Ga naar content

Wandelen op de Cycladen

Bij de Griekse Cycladen denk je aan blauwwitte dorpen, gammele terrasstoeltjes en oranje zonsondergangen. Aan wandelparadijsjes denk je zeker niet. Maar dat zijn de Cycladen wel! Henk van STAP Reizen vertelt ons meer over wandelen op de Cycladen.

Wandelroutes op de Cycladen

Niet alle eilanden van de Cycladen zijn geschikt om te wandelen, maar op enkele maak je tochten over de mooiste voetpaden die je ooit hebt gezien. En daar komt bij dat nergens in Europa de ezels zo aandoenlijk zijn en de uitzichten zo mooi. Weet wel dat de bewegwijzering soms te wensen overlaat. Maar waar de markeringen het laten afweten, kom je verder met de verrassend goede wandelkaarten van de uitgeverijen Anávasi en Terrain-Editions, te bestellen bij de gespecialiseerde kaartenwinkel.

Eilandhoppen Cycladen

Belangrijk bij het eilandhoppen op de Cycladen is het precies uitzoeken van de vaarschema's van de veerboten. Je kunt niet zo maar kris/kras van het ene eiland naar het andere hoppen, vooral niet in voor- en naseizoen. De meeste eilanden liggen op vaste vaarschema's van of naar Piraeus/Athene en dat zorgt voor beperkingen. Maar ja, hoe moeilijker bereikbaar het eiland, des te meer sfeer. Eilandhoppen biedt de mogelijkheid tot eilandhoppen op de Cycladen, waarbij je de mooiste eilanden van de archipel in één vakantie kan zien.

Mooiste Cycladen eilanden

Wat is het mooiste eiland van de Cycladen? Voor velen is dat Santorini, vanwege de wit en blauwe huizen die tegen de berghellingen zijn opgebouwd. Wanneer we louter naar natuur kijken is Andros nog mooier. En om te wandelen zijn Amorgos, Sifnos en Tinos ook zeker de moeite waard.

Santorini, fotogeniek eiland, bekend om haar vulkanische stranden en witte huisjes met blauwe koepels.
Andros, groen eiland. In tegenstelling tot veel andere Griekse eilanden vloeit er water in overvloed. Tientallen stroompjes zorgen ervoor dat het eiland een weelderige groene uitstraling heeft. Op Andros vind je daardoor fruitbomen, olijfbomen en pijnbomen in overvloed.
Tinos, het eiland van duiventorens.
Amorgos, ruig en authentiek eiland, met het bekende rotsklooster Panagia Hozoviotissa.
Naxos, bekend om haar olijfgaarden en marmer.
Melos / Milos: vulkanisch. Zeker zien: Sarakiniko Beach met een wit rotsig maanlandschap.

Mooiste wandeleilanden

Wat zijn de mooiste eilanden om te wandelen op de Cycladen? Waar vind je de mooiste wandelroutes en de meest bijzondere vergezichten?

1. Amorgos, het meest bergachtige eiland met de meeste voetpaden. De tocht over de smalle ruggengraat van Chóra via het klooster Panagia Hozoviotissa naar de idyllische baai van Egiáli is een klassieker. Een tocht over ongekend mooie monopatia gaat van Egiáli via Langáda naar Stavros en terug. Een korte maar krachtige wandeling is de afdaling van Kamári naar de baai Agii Saranda. Er zijn nog 15 andere wandelingen op het eiland Amorgos te maken.

2. Sifnos, ideaal wandeleiland met mooie hoofdplaats Kastro als centrum. Mooie tocht is die van Apollonia door het binnenland via de bergtop Profitis Ilias en het klooster Agios Nikolaos naar het strand van Vathy. Waardevol is ook die van Apollonia door het natuurgebied Natura 2000. Sfeervol is de tocht door de vallei van Erkíes met het prachtige Kastro als rustpunt onderweg.

3. Andros, verrassend groen en dicht begroeid Grieks eiland, bestaande uit verschillende kleine bergruggen met waterrijke dalen en kloven. Veel oude kalderimia zijn hersteld en bewegwijzerd. De hoofdplaats Chora is een ideaal startpunt voor verschillende dagtochten. Tot de mooiste behoren die vanuit Chora via Menites naar het klooster Panachrantou, de doorsteek over het hele eiland van Ano Aprovatou via Strapouries naar Chora en de wandeling door de Dipotamata-vallei. Nog zeker 10 andere wandelingen zijn gemarkeerd op dit Cycladen eiland. Lees meer over wandelen op Andros.

4. Tinos, het kleinere broertje van Andros, maar minder bekend en Griekser. De mooiste natuurwandeling is van Falatados over één van de mooiste paden van de Cycladen naar Manganari waarna langs de waterrijke beek afgedaald wordt naar strandje Livadia. Een andere 'must' is de rondwandeling vanuit het nonnenklooster van Kechrovouni door een aantal traditionele gehuchten. Middeleeuwse wandeling over Venetiaans karrepad langs vele kunstig bewerkte duiventillen (waar het eiland bekend van is) door enkele prachtige dorpen.

Amorgos, Sifnos, Andros en Tinos zijn zeker de mooiste Cycladen eilanden om te wandelen. Ook de eilanden Serifos, Naxos en Santorini (maar wel héél vroeg in het seizoen) hebben mooie wandeltochten te bieden.

Beste tijd om te wandelen op de Cycladen

Wat is de beste periode om te wandelen op de Cycladen? Zijn er bepaalde wandelmaanden? Geen van de wandelingen op de Cycladen zijn echt zwaar en langer dan 4 of 5 uur. Dus een wandelvakantie op de Cycladen kan in principe het hele seizoen van april tot/met oktober. Maar april - de bloeimaand! - en mei zijn op de Cycladen bij uitstek de wandelmaanden omdat de hellingen dan groen zijn en alles bloeit. 

In juni is het landschap al geel en verdord en worden de temperaturen al hoog. Bladstil en sfeerrijk is het nazomerweer in eind september en oktober. Dat is de tweede geschikte periode om te wandelen op de Cycladen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henk van Wijngaarden
Geschreven door
Henk van Wijngaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!