.

Bekijk meer leuke tours en excursies op Andros bij Get Your Guide.

Kortom, het Griekse eiland Andros heeft alles voor een schitterende vakantie voor iedereen: leuke plaatsjes, bezienswaardigheden, mooie en rustige stranden en uitstekende mogelijkheden om te wandelen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anna van Pelt
Geschreven door
Anna van Pelt
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!