Ga naar content

Cyprus

Zuid-Europa - In het uiterste oosten van de Middellandse Zee ligt het eiland Cyprus. Volgens de mythologie werd Aphrodite hier op het strand geboren uit het schuim van de golven.

Natuurvakantie Cyprus

Cyprus is een populaire eilandbestemming in de Middellandse Zee voor een zonvakantie, maar niet minder voor een vakantie in de natuur. De groene bergen en witte kliffen, de witte zandstranden en smaragdgroene zee, de mooie flora en het aangename klimaat van Cyprus maken het eiland tot een topbestemming voor natuurliefhebbers. De natuur op Cyprus leent zich uitstekend voor een actieve vakantie: al fietsend of wandelend ontdek je de mooiste gebieden van het eiland.

Cyprus was, en is, een bruggenhoofd tussen culturen waar Minoërs, Kruisvaarders, Venetiërs en Grieken in aanraking kwamen met Phoeniciërs, Arabieren en Turken. Sinds 1974 is het een gedeeld eiland (deels Grieks, deels Turks) met inmiddels een beperkte mogelijkheid om via Nicosia een vakantiebezoek aan het noordelijk deel te brengen. Wij richten ons op Zuid-Cyprus.

Vakantietips Cyprus

Mooiste gebieden op Cyprus

Waar vind je de mooiste plekjes? Het eiland is altijd dichtbevolkt geweest bij de kust en dat betekent dat de mooiste natuur te vinden is op de hoogste of meest afgelegen delen van het eiland.

1. Troodos gebergte

Velen vinden het Troodos gebergte het mooiste gebied op Cyprus. Het gebergte, met als hoogste top de Mount Olympus (1951 meter), is in de laatste eeuw goed ontsloten omdat het niet alleen rijk is aan mineralen maar ook omdat het in de winter een perfect skigebied is. Voor wie de natuur in wil zijn schitterende wandelpaden aangelegd. Vanaf het plaatsje Pano Platres loopt er bijvoorbeeld een route langs de Caledonische watervallen. In maart staan hier honderden Troodos orchideeën in bloei. Let ook op de Phoenicische dennen, er komt hier een ondersoort voor van de Zwarte Mees die in deze bomen naar voedsel zoekt.

Troodos gebergte Cyprus
Deel op Pinterest

2. Akamas

Dwars door de uitgestrekte bossen kun je doorrijden naar het noordwesten, richting het rijkste natuurgebied van Cyprus: Akamas. Samen met de Karpas Peninsula, het langgerekte bezette schiereiland in het noordoosten, wordt dit gebied ook wel de laatste ongerepte wildernis van het eiland genoemd. Het gebied bij Akamas is op sommige plaatsen steil, overal stenig en een wandelaar moet bereid zijn tot enige inspanning. De beloning is echter ongekend. Altijd is er het schitterende uitzicht over de baai van Morfou, altijd zijn er Hardoen hagedissen die je verbaasd aankijken. 

Akamas Cyprus
Deel op Pinterest

Maar kom hier eens in het voorjaar. Perzische cyclaam, Vlierorchis, Anatolische Orchis en Perzische boterbloem zijn slechts enkele van de 600 planten die juist hier hun tere bloemblaadjes naar de zon richten. Je kunt er gewoon van genieten of met een wandelgids van de Cypriotische VVV een aantal op naam proberen te brengen. Cyprus is een eiland waar je, net als Aphrodite, steeds weer terug wil komen voor een ontspannen vakantie in de natuur.

In de buurt van Paphos is een bezoek aan de Adonis baden zeker een aanrader. 

Extra tip: bezoek de Kloof van Avakas, gelegen ten westen van Paphos aan het begin van Akamas. Hier kan je heerlijk wandelen en het is een echte aanrader voor de avontuurlijke reiziger die de meest unieke plekjes van het eiland op wil zoeken.

Populaire individuele reizen

3. Karpas

Karpas is het dunbevolkte schiereiland in het noordoosten van Cyprus. Aan het eind van het smalle stuk land bevindt zich het klooster van Andreas, ooit een belangrijk bedevaartsoord.

4. Noord-Cyprus

Het kasteel van Kyrenia is een prachtige bezienswaardigheid.

5. Ruïnes in Kourion

Kourion is een belangrijke culturele bezienswaardigheid in het zuiden van Cyprus. De Ruïnes in deze plaats bevatten mooie mozaïeken, openbare badhuizen en een Grieks-Romeins amfitheater, dat nog steeds in gebruik is voor culturele festiviteiten. 

Kourion
Deel op Pinterest

6. Bloemen en planten op Cyprus

Cyprus wordt bestempeld als "Aphrodite's tuin". Het eiland is miljoenen jaren geïsoleerd gebleven van Europa, Afrika en Azië. En dat betekent dat de natuur op Cyprus uniek is: het is een schatkamer geworden van alleen hier voorkomende planten (118 van de in totaal ruim 1800 soorten) en tal van mooie bloemen, waaronder zeer veel orchideeën. Wat is de beste periode om van de natuur te genieten? De beste tijd om de vele bloemen en planten op Cyprus te beleven is het vroege voorjaar. Van maart tot eind april staat het eiland in bloei, daarna slaan hitte en droogte toe en gaat de natuur in rust.

7. Vogels Cyprus

Een natuurvakantie of vogelreis op Cyprus begint meestal in Larnaca. Velen reizen meteen door naar het Troodos gebergte of richten de koers op het zuidoosten voor een zoektocht naar Cyprustapuit en Cyprusgrasmus bij het Kaap Greco schiereiland. Het is echter aan te raden ook even te stoppen bij de grote zoutmeren van Larnaca en Akrotiri. Dunbekmeeuwen en flamingo’s zijn hier meestal aanwezig. 

Flamingo's
Deel op Pinterest

Vakantie op Cyprus boeken

Een vakantie op Cyprus kan je op vele manieren plannen. Goedkope vliegtickets naar Paphos en Larnaca vind je bij Transavia. Accommodaties worden aangeboden door aanbieders van zonvakanties zoals TUI, maar het eiland is tevens een populaire bestemming voor een natuurvakantie, rondreis of wandelreis, vaak wat duurder, maar je krijgt dan ook waar voor je geld en vaak overnacht je in sfeervolle accommodaties in plaats van massahotels. Bekijk ook onze tips om te wandelen op Cyprus!

Veelgestelde vragen over Cyprus

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!