Ga naar content

Samos

Samos geldt voor velen als het groenste Griekse eiland. Die omschrijving doet andere eilanden beslist te kort, maar het is wel zo dat de noordkant van het eiland rijk is aan water en dus dichte bossen en vochtige dalen heeft.

Natuur op Samos

Samos behoort tot de Noord-Egeïsche eilanden. De natuur op het "eiland van Pythagoras" is zeer veelzijdig. Je vindt hier zowel bergen als lage vlaktes en mooie stranden. Vergaap je aan mooie watervallen en exploreer de grotten. Meer dan 1.400 zeldzame planten groeien er op het eiland. De baaien bieden een ruime keuze aan zandstranden en kiezelstranden. In de wetlands kan je flamingo's en andere migrerende vogels zien.

Wandelen op Samos

Het authentieke eiland leent zich, met wel 40 uitgezette wandelroutes, uitstekend voor een wandelvakantie. Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen op Samos? Henk van Wijngaarden van STAP reizen is een fervent liefhebber van hiken en onthult ons zijn geheimpjes over de mooiste plekken op Samos.

1. Nachtegalenvallei

De hellingen op het eiland zijn bedekt met wijngaarden: de lokale witte wijn heeft al eeuwen internationale status, vooral de zoete Samos Vin Doux en de lichtere Samena wijn. Een van de wijngebieden wordt de Nachtegalenvallei genoemd en is het meest aantrekkelijke wandelgebied voor lichtere tochten of dagwandelingen. Rond de zeer leuke dorpjes Vourliotes en Manolates zijn verschillende rondwandelingen te maken over fraaie ezelpaden. En inderdaad, met wat geluk hoor je overdag meerdere nachtegalen zingen, 's nachts zijn het er meer.

2. Wandelen bij Karlovasi

Het tweede mooie wandelgebied op Samos bevindt zich in het noordwesten, bij Karlovasi en rond de Seitani-baaien. Vanuit oud-Karlovasi wandel je pardoes een van de mooiste gebieden van Samos binnen: een groen landschap vol bloemen en verrassend authentieke Griekse dorpjes. Geheim dat eigenlijk niet verklapt mag worden, de wijngaarden zijn nog een van de weinige plekken waar de Europese kameleon kan worden aangetroffen.

De wandeling van Potami via de Seitani-baai naar Drakei is een schitterende kustwandeling en geldt als een van de wandelklassiekers in Griekenland. De natuur is hier betoverend mooi.

Deel op Pinterest

3. Bergen op Samos

Zin in een stevige hike? Ga dan wandelen in de bergen. Er zijn twee bergtoppen te beklimmen op Samos: de Karvounis in het Ambelosgebergte (1.153 m) in het midden van het eiland en de Vígla in het Kerkismassief (1.443 m) in het uiterste westen van Samos. De wandeling naar de top van de Karvoúnis is een lange, maar niet zware tocht, beginnend op de zuidhelling en doorstekend naar de noordkust.

Mooi zijn de watervallen van Ambelos. Bij de noordkust kan je bovendien in voor- en najaar prachtig wandelen in de omgeving van Agios Konstantinos. De beklimming van de Vigla in het Kerkis gebergte is een stevige dagtocht van 10 uur en langer. Hij begint op zeeniveau en stijgt in één keer naar 1.440 m, een pittige bergwandeling. Bij helder weer heb je van de top een formidabel uitzicht over de hele Egeïsche zee tot aan het vasteland. Er is geen overnachtingsmogelijkheid op de berg.

4. Historische wandelingen

Interessante archeologische wandelingen zijn te maken vanuit de toeristische plaats Pythagoreio. De Eupalinos Tunnel is een uit de oudheid daterend bouwwerk. Ook een wandeling naar de eenzame zuilen van de reusachtige Tempel van Hera is de moeite meer dan waard, ook al vanwege de vele moerrasschildpadden op het terrein. 

Deel op Pinterest

Mooie stranden op Samos

Wat is het mooiste strand op Samos? Het eiland is bedeeld met prachtige stranden. Lemonakia is een 440 meter lang zand- en kiezelstrand met prachtige kleuren, in het noorden. Nog meer noordelijk ligt een ander bijzonder strand, Tsamadou, waar je goed kan snorkelen. Bij Avlakia ligt Tsabou, een mooi kiezelstrand, verborgen tussen de rotsen. Limnionas is een zandstrand, dat zich in het zuidwesten bevindt. Het heeft een mooie groene omgeving. Votsalakia ligt in het zuiden en staat bekend als een levendig strand, waar altijd wat te doen is. 

Tips vakantie Samos

Er zijn vele mogelijkheden om een vakantie op dit eiland in Griekenland te boeken. Transavia vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam. Het eiland biedt diverse hotels en all-inclusive resorts, maar ook bijzondere overnachtingen op plekken weg van de massa. Voor natuurliefhebbers is een wandelvakantie ook een optie. Bekijk hierboven onze Samos vakantietips.

Meer weten over andere eilanden? Check dan ook de overige mooiste eilanden Griekenland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henk van Wijngaarden
Geschreven door
Henk van Wijngaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!