Ga naar content

Chios

Op slechts enkele kilometers van de Turkse kust vind je het Griekse Chios, een van de vele eilanden in de Egeïsche zee. Ondanks dat het minder bekend is dan bijvoorbeeld Lesbos, kijk je hier je ogen uit. Met een lengte van zo’n 50 kilometer en een breedte van zo’n 30 kilometer is het een van de grotere eilanden van Griekenland. Dompel je onder in de lokale cultuur, ontdek de karakteristieke middeleeuwse dorpjes en ga voor een actieve reis door een van de vele wandelpaden te lopen. Maar vooral, geniet van de totale stilte!

Natuur op Chios

Als natuurliefhebber ben je hier helemaal in je element. Er is een enorme diversiteit aan flora en fauna. Elke streek heeft zijn eigen unieke kenmerken en is weer totaal anders dan de rest, waardoor het eiland uitermate geschikt is voor een vakantie in de natuur.

In het zuiden vind je bijvoorbeeld mastiekbomen, die als enige in Europa de bijzondere mastiekhars produceren, maar daarover later meer. In dezelfde omgeving ligt de Kampos vallei, bekend om de vele citrusboomgaarden. Beide zijn absoluut een bezoek waard. Het noorden is daarentegen weer totaal anders. Hier maakt de vallei plaats voor rotsachtig terrein en ruige kustlijnen.

Chios, het geurige eiland
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

Chios is beter bekend als het geurige eiland, door de enorme hoeveelheden kruiden en bloemen. Wanneer je over de wandelpaden struint, merk je vanzelf dat je wordt omgeven door onder andere tijm, lavendel, oregano en salie. Een heerlijke bijkomstigheid! Ook orchideeën zijn in grote getalen aanwezig, maar liefst 110 verschillende soorten groeien op het eiland.

Weetje: je vindt op Chios ook vier verschillende soorten tulpen. Bezoek de omgeving rondom Tholopotami voor een blik op de uitgestrekte rode velden.

Mooiste plekken op Chios

Onderstaande hoogtepunten mag je zeker niet overslaan op dit onbekende Griekse eiland! We nemen je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden en de verschillende natuurgebieden.

1. Mastiek gebieden en plaatsen

Zeg je Chios, dan zeg je mastiek! Het eiland is onlosmakelijk verbonden met dit unieke natuurproduct, dat wordt gewonnen uit de mastiekbomen (Skinos). Een bijzonder feit is dat mastiekbomen op meerdere plekken in het Middellandse Zeegebied groeien, maar dat het alleen hier lukt om ook daadwerkelijk kwalitatieve hars te produceren.

mastiekplantage Chios
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

De mastiekplantages vind je terug rondom de 24 mastiekplaatsen (Mastihohoria) in het zuiden. Ieder heeft zijn eigen charmes en leent zich perfect voor een wandeling. Let dan vooral ook op het ontwerp van de dorpen, deze was namelijk bedoeld als bescherming tegen piraten. Het grootste deel van de huizen is tegen elkaar gebouwd en verbonden via platte daken. Hierdoor hadden de inwoners een snelle vluchtroute naar het centrale plein of de randen van de stad, terwijl de piraten het doolhof van smalle straatjes binnengingen.

Mastiekdorpen Chios
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

De mooiste mastiekdorpen bezoeken? Wat ons betreft zijn dat Mesta, Olympi en Pyrgi. Met name laatstgenoemde kenmerkt zich door de zwart met witte huizen. De huizen worden eerst bedekt met een zwarte laag, gevolgd door een witte laag. Vervolgens wordt deze witte laag in patronen weg geschraapt, waardoor de unieke patronen ontstaan. Bijzonder toch?

Pyrgi
Pyrgi
Deel op Pinterest

Centraal in het gebied vind je het moderne Chios Mastic Museum. Hier word je stap voor stap meegenomen in de geschiedenis van de mastiek, tot aan de dag van vandaag. Door middel van uitgebreide teksten, filmpjes en interactieve activiteiten ben je binnen een paar uurtjes een echte kenner. Breng ook een kort bezoek aan de winkel, waarbij producten worden verkocht waar mastiek in verwerkt is, zoals tandpasta, kauwgom en shampoo.

Weetje: mastiekbomen gaan vaak meer dan 100 jaar mee. Na vijf tot zeven jaar produceren ze voor het eerst hars, waarbij de piekproductie tussen de 15 en 50 jaar ligt.

2. Kampos vallei

De karakteristieke Kampos vallei vind je op slechts enkele kilometers van Chios-stad terug. Deze groene omgeving heeft een veelzijdigheid aan plantensoorten, maar kenmerkt zich met name door de vele citrusboomgaarden. Tijdens je tocht door dit gebied vallen met name de typische herenhuizen op, die nog dateren uit de Ottomaanse periode.

Vaak zijn deze voorzien van houten balkons, kleurrijke gevels en hoge rode muren die de vallei beschermen. Wanneer je door de poorten loopt, kom je veelal op grote binnenpleinen, midden tussen de vele citrusbomen. Struin door de boomgaarden en laat je overrompelen door de heerlijke geuren. Neem achteraf plaats op een van de terrassen en maak echt even kennis met de uitgesproken smaken van Chios.

Kampos is inmiddels volledig onderdeel van de geschiedenis en cultuur, dus absoluut een bezoek waard. Dit wordt mede bevestigd door de erkenning als historische bezienswaardigheid door het Griekse Ministerie van Cultuur.

3. Pelineon gebergte

De hoogste berg van Chios vind je in het noordwesten van het eiland. Met de piek op 1297 meter hoogte is Pelineon uitermate geschikt voor de gemiddelde hiker. Door de uitbundige flora en fauna is dit gebied zeker de moeite waard voor de echte natuurliefhebber. Het biedt tevens bescherming aan verschillende zeldzame plant- en diersoorten zoals de endemische Artemisia chia. Ben je van plan om naar de top te wandelen? Vanaf het plaatsje Viki starten er diverse hiking trails, die ook zeer geliefd zijn bij de locals.

Pelineon gebergte
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

4. Volissos

Een van de meest toonaangevende plaatsen op Chios is Volissos. Hier proef je de echte traditionele Griekse sfeer en geniet je van de indrukwekkende uitzichten op de westkust van Chios. Neem even de tijd voor een verkenning van de stad en stop voor een drankje op een van de terrasjes.

Volissos heeft een rijke geschiedenis en een niet te missen middeleeuws kasteel, bovenop de heuvel in het dorp. Hier ga je even terug in de tijd en pak je meteen wat mooie uitzichtpunten mee. Duik verder in de cultuur door een bezoek te brengen aan de Archaeological Collection of Volissos, waar je kennismaakt met de geschiedenis van de Ariousios wijn, de kenmerkende wijn van het eiland.

Mooie plaatsen Chios
Volissos
Deel op Pinterest

Volissos is ook een centraal punt voor meerdere wandelroutes. Vanuit hier verken je de groene omgeving of start je een deel van de Chios Trail naar het noorden of westen.

5. Nea Moni klooster

Een van de bekendste Byzantijnse bouwwerken van Griekenland is het Nea Moni klooster. Bestaande uit onder andere kerken, verblijven en een vestingmuur. Werp een blik op de beroemde mozaïekcollectie uit de 11e eeuw en bezoek de verschillende gebouwen op het terrein, waar je meer leert over geschiedenis van het klooster.

Nea Moni klooster Chios
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

Een opvallend feit aan Nea Moni is dat het onderdeel is van een drietal Griekse kloosters. Het klooster van Daphni (Attica) en van Hosios Loukas (Phocida), liggen geografisch ver uit elkaar, maar zijn gebouwd in dezelfde stijl en hebben daarmee veel overeenkomsten. Gezamenlijk zijn deze kloosters benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.

6. Anavatos

In het westen van Chios vind je het middeleeuwse Anavatos. Mede door de rijke geschiedenis, is een bezoek aan het dorp eigenlijk een no-brainer. Het uitzicht op Anavatos van een afstand is al heel bijzonder, want dan zie je dat het dorp aan de rand van steile kliffen is gebouwd.

Anavatos Chios
Deel op Pinterest

Bezoek een van de oorspronkelijke gebouwen, zoals de oude poort en de kerk terwijl je door de kleine steegjes wandelt. Maak kennis met de grimmige periode van de Griekse onafhankelijkheidsoorlog (1821-1829) en verken de overgebleven ruïnes. Hoewel het grootste gedeelte oogt als een spookstad, is het nog altijd bewoond. Enkele maanden per jaar kent Anavatos zelfs maar één inwoner. Je moet het maar durven in je eentje!

7. Chios-stad

Zoals de naam al doet vermoeden, is Chios-stad (Chora) de hoofdstad van het eiland. Je komt hier weer even terug in de drukte en ziet eigenlijk alles wat je van een hoofdstad zou verwachten. Drukke winkelstraten, een boulevard langs het water en uiteraard veel horeca.

Wanneer je een pure natuurliefhebber bent, zal het misschien niet direct heel verleidelijk klinken, maar er zijn zeker een aantal interessante highlights. De stad is verdeeld in een oud en een nieuw deel, gescheiden door de muren van het kasteel. Het oude deel kenmerkt zich door knusse straatjes en gezellige terrasjes, omgeven door de locals van de stad. Een hoogtepunt binnen de kasteelmuren zijn de Turkse baden, die momenteel dienen als museum.

Turkse baden Chios
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

Ook buiten de kasteelmuren is er het nodige te ontdekken. Zo zijn het Archaeological Museum en het Maritime Museum de moeite waard. Ben je meer van de boeken? Dan mag je absoluut de Koraes Library niet missen. In deze karakteristieke bibliotheek liggen zo’n 135.000 boeken! En omdat we toch een beetje toerist blijven, is een bezoekje aan de iconische windmolens niet te missen.

Windmolens Chios
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

8. Stranden van Chios

Op Chios combineer je een actieve vakantie eenvoudig met een bezoek aan een van de vele stranden van het eiland. Met meer dan 90 stranden is er voor ieder wat wils en bezoek je als je wilt dagelijks een nieuw strand. Van goed bezochte witte zandstranden met turquoise en helder water tot aan verlaten strandjes waar je het idee hebt dat je alleen op de wereld bent. Het is moeilijk om een favoriet te kiezen, maar als het toch moet, gaan we voor Mavra Volia. De zwarte kiezelstenen in combinatie met het diepblauwe water en de vegetatie tot aan het strand, maken de blik op dit strand uniek.

Stranden Chios
Deel op Pinterest

Een ander strand dat niet in het lijstje mag ontbreken, is Agios Isidoros, onder de locals beter bekend als Paragli. Hier vind je de gelijknamige kapel, die met name door de bijzondere ligging zorgt voor een idyllisch plaatje. Niet voor niets is dit een van de populairste fotostops op het eiland. Ideaal te combineren met Chios-stad op zo’n 20 minuten rijden.

Wandelen op Chios

De grootte van het eiland en het sterk afwisselende landschap maken Chios uitermate geschikt om te hiken. Waar je in het zuiden van het eiland talloze citrusboomgaarden en mastiekbomen passeert, kom je in het noorden weer terecht in rotsachtige landschappen, die beschermd zijn als Natura 2000 gebied. Ben je echt fanatiek? Loop dan zeker de 92 kilometer lange Chios Trail. Deze neemt je mee door gevarieerde landschappen en geurige paden, van de west- naar de noordkust.

Actieve reis Chios
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

Activiteiten op Chios

Waar een wandelvakantie het meest voor de hand ligt, leent het eiland zich ook voor andere activiteiten. Verken bijvoorbeeld de kustlijn per kajak of ga op duikavontuur in de heldere onderwaterwereld. Liever op pad met de fiets? Ontdek het zuiden, waar je via vrij eenvoudige wegen de Kampos vallei en de mastiekdorpen doorkruist.

Je hebt ook de mogelijkheid om per zeilboot Oinousses en Psara te verkennen. Deze omliggende eilanden hebben ook zeker hun charmes. Oinousses is met name bekend om de maritieme tradities, waar je heerlijk kunt struinen door de schilderachtige havens. Psara wordt juist gekenmerkt door een rots- en heuvelachtig terrein met idyllische stranden.

Ontspannen na een drukke dag? Dan zijn de thermale baden in Agiasmata heerlijk!

Evenementen op Chios

Een van de meest memorabele momenten vindt plaats tijdens Pasen. Bij dit evenement worden handgemaakte raketten afgevuurd tussen Agios Markos en Panagia Erythiani, waarmee het begin van de lente wordt gevierd. Zoek een plekje hogerop en geniet van dit bijzondere spektakel.

Deze reis was op uitnodiging van het Verkeersbureau van Chios en Trekking Trails Chios.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Steven Bakker
Geschreven door
Steven Bakker
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!