Ga naar content

Corfu

Aan de westelijke kant van Griekenland vinden we de Ionische eilanden, met als bekendste het eiland Corfu. Sinds mensenheugenis is het een populaire trekpleister voor wie op zoek is naar rust en natuur. Wandelen op Corfu is een aanrader!

Natuurvakantie Corfu

Het eiland was in het verleden al het favoriete vakantieoord voor Europese keizers die er in de zomer op uit wilden. Met name de natuur op Corfu maakt dat het eiland ook nu nog steeds in trek is. De idyllische witte zandstranden aan de westkust en de ruigere rotsachtige baaien aan de oostkust geven het een niet te evenaren charme.

Kaap Drastis Corfu
Deel op Pinterest

De glooiende heuvels bereiken hun hoogtepunt op de top van de Pantokraktoras op 906 meter hoogte. In het landschap zijn vooral veel fruitbomen te vinden. Diverse betrouwbare reisorganisaties bieden een vakantie, hieronder tonen we een aantal tips voor georganiseerde reizen. Wil je zelf een vakantie regelen, dan kan je mooie hotels en appartementen vinden op Booking.com, vliegtickets zijn te reserveren via Transavia.

Hier boek je leuke vakanties op Corfu

Corfu, een van de groene Griekse eilanden

De Ionische eilanden zijn zeer populair onder natuurliefhebbers. De natuur bestaat uit beboste bergen, witte rotsen, rustige parelwitte stranden die afsteken tegen een azuurblauwe zee en hemel. Niet voor niets worden deze eilanden al sinds het stenen tijdperk bewoond. De lokale bevolking noemt het eiland zelf Kerkyra. Maar wat zijn de mooiste plekken op Corfu? Wat zijn mooie gebieden en bezienswaardigheden?

Natuur op Corfu

Het landschap bestaat voornamelijk uit veel natuur: bloemen, olijfbomen, sinaasappelgaarden, met daartussen lieflijke dorpjes en rustige wegen. Het binnenland is prachtig groen. De Pantokrator is de hoogste berg en bevindt zich in het noorden van het eiland, maar sommige delen in het noorden zijn tevens het meest toeristisch van Corfu.

Zoek je rust en stilte, dan kan je beter kiezen voor bepaalde gebieden in het zuiden van het eiland, waar duinen, zandstranden en natuurgebieden elkaar afwisselen, maar waar helaas ook massale all-inclusive hotels liggen.

Mooiste plekken Corfu

Wat zijn de mooiste plekjes op Corfu? De mooiste bezienswaardigheden, hoogtepunten en gebieden op een rijtje:

1. Korission meer

De Korission lagune bevindt zich in het zuidwesten van Corfu. Dit meer is ongeveer 5 bij 1 kilometer en is verbonden met zee. De omgeving rond het meer is een natuurgebied, waar je heerlijk kan wandelen en waar je tal van vogels kunt observeren.

Corfu meer
Deel op Pinterest

Tussen het meer en de zee bevinden zich mooie zandduinen en het Halikounas strand, een prachtig lang zandstrand. Ook in de directe omgeving zijn er druk bezochte stranden, waar tal van actieve watersporten worden aangeboden. Het noorden is dan weer bergachtiger en dus toch ook echt een aanrader.

2. Kaap Drastis

In het noordwesten van het eiland ligt de schitterende Kaap Drastis. Vanaf verschillende viewpoints kijk je uit op de witte kalkstenen kliffen, ingeklemd tussen azuurblauw zeewater en een groene graslaag.

3. Pantokrater

De hoogste berg, gesitueerd in het noordoosten van Corfu, met mooie uitzichten. De top van de Pandokrator is 906 meter hoog en bereikbaar via een weg vol haarspeldbochten. Bij goed weer kan je Albanië en soms zelfs Italië zien liggen!

4. Pontikonisi

Pontikonisi is een dichtbegroeid eilandje. Boven de bomen steekt de koepel van de Byzantijns kapel van Ide Pantokratorkerk uit. Deze dateert uit de 11de of 12de eeuw. 

Pontikonisi Corfu
Pontikonisi
Deel op Pinterest

Meer hoogtepunten om te zien op Corfu

 • Vlacherna klooster.
 • Hoofdstad Corfu stad.
 • Stranden in het noordwesten van Corfu: Agios Stefanos, Arilas, Agios Georgios Pagon.
 • Canal d'Amour: inham omgeven door gele zandstenen rotsen (druk bezocht in hoogseizoen).
 • Paleis van de Oostenrijkse keizerin Sissi in het plaatsje Gastouri, gerestaureerd in 1994. Het paleis bevindt zich in een zeer natuurrijke omgeving.
 • Eeuwenoude olijfbomen in het binnenland.
 • Baai van Gouvia, noordelijk gelegen van de hoofdstad. Aan de overkant het Ippapanti kerkje, tegen het decor van de Pantokrator.
 • La Grotta Cove - nabij Paleokastrista in Paleo (halverwege de grote heuvel aan de linkerkant).
 • Pittoreske dorpjes als Argyrades, Chlomos, de Lefkimi's...
 • Vogelgebieden in het zuiden, duinen en het Korission meer.
 • Combineer een vakantie op Corfu met een uitstap naar het eiland Paxos.

Populaire vakanties

Excursies op Corfu

Via Get Your Guide kan je leuke dagtrips, excursies en tours van tevoren reserveren. Je kan nu ook betalen met iDeal.

Wandelen

Om het landschap volledig in je op te nemen, is het mogelijk om een lange trekking te maken, de bekende Corfu Trail. Dit ruim 200 km lange pad voert van het zuiden naar het noorden van Corfu, over oude paden. Lees meer over wandelen op Corfu.

Bijzondere gewoontes

Elke bestemming heeft zijn lokale gewoontes, zo ook Corfu. De mensen zijn bijzonder gastvrij, maar in het verkeer zijn ze niet altijd even elegant. Door rood licht rijden is niet vreemd. Parkeren is dan weer gratis, zelfs als er twee parkeerwachters aan de ingang van de parking zitten. Geen plaats op straat, ga dan maar op het strand parkeren. Niks is een probleem.

De prijsstrategie voor de verhuur van strandstoelen is soms ook merkwaardig: That is € 5 for 2 chairs sir. OK, but I only want 1. Then it is € 2 please. Beter kan je dus twee keer een losse stoel nemen. De Griekse signalen voor 'nee' kunnen leiden tot verwarring. In plaats van te schudden met het hoofd, trekken zij hun wenkbrauwen op of tillen ze hun hoofd sterk opwaarts.

Twijfel je nog over je bestemming? Bekijk dan zeker ook onze overige tips over de mooiste Griekse eilanden.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!