Ga naar content

Griekse eilanden

Een land van zon, zee, cultuur, rust en natuur. Dit vind je terug op het vasteland, en zeker ook op de Griekse eilanden. Het ene eiland is nog mooier dan het andere. Maar wat is het mooiste Griekse eiland en waar boek je een leuke natuurreis of een goedkope vakantie?

Het zwemwater in Griekenland is dit jaar uitstekend: uit de jaarlijkse rapportage van de EU komt naar voren dat het zeewater voldoet aan hoogste normen. Van 1.728 meetpunten langs de Griekse kust scoort maar liefst 95,8% de hoogste kwaliteit.

Bijzondere vakantie op de Griekse Eilanden

Het aanbod goedkope zonvakanties, incl. hotel en tickets, is groot. Leuke deals vind je bijv. bij TUI.nl. Je kan ook kiezen voor een fly-drive op de Griekse eilanden, waarbij vlucht, huurauto en hotel geregeld zijn. Kleinschalige vakanties vind je onder meer bij Eliza was here.

Hieronder vind je per Grieks eiland leuke tips voor een actieve of rustige vakantie. Bekijk de informatie per eiland of eilandengroep en kies vandaag nog het mooiste Griekse eiland voor een bijzondere vakantie.

Wat zijn de Top 10 mooiste Griekse eilanden?

Alle Griekse eilanden zijn mooi. Hieronder hebben we per eiland aangegeven wat de kenmerken zijn: is het groen, heeft het mooie stranden, vind je er veel vogels of kan je er goed fietsen en wandelen? Helemaal gaaf is eilandhoppen in Griekenland! Onze top 10 van mooiste Griekse eilanden om je te helpen bij de keuze van een vakantie.

1. Cycladen - Romantische Griekse eilanden

De Cycladen zijn voor velen de meest schilderachtige en romantische Griekse eilanden. De eilandengroep bestaat uit ruim 2.200 eilandjes, rotseilandjes en uitstekende rotsen. De bekendste Cycladen zijn Andros, Tinos, Paros, Amorgos en Santorini. Slechts 33 eilanden van de Cycladen zijn ook daadwerkelijk bewoond.

De Cycladen
Deel op Pinterest

De Cycladen worden ook wel de witte Griekse eilanden genoemd, vanwege de krijtwitte huizen die prachtig contrasteren met de helderblauwe hemel en azuurblauwe zee. Wellicht denk je bij de archipel niet meteen aan hiken, toch kan je er prima wandelen. Bekijk onze tips voor een vakantie op de Cycladen.

2. Kos - Grieks fietseiland

De eilanden Kos en Rhodos maken deel uit van de Dodekanesos eilandengroep. Deze eilanden werden al sinds de prehistorie bewoond en door de welvaart die de eilanden gekend hebben, kennen ze een rijke cultuur. Het Griekse eiland Kos staat bekend als een echt fietseiland.

Bootje bij Kos
Deel op Pinterest

Doordat het eiland niet zo groot is, is het in een paar dagen goed te verkennen. Daarnaast kun je op Kos terecht voor veel cultuur, maar ook voor snorkelen, surfen, zon, zee en strand. Een heerlijk eiland voor een rustige, ongecompliceerde vakantie. Lees meer over de mooiste plekken op Kos, met leuke vakantietips

3. Ionische eilanden

De Ionische eilanden worden de groene eilanden van Griekenland genoemd. Tot deze eilandengroep behoren Corfu, Kefalonia, Zakynthos (zie foto, Navagio Bay), Lefkas, Ithaka, Paxos en Kythira. Hoewel er in totaal 12 eilanden zijn die bij de archipel behoren, spreekt men vaak over de "Zeven eilanden" en dan bedoelt men deze Ionische eilanden. 

Ionische eilanden Griekenland
Deel op Pinterest

De natuur is er fenomenaal: groene, beboste bergen contrasteren met de witte stranden en een azuurblauwe zee en het is heerlijk om te wandelen op de Ionische eilanden. Een van de Ionische eilanden noemen we hieronder apart: Lefkas.

4. Lefkas - Watersport eiland

Een van de Ionische eilanden is het groene Lefkas, in het Grieks ook wel Lefkada genoemd. Wie Lefkas bezoekt, wordt verrast door bergen, bossen en adembenemende kustlijnen met indrukwekkende witte krijtrotsen. Voornamelijk in het voor- en najaar is dit een fantastische bestemming om de wandelschoenen aan te trekken of op de fiets te stappen. Hiken en fietsen kan hier ontzettend goed, maar waar het eiland voornamelijk bekend om staat, zijn de geweldige condities om verschillende watersporten te beoefenen. Duik bij Vasiliki de uitnodigende blauwe golven in om te gaan surfen, windsurfen en snorkelen of ga mee op tour op zoek naar dolfijnen.

5. Kreta - Grieks wandeleiland

Het eiland Kreta is verreweg het grootste eiland van Griekenland en kenmerkt zich door hoge bergen en steile kliffen die oprijzen uit de zee, prachtige kloven en merkwaardige hoogvlaktes, die lijken op drooggevallen meren. En natuurlijk zijn er ook de eindeloze witte zandstranden... Dit in combinatie met het cultureel erfgoed en een gastvrije bevolking, zijn de ingrediënten die Kreta tot een populaire vakantiebestemming maken.

Vooral in de zomer trekt het eiland veel toeristen. De temperaturen zijn dan ruim boven de 30 graden en vooral zonaanbidders liggen languit te bakken op het strand. Natuurliefhebbers verkiezen bijgevolg vaak een vakantie in het voor- of najaar. Dan zijn de temperaturen aangenamer om te wandelen op Kreta, het is dan rustig en Kreta is in schitterende kleuren getooid.

Cultuur op Kreta - Knossos
Kreta
Deel op Pinterest

De fruitbomen staan in bloei en kruiden als tijm en salie verspreiden heerlijke geuren. Tijdens een natuurvakantie op het Griekse eiland Kreta is het zeker aanbevolen om een trektocht te maken in een van de kloven. De Samaria kloof is de bekendste kloof, maar is - vooral in het hoogseizoen - zeer druk. Op het zuidwestelijke deel van Kreta bevinden zich kloven waar je rustiger kan wandelen, en die qua natuur niet onderdoen voor de Samaria kloof. 

6. Onbekende Saronische eilanden

Griekse toeristen kiezen zelf vaak voor de, voor ons toch wat minder bekende archipel, Saronische Eilanden. Deze eilanden (bestaande uit Angistri, Dokos, Egina, Hydra, Poros, Salamis, Spetses, Spetsopoula en Trikeri) liggen in de Egeïsche Zee, tussen Attica en de Peloponnesos. Door hun goede bereikbaarheid vanaf het vasteland zijn ze dus vooral populair voor een weekend weg of korte vakantie, hoewel ze ook een prima bestemming zijn voor een vakantie op een Grieks eiland.

7. Rhodos - Groen eiland

Rhodos staat bekend als een groen en bosrijk eiland met nog veel ongerepte natuur. Het Griekse eiland wordt vaak vergeleken met Kreta, vanwege de bergen en olijfgaarden, de cultuur en mooie stranden. Wie een voorkeur heeft voor zandstranden, kan best de oostkust van Rhodos bezoeken, zoals het strand bij Faliraki. De westkust heeft ook stranden, maar dit zijn kiezelstranden. Bij de kust kan je natuurlijk ook surfen, snorkelen en duiken.

Mooi Rhodos
Deel op Pinterest

Door de welvarendheid van het eiland ontbreekt het ook niet aan rijke cultuur. De meeste toeristische bezienswaardigheden en hotels bevinden zich in het noorden, dichtbij de mooie hoofdstad Rhodos stad. Tijdens een natuurreis naar Rhodos is echter vooral het binnenland en zuiden van het eiland interessant. Hier is het een stuk rustiger en de natuur is er bijzonder mooi. Lees meer over de mooiste plekken op Rhodos

8. Noord-Egeïsche eilanden

In het noorden van de Egeïsche Zee liggen enkele mooie eilanden, die samen de "Noord-Egeïsche eilanden" worden genoemd: Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos en Samos. Lesbos is het bekendste van deze eilandengroep en daarom hebben we er hieronder een apart stuk over geschreven. Maar ook de andere eilanden zijn populair. Met name Samos en Ikaria zijn mooie eilanden om te wandelen. Groen begroeide heuvels wisselen af met mooie stranden. De stranden bieden zowel mooie rotsen als zand. In verhouding is Lesbos saaier om te wandelen, dat eiland is meer in trek om vogels te zien.

9. Lesbos - Vogeleiland

In het noordoosten van Griekenland liggen de Noord- en Oost-Egeïsche Griekse eilanden. Deze eilandengroep bestaat uit 11 grotere eilanden, de parels van de Egeïsche zee, met daaromheen tal van kleine eilandjes. Het grootste en bekendste eiland van deze eilandengroep is het eiland Lesbos. Het staat bekend om haar groene natuur, mooie baaien en stenen bossen, maar het is bovenal populair onder vogelaars en liefhebbers van planten en bloemen.

Lesbos natuureiland
Deel op Pinterest

Vooral het voorjaar is een goede tijd om te vogelen, maar ook het najaar is een goede reistijd voor een natuurreis. Om optimaal te genieten van flora en fauna op Lesbos kan je prima wandelen op het eiland. Bekijk onze vakantietips Lesbos

10. Sporaden

De eilanden in het noordwesten van de Egeïsche Zee worden de Sporaden genoemd. Een intieme en onontdekte eilandengroep, bestaande uit onder andere Skiathos, Skopelos, Skyros en Alonissos. Terwijl sommige Griekse Eilanden overspoeld worden met toeristen is het hier nog heerlijk rustig en authentiek. Bijzonder aan de eilandjes zijn de dennenbossen die soms tot aan het strand groeien. Erg fotogeniek zijn de witte en soms pastelkleurige dorpjes op de eilanden. Het zou kunnen dat de dorpjes op Skiathos je bekend voorkomen, Mama Mia is hier namelijk opgenomen. Kan je niet kiezen welk eiland je wil bezoeken? Dan ga je gewoon eilandhoppen met de veerboot!

Eilandhoppen Griekse eilanden

De Griekse eilanden hebben allemaal hun charme, het ene eiland is nog mooier dan het andere. Wil je niet vastzitten op één strand en zelfde eiland, ga dan eilandhoppen in Griekenland! Diverse reisorganisaties bieden tegenwoordig vakanties met island hopping op de Griekse eilanden.

Last minutes Griekse eilanden

Naturescanner belicht vooral de weg van de massa vakanties naar de Griekse eilanden, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een goedkope all-inclusive vakantie. Vanuit je hotel maak je daguitstappen en ga je wandelen of genieten van de natuur waar je maar wilt. Vaak is dit een goedkope oplossing om toch te genieten van de natuur op de Griekse eilanden. Bekijk dus zeker ook eens de last minutes op TUI.nl en op Vakantiediscounter. Nadeel is dat je meestal in de drukkere gebieden van de Griekse eilanden overnacht, maar wie houdt van bruisend nachtleven kan rust en gezelligheid op die manier combineren.

Tips: goede reisgidsen voor de Griekse eilanden

Wil je ook meer weten over bijzondere plekken op het vasteland, check dan onze informatie over Griekenland natuur.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!