Ga naar content

Lesbos

Griekse Eilanden - Een splinter van het Turkse subcontinent, losgeraakt door aardse krachten. Dat is Lesbos, eens de woonplaats van de dichteres Sappho en nu in de top drie van Europese bestemmingen voor een natuurvakantie. NatureScanner neemt je mee en laat je zien dat Lesbos meer is dan alleen een rustig eiland in Griekenland. Zo is het ook een vogelparadijs en is de natuur op Lesbos onlosmakelijk verbonden met je vakantie. Weg van de massa's toeristen op Kreta en Kos!

Natuur op Lesbos

Lesbos, één van de grootste Griekse eilanden laat zich het beste vergelijken met het bekende voorgerecht: een Mezze. Steeds weer anders, steeds weer nieuw en verrassend is het wat er op tafel of achter de volgende bocht verschijnt. Je blijft er van dooreten, tijdens een vakantie op Lesbos is er altijd tijd te kort om alles te zien.

Bezienswaardigheden Lesbos

De natuur op Lesbos bestaat uit baaien, droge heuvels, steeneikenbossen, zoutmoerassen en olijfboomgaarden, op nog geen 500 km² worden alle Mediterrane landschappen op elkaar geperst. Het enige wat ontbreekt zijn wolkenbrekende bergen; Mount Olympus en Lepetimos komen net boven de 800 meter. 

Lesbos heeft bovendien de meeste zonuren van het Middellandse Zeegebied, de zomers zijn dus bijzonder heet en droog. Toch is het prima toeven op Lesbos, dankzij de aangename wind. In de natuur vind je vele mooie wandelpaden. Voor strandliefhebbers biedt het rustige Griekse eiland zowel kilometerslange zandstranden en kiezelstranden als afgelegen stranden.

1. Vogels

Er zijn tientallen beschrijvingen te vinden van Lesbos als vogelparadijs. Vele reizen beginnen bij Skala Kalloni. Ver van de drukte van Mytilini is dit een uitstekende uitvalsbasis voor een voorjaarsreis naar het eiland. Broedvogels en doortrekkers bieden je geen rust, van zwartkopgors tot roodkopklauwier is het maar enkele stappen. Griel en grote flamingo wachten op je bij de zoutpannen van Lesbos, vale pijlstormvogel en audouins meeuw broeden aan de noordkust. 

Natuur op Lesbos
Deel op Pinterest

Het Ypsilou klooster biedt vanaf zijn verheven plaats een prachtig zicht op passerende roofvogels. Smyrnagorzen zijn te vinden op de droge westelijke heuvels. En als toetje: al luisterend op zoek naar rallen bij het grote meer, Kolpos Kallonis. Wil je meer weten over de verschillende gebieden waar je vogelsoorten kan observeren, lees dan de informatie over vogels op Lesbos.

2. Orchideeën op Lesbos

Op Lesbos worden voorjaars vogelaars voortdurend in verleiding gebracht. Sappho is al lang vertrokken maar een veel zoeter lied wordt gezongen door letterlijk miljoenen bloeiende orchideeën. Soms klein en verborgen tussen pompeuze anemonen, soms groot en pronkend alsof zij het eiland bezitten. Specialisten komen voor een bijzondere soort bokkenorchis die op de westelijke hellingen van Mount Olympus te vinden is.

Anderen genieten van velden vol Italiaanse Orchis, Harlekijn, paarse Aspergeorchis en vreemd gevormde tongorchissen. Zelfs met een floragids is het tijdens een reis op Lesbos een uitdaging om de vele soorten bijenorchis (Ophrys) op naam te krijgen. Dat één van de eerste Europese botanici, Theophrastus, in de derde eeuw voor Christus uitgerekend op Lesbos begon met zijn werk zal je nu niet meer verbazen.

3. Mooiste plekjes Lesbos

Wat zijn de mooiste plaatsen en bezienswaardigheden op Lesbos? Wat mag je niet missen tijdens een natuurvakantie? Een leuke attractie is het versteende woud bij Sigri. Versteende boomstammen liggen hier verspreid, wat zeer bijzonder is in Europa. Molivos is zeker ook een bezoek waard. 

Lesbos Molivos
© Naturescanner Heleen
Deel op Pinterest

Verder zijn er tal van historische en culturele bezienswaardigheden: de op 7 heuvels gebouwde stad Mytilini en het Antieke Theater, het aquaduct van Moria en andere musea, oude forten en bouwwerken. Op de Olympos ligt een van de meest authentiek gebleven dorpjes, het plaatsje Agiasos. Er zijn ook tal van mooie stranden en haventjes. Wie op zoek is naar een plekje weg van de massa moet zeker eens een kijkje nemen bij Eliza was here: zij toont je de mooiste overnachtingen op Lesbos.

4. Lekker eten

Erg leuk vonden we de "Women's Cooperative of Mithimna" in Mólivos. Een groep vrouwen, die het cultureel en gastronomisch erfgoed van Lesbos wil bewaren, heeft hier een coöperatie opgericht, waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele recepten en lokale producten zonder toevoegingen. In de shop kan je de ambachtelijke producten kopen en in het restaurantje kan je lekker eten.

Wandelen op Lesbos

Lesbos heeft veel te bieden voor wandelaars. De mooiste wandelgebieden zijn de noordkust (Skála Sikaminéas, Eftaloú of Mólivos), de uitlopers van de Lepétymnos, het vulkanisch landschap bij de westkust (Sígri), de zuidwestkust (Vaterá), langs de Egeïsche Zee en Baai van Kalloní., het gebied ten zuiden van de hoofdstad Mytilíni, en het Olymposgebergte.

Natuurreis Lesbos

Er zijn weinig bestemmingen die zo ingericht zijn op natuurreizen als het Griekse eiland Lesbos. Alles is goed bereikbaar, routes zijn beschreven, locaties zijn gedocumenteerd. En wil je veel zien tijdens een reis, maar niet altijd met vogelboek of flora in de hand, kies dan voor één van de natuurreizen die aangeboden worden naar dit Griekse lustoord. Een rechtstreekse vlucht kan je goedkoop boeken via TUI fly

Maar je kan ook overwegen om te gaan eilandhoppen naar verschillende Griekse eilanden. Mooie eilanden in dezelfde regio zijn het noordelijke eiland Thassos met zijn hoog oprijzende pijnbomen, het Griekse eiland Chios, dat bekend staat om de middeleeuwse dorpjes en geurige mastiekbomen en het bekende Samos, het eiland van Pythagoras, met eindeloze bossen en witte stranden.

Beste reistijd Lesbos: in het voorjaar (april-mei) zal je de meeste vogels zien. In de zomer en najaar is het tevens aangenaam vertoeven op het eiland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!