Ga naar content

Cyprus

In het uiterste oosten van de Middellandse Zee ligt het eiland Cyprus. Volgens de mythologie werd Aphrodite hier op het strand geboren uit het schuim van de golven. Daar waar de godin van de liefde en de vruchtbaarheid verscheen, veranderde dorre grond in velden vol bloemen. Je zou het zo gaan geloven wanneer je de prachtige natuur in loopt. 

Natuur op Cyprus

Cyprus is een populaire eilandbestemming voor een zonvakantie, maar heeft minstens zoveel te bieden voor een natuurvakantie. De groene bergen en witte kliffen, de zandstranden en smaragdgroene zee, de verrassende flora en het aangename klimaat maken het eiland tot een topbestemming voor natuurliefhebbers.

Leuke vakantietips

De natuur leent zich ook goed voor een actieve vakantie in het voor- of najaar: al fietsend of wandelend ontdek je dan de mooiste gebieden van het eiland. Het was, en is, een bruggenhoofd tussen culturen waar Minoërs, Kruisvaarders, Venetiërs en Grieken in aanraking kwamen met Feniciërs, Arabieren en Turken.

Landschap Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Cyprus is een onafhankelijke republiek en EU-lidstaat en is verdeeld in een zuidelijk en noordelijk deel. De regering van de Republiek heeft sinds de bezetting door Turkije geen controle meer over het noorden van het eiland. Wij richten ons dan ook op Zuid-Cyprus.

Mooiste gebieden op Cyprus

Waar vind je de mooiste plekjes? Het eiland is altijd dichtbevolkt geweest bij grote delen van de kust en dat betekent dat mooie natuur veelal te vinden is op de hoogste of meest afgelegen delen van het eiland. Toch doet ook zeker het bij de westkust gelegen Akamas niet onder qua natuur. Hier vind je een grote veelzijdigheid aan landschappen, omzoomd door turquoise zee en schildpaddenstranden! 

Natuur Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

1. Troodos

Wandelaars vinden vaak het Troodosgebergte het mooiste gebied op Cyprus. Het gebergte, met als hoogste top de Mount Olympus (1951 meter), is in de laatste eeuw goed ontsloten omdat het niet alleen rijk is aan mineralen maar ook omdat het in de winter een perfect skigebied is.

Wandelen in Troodos
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Voor wie van de gebaande paden wil, zijn er schitterende wandelpaden aangelegd. Lange tochten, met schitterende vergezichten en flinke beklimmingen voor de echte hikers, en ook kortere trails naar mooie bezienswaardigheden zoals de watervallen Kalidonia en Millomeri.

Troodos herbergt nog meer schatten. Tien Byzantijnse kerken en kloosters staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook al ben je geen cultuurliefhebber, het loont echt om eens binnen te stappen in een van deze religieuze gebouwen. De fresco's op muren en plafonds zijn huiveringwekkend mooi.

Kies eens voor een groepsreis

2. Akamas

Dwars door de uitgestrekte bossen kun je doorrijden naar het noordwesten, richting het rijkste natuurgebied van Cyprus: Akamas. Samen met de Karpas Peninsula, het langgerekte bezette schiereiland in het noordoosten, wordt dit gebied ook wel de laatste ongerepte wildernis van het eiland genoemd.

Het gebied bij Akamas is op sommige plaatsen steil, stenig en een wandelaar moet bereid zijn tot enige inspanning. De beloning is echter ongekend. Altijd is er het schitterende uitzicht over de baai van Morfou, altijd zijn er hardoen hagedissen die je verbaasd aankijken. 

Akamas natuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar kom hier eens in het voorjaar. Perzische cyclaam, vlierorchis, Anatolische Orchis en Perzische boterbloem zijn slechts enkele van de 600 planten die juist hier hun tere bloemblaadjes naar de zon richten. Je kunt er gewoon van genieten of met een wandelgids een aantal op naam proberen te brengen. Cyprus is een eiland waar je, net als Aphrodite, steeds weer terug wil komen voor een ontspannen vakantie in de natuur.

In de buurt van Paphos is een bezoek aan de Adonis baden zeker een aanrader. 

Aphrodite's Baths
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Extra tip: bezoek de Kloof van Avakas, gelegen ten westen van Paphos aan het begin van Akamas. Hier kan je heerlijk wandelen en het is een echte aanrader voor de avontuurlijke reiziger die de meest unieke plekjes van het eiland op wil zoeken.

Populaire individuele reizen

3. Natuur bij Larnaca

Vlieg je op Larnaca, dan lijkt het alsof het vliegtuig zo in zee gaat landen. De landingsbaan ligt direct naast het strand en de zee. De stad bevindt zich bij de oostkust van het eiland en vanaf de luchthaven kan je zo de natuur in. Op slechts enkele minuten rijden ligt het bekende zoutmeer bij Larnaca, het tweede grootste zoutmeer op Cyprus.

Vanwege de grote aantallen watervogels staat dit 2,2 km² grote natuurgebied op de beschermde Natura 2000 lijst. In de wintertijd kan je hier flamingo's zien, maar ook op andere momenten van het jaar kan je geluk hebben. Wij reisden in april en zagen toch nog een hele groep van deze sierlijke vogelsoort pootje baden in het Salt Lake. 

Flamingo's Salt Lake Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het meer wordt doorkruist door een weg. Wanneer je hierover rijdt moet je even goed opletten aan welke kant je de flamingo's ziet. Toen wij er waren zaten ze in het kleinere oostelijke meertje, dat slechts via een kleine zijweg te bereiken is. Bij het hoofdmeer is een kleine parkeerplaats waarvandaan een fiets- en wandelpad langs het water voert tot aan het Kamares aquaduct (ook Bekir Pasha aquaduct genoemd). Dit uit meer dan 20 bogen bestaande bouwwerk dateert uit 1746 en was tot 1939 nog in gebruik.

Even verderop ligt het strand. Hier maken watervogels plaats voor hippe jongeren in fancy strandtenten. Langs de hele kust zijn diverse plekken waar watersporters terecht kunnen. Wanneer je naar het zuiden rijdt, maak dan een stop net voorbij Peravolia. Bij het Kahuna surfhouse trotseren kitesurfers de golven en dat is echt gaaf om te zien. Wanneer het windstil is, maken ze plaats voor toeristen of locals met een stand up paddle.

Kitesurfen Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Ruïnes in Kourion

Kourion is een belangrijke culturele bezienswaardigheid in het zuiden van Cyprus. De ruïnes in deze plaats bevatten mooie mozaïeken, openbare badhuizen en een Grieks-Romeins theater, dat nog steeds in gebruik is voor culturele festiviteiten. 

Kourion
Deel op Pinterest

5. Wijn en fruit

Zodra je het binnenland in rijdt vallen de trapsgewijze heuvels op. Deze traditionele landbouw op terrassen werd ingezet voor fruitteelt en wijn.

De geschiedenis van wijn gaat ver terug in de tijd, er zijn bewijzen dat men hier meer dan 5.000 jaar geleden al wijn verbouwde. De eerste wijnbenaming die men heeft kunnen terugvinden in oude geschriften kwam zelfs van Cyprus. Ook nu nog zijn er tal van wijnboerderijen en tijdens een rondreis op het eiland kan je niet om de glooiende velden met druiven heen. Zeven wijnroutes voeren door het land en laten je kennismaken met de wijnen van Cyprus.

Ook fruit is overal aanwezig. Vanuit de auto zie je citroenen en sinaasappels blinken in de zon. Tijdens een wandeling kan je appels, peren, perziken en abrikozen zien rijpen aan de takken. Hou jij hier ook zo van?

6. Pafos

Ook de westelijk gelegen stad Pafos heeft een internationale luchthaven. Hier vlieg je op als je bijvoorbeeld het Akamas schiereiland gaat ontdekken. De westkust heeft een prachtige kustlijn en diverse archeologische bezienswaardigheden. Maak zeker een stop bij de Sea Caves, waar witte krijtrotsen lijnrecht de blauwe zee induiken. 

Sea Caves Paphos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Tombs of the Kings, Kato Paphos Archaelogical Park, Aphrodite's Temple, het Agios Neofytos klooster en het middeleeuws kasteel zijn maar enkele van de vele historische bezienswaardigheden die je hier treft. Neem er de tijd voor, want je loopt van de ene verbazing in de andere.

Vakantie Cyprus boeken

Een vakantie op Cyprus kan je op vele manieren plannen. 

Bereikbaarheid - Goedkope vliegtickets naar Paphos en Larnaca vind je bij Transavia en Easyjet. Deze laatste biedt nu ook vluchten naar Larnaca aan in de winter, waardoor Cyprus het hele jaar door gemakkelijk bereikbaar is.
In de zomer zijn er vluchten naar Cyprus vanuit Eindhoven (Ryanair – Pafos), of van Brussel (Tus Air - Larnaca), Charleroi (Ryanair- Pafos) en Düsseldorf (o.a. Eurowings + Tus air). De gemiddelde vliegtijd van een rechtstreekse vlucht is 4,5 uur.

Accommodaties worden aangeboden door aanbieders van zonvakanties zoals TUI, maar het eiland is tevens een populaire bestemming voor een natuurvakantie, rondreis of wandelreis, vaak wat duurder, maar je krijgt dan ook waar voor je geld en overnacht in sfeervolle vakantiehuizen in plaats van massahotels. Agrotourism.com.cy heeft meer dan 150 kleinschalige accommodaties.

Zeer populair is een fly-drive reis op Cyprus waarbij een vlucht, huurauto en accommodatie zijn inbegrepen. Zo maak je eenvoudig een mooie roadtrip. Bekijk ook onze tips om te wandelen op Cyprus!

Video natuur in Cyprus

Ga mee op onze reis naar Cyprus en droom even weg bij de mooie natuur!

Op zoek naar meer specifieke tips, check dan ook nog de uitgebreide informatie over deze bezienswaardigheden op Cyprus. Wil je ook meer weten over andere bestemmingen, check dan onze tips over Zuid-Europa.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!