Ga naar content

Paxos in Griekenland

Mooie Griekse eilanden - Paxos, ook wel Paxi of Paxoi genoemd, is een eiland in de Ionische Zee (het westen van Griekenland), van iets meer dan 30 km², ten zuiden van Korfoe. Onderstaande tekst is van de hand van Annelies Pelt van AnnaHiking, die ook een wandelreis op Paxos aanbiedt. Voor meer informatie over het eiland mag je altijd contact opnemen.

Vakantie op Paxos

Door het ontbreken van een luchthaven is het eiland veel rustiger dan het nabijgelegen Korfoe, terwijl het alles in huis heeft voor een mooie vakantie: strand (wel meest kiezel en keien), leuke plaatsjes, mooie wandelpaden en cultuur. Paxos staat vol met olijfbomen en er zijn nog oude olijfpersen.

Bijzonder overnachten op Paxos:

Mooiste plekken Paxos

Met de veerboot kom je aan in het havenplaatsje Gaios. Dat ligt al direct heel charmant in een baai met aan de overzijde twee onbewoonde eilandjes: Agios Nikolaos en Panagia. Ben je te voet en niet te zwaar bepakt, kun je via de benedenweg en de boulevard direct naar het stadje wandelen (een ruime kilometer). Anders ben je aangewezen op een van de 5 taxi’s die het eiland rijk is: van tevoren reserveren is verstandig (dit kan b.v. via je accommodatie). 

Gaios
Deel op Pinterest

De andere twee plaatsjes van belang zijn Lakka in het noorden en Longos in het noordoosten. Beiden liggen weer aan een mooie baai, met stranden en hebben allerlei kleine winkeltjes, terrasjes en tavernes. Het loont de moeite om een auto of scooter te huren, dat kan in Gaios of in Lakkas, al ben je in één dag het eiland wel rond geweest. Je kunt de auto ook gebruiken voor een bezoek aan een van de vele strandjes. Er is een busverbinding tussen Gaios, Lakka and Longos. Je kunt overal langs de route in- en uitstappen.

Wandelen op Paxos

De westkust van Paxos bestaat uit hoge kliffen met prachtige baaitjes. Erheen wandelen is wel erg vermoeiend, omdat je elke keer van de hoogvlakte moet afdalen naar zee én dus weer omhoog… De oostkust is veel vlakker en hier kun je te voet prima langs een aantal strandjes.

Om te wandelen kun je je het best baseren op de Anavasi kaart van Paxos (Topo Islands 9.2). Let wel op: niet alle getoonde wandelpaden zijn nog toegankelijk omdat er steeds meer villa’s worden gebouwd die geen recht van overpad geven. Er is een boekje van Ian Bleasdale met wandelmogelijkheden, maar daarvan zijn wij niet erg onder de indruk: te fragmentarisch en waar het moeilijk wordt laat hij het afweten. Zinsneden als ‘dit pad is een raadsel want de een vindt het wel en de ander niet’ leiden niet tot een leuke wandeling.

Wandelvakantie tips:

Enkele hoogtepunten voor een excursie op Paxos

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden en plekken om te bezoeken op Paxos?

•    Het Ypapanthis klooster met hoge klokkentoren. Het klooster is dicht maar je kunt wel in de toren klimmen om van het uitzicht te genieten.
•    De beroemde Tripitos boog in het zuiden, alleen te voet of per bootje bereikbaar. De mooiste foto’s van de rotsboog maak je vanuit de boot!
•    Het Olijfpersmuseum in Magazia van Ourania Dalietou, ze woont er zelf. Het was de olijvenpers van haar vader. Je moet wel van te voren bellen voor een afspraak, want ze is er niet altijd: +30 26620 30043 of +30 6985 078 285.
•    Windmolenruïnes op het hoogste punt van het eiland Agios Isavros op 255m hoogte.
•    Longos met de ‘donkey steps’, een lang geplaveid muilezelpad dat naar de oude zeepfabriek leidt.
•    De klassieke Sarakinos cisternen langs de route naar Boikatika en het uitzichtpunt Pounta.
•    Het (schier)eiland Mongonissi met charmante taverna’s en het kanaaltje dat dit schiereilandje scheidt van het vasteland. Je kunt ook op Mongonissi komen met een watertaxi vanaf Gaios.
•    De vuurtoren in het noordwesten, met uitzicht tot aan Korfoe.
•    Het buureiland Antipaxos, bereikbaar met een van de vele excursiebootjes, om daar te genieten van uitgestrekte zandstranden en leuke taverna’s.

Bereikbaarheid Paxo

Paxos in Griekenland heeft geen eigen luchthaven maar wel regelmatige veerdiensten met Igoumenitsa op het vasteland en Korfoe, zie gtp.gr (typ in: Paxi) en Kamelia Lines.

Afbeelding van Anna van Pelt
Geschreven door
Anna van Pelt
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!