Ga naar content

Akamas

Mooiste plekken Cyprus - Het Akamas schiereiland is een ruig en onaangetast gebied in het noordwesten van Cyprus. Over hobbelige onverharde paden vol gaten verken je de schoonheid van het park, een echt avontuur! Een kristalheldere turquoise zee, schildpadden, wilde bloemen en kruiden en mythes over goden en godinnen komen in Akamas allemaal samen. Werkelijk een magisch mooie plek. We hadden van tevoren al hoge verwachtingen van Akamas, maar geloof ons: in het echt is het nog mooier dan op de foto’s!

Natuur Akamas

Houd je van pure natuur dan zit je in het Akamas Peninsula National Park helemaal op je plek. Overal bloeien en groeien bijzondere bomen, planten, bloemen en kruiden en daardoor ruikt het er ook heerlijk. En dan die uitzichten over zee!

Akamas schiereiland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een van de bijzondere bomen die je tegenkomt is de Johannesbroodboom. Deze heeft grote groene peulen die in augustus bruin kleuren. Hier maken de Cyprioten siroop en snoepjes van! Ook opvallend zijn de eucalyptusbomen, die door de Britten zijn meegenomen naar Cyprus en overal op het eiland te vinden zijn, dus ook in Akamas. Uiteraard kom je ook typisch mediterrane bomen tegen zoals de olijf- en vijgenboom. De kleuren en geuren van de vele bloemen en kruiden hebben iets bijzonders. Salie, tijm, rozemarijn en wilde knoflook waren pas enkele kruiden die langs het pad te vinden waren. Maar let op: plukken mag niet! Lees meer over planten op Cyprus.

Dieren
De dieren in Akamas geven een extra dimensie aan jouw bezoek. Op en rond Akamas zwemt, vliegt en loopt van alles. De meest bekende dieren zijn toch wel de schildpadden die zich in de zomermaanden, als het water warm is, naar het schiereiland begeven. De karetschildpadden en de groene zeeschildpadden keren elk jaar terug om hier te broeden. En deze verwacht je waarschijnlijk niet, maar in de zomer komen ook zeehonden (mediterrane monniksrobben) naar Akamas om te paren.

Dieren Akamas
Deel op Pinterest

Verder heb je er kans op vele mooie vogels, zoals de gier, maar ook slangen en wilde geiten. En wat wij hebben gespot was wel heel bijzonder! Toen we ‘s avonds in Polis terugkeerden van het diner vlogen er enorme vleerhonden over ons heen. Na wat research kwamen we erachter dat het om de Egyptische fruitvleermuis gaat, die enkel in het noordwesten van Cyprus voorkomt. Lees meer over de dieren op Cyprus.

Akamas bezoeken

Voordat we je meenemen naar de mooiste plekken op Akamas, even een tip. Om Akamas te bezoeken heb je een terreinwagen nodig of ga je mee met een jeeptour. De wegen zijn er bar slecht, met enorme kuilen en losliggende stenen.

Akamas schiereiland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daar wil je niet met je huurautootje overheen rijden. We zagen wel veel mensen met een klein huurautootje over de wegen ploeteren, maar het is gewoon niet verstandig. Rijden in zulke condities is moeilijk en bovendien ben je vaak niet verzekerd als je schade oploopt.

Zonder zorgen op pad, ga dan net als wij lekker met een jeepsafari mee (later meer hierover!).

Mooiste plekken Akamas

Je hebt een stevige auto voor Akamas geregeld. Waar rijd je dan naartoe? Dit zijn de belangrijkste highlights op het Akamas schiereiland.

1. Avakas gorge

De Avakas kloof moet je echt gezien hebben! Het is een Natura2000 gebied en is ontstaan door de werking van een rivier die duizenden jaren door de kloof is gesleten. De kloof zit weggestopt in de bergen en het is dan ook best een uitdaging om hem te bereiken. De wegen zijn volledig onverhard dus rijd met een 4x4 naar de parkeerplaats aan de voet van de kloof.

Wegen naar Avakas
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij Avakas kan je prachtig wandelen. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje wandelen door een vallei voordat je daadwerkelijk de kloof in gaat. Ineens bevind je je in een andere wereld, in een soort oase. Kalkstenen wanden van tientallen meters hoog torenen boven je uit met daartussen een smalle kloof waar een riviertje doorheen stroomt.

Je moet springen van steen naar steen om telkens de oversteek over het riviertje te maken en dieper de kloof in te komen. De meest bijzondere rotsformaties vind je boven en naast je. Kijk goed om je heen want het is zomaar mogelijk dat een wilde geit ergens boven je op de rotswanden klimt. 

Avakas gorge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De beste tijd voor een bezoek aan de kloof is in het voor- en najaar. Dan zijn de temperaturen het meest aangenaam. In de zomer kan het er bloedheet zijn. Eind februari, begin maart is ook een mooie tijd omdat dan de Avakas orchidee in bloei staat. Trek altijd goede wandelschoenen aan en zorg voor voldoende drinkwater. Dat maakt je tocht een stuk aangenamer en veiliger.

2. Lara beach

Schildpadden zien op Cyprus? Bezoek dan in de zomermaanden Lara beach. In deze beschermde baai met goudgeel zand leggen caretta caretta schildpadden en groene schildpadden ieder jaar hun eieren. In de periode juni tot en met augustus heb je de kans om de schildpadden te zien. Het duurt zo’n acht tot tien weken tot de kleintjes uit het ei komen. Natuurbeschermers monitoren de schildpadden nauwkeurig en zorgen ervoor dat de dieren niet verstoord worden.

Schildpadden Lara beach
Deel op Pinterest

Wil je de schildpadden bezoeken, dan zijn er enkele zaken om rekening mee te houden:
- Laat het welzijn van de dieren altijd voorop staan. Houd afstand en raak de dieren niet aan.
- Het strand mag alleen overdag bezocht worden, ‘s nachts is het dicht zodat de schildpadden in rust hun eieren kunnen leggen.
- Je mag geen parasol meenemen omdat je hiermee de nestplekken kan beschadigen.
- Het strand is alleen bereikbaar per 4x4 en er zijn verder geen faciliteiten zoals een toilet of restaurant. Dit is pure natuur!

Lara strand Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lara beach bestaat uit twee delen: noord en zuid. De ene kant is van kalksteen en de andere kant van vulkanisch gesteente. Een mooi contrast om te zien! De schildpadden broeden in noord maar ook zuid is ontzettend fijn voor een relaxte stop. Bij Lara beach zuid heb je bovendien meer dan alleen strand. Met een trap loop je zo naar een restaurant met toilet. Dit strand is dus meer geschikt voor een dagje relaxen.

3. Baths of Aphrodite

Volgens de legende kwam de godin van de liefde, Aphrodite, graag naar Akamas om te baden. En wel op een heel speciale plek: in een poeltje in de rotsen, onder een oude vijgenboom, waar een klein stroompje via de rotswanden naar beneden loopt. Je vindt dit poeltje in de botanische tuin. Parkeer bij de parkeerplaats tegenover het Baths of Aphrodite restaurant en maak een korte wandeling naar het magische bad.

Baths of Aphrodite
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij het bad heeft Aphrodite haar geliefde, Adonis, ontmoet. Deze twee Goden zijn nu symbolisch aan elkaar verbonden met de Aphrodite en Adonis trails. Wanneer je voldoende tijd hebt moet je deze twee trails zeker wandelen. Wat je te wachten staat zijn waanzinnige uitzichten op de blauwe zee, beklimmingen door de bergen en overal om je heen mediterrane flora. Later op de pagina vind je meer informatie over deze trails.

Het poeltje onder de vijgenboom is hét bad van Aphrodite maar ze heeft zichzelf op meerdere plekken te water gelaten. Ook in zee, onderaan de trappen bij het Baths of Aphrodite restaurant, vind je een badderplek. Een prachtig kiezelstrand met mooi helder, blauw water. Neem hier een duik en je voelt de energie van de godin van de liefde bijna door je heen stromen!

4. Blue Lagoon

De Blue Lagoon is precies wat je verwacht: een baai met prachtig, kristalhelder, felblauw water. Hier wil iedereen een duik nemen. Een bezoek aan de Blue Lagoon is alleen mogelijk met een boottocht vanaf Latchi, de havenplaats van Polis. Boek een tripje en laat je meevoeren over de mooiste wateren van Cyprus.

Blue lagoon Cyprus
Blue lagoon Cyprus
Deel op Pinterest

5. Historische bezienswaardigheden

Zoals overal op Cyprus kom je ook in Akamas de meest indrukwekkende oude bouwwerken tegen. In de bergwand bij de Aphrodite Trail vind je bijvoorbeeld het kerkje Agios St. Georgios.

Agios St. Georgios
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Gekoppeld aan een klein eilandje voor de kust met dezelfde naam, bekend om de zwaluwen. Maar ook andere bouwwerken zijn een stop waard zoals Agios Kononas.

Tijdens onze jeeptocht wees de gids ons op oude stenen huisjes midden in het landschap, nu verlaten maar ooit leefden hier hele families. Onvoorstelbaar!

Bezienswaardigheden Akamas
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Actief in Akamas

Akamas verkennen kan op verschillende manieren. Ga wandelen, doe een jeepsafari, duik de onderwaterwereld in of ga lekker peddelen. Enkele leuke activiteiten in Akamas Nationaal Park uitgelicht.

Wandelen

Zeker in het voor- en najaar is een wandeling door Akamas een aanrader. Er zijn zes officiële trails in Akamas:

 • Aphrodite Trail 7,5 km: start bij Baths of Aphrodite en volg de trail die Aphrodite naar legende zelf ook aflegde na het baden. Zij liep dan naar haar toren en rustte uit onder de enorme eik die er nog steeds staat. Het is een pittige trail door de beklimming van de heuvel Moutti tis Sotiras, maar daardoor geniet je onderweg wel van waanzinnige uitzichten over Akamas.
Akamas hikes
© Naturescanner
Deel op Pinterest
 • Adonis Trail 7,5 km: net als de Aphrodite trail start deze bij de Baths of Aphrodite. Wanneer je genoeg energie hebt is het tof om de Aphrodite en Adonis Trails te combineren tot één lange hike van 15 kilometer. Zo zie je alles! Een deel van de route overlapt: tussen de Baths en de Queen’s Tower. Verder heb je ook op de Adonis Trail weer een pittige klim en bijzondere uitzichten op het blauwe water en de stranden.
 • Agiasma Trail 2 km: een makkelijke en korte trail, ook leuk voor de warmere dagen. Start vlakbij het Kyparissos Restaurant, net buiten Kathikas. Hier wandel je door een indrukwekkend landschap van rotsformaties en wijngaarden.
Bloemen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

 • Smigies Trail 2,5 of 5 km: vanaf de Smigies picknickplek heb je keuze uit twee wandelingen. Een korte van 2,5 of een lange van 5 km. Onderweg heb je uitzichten op de baai van Polis, Latsi beach, Pachyammos beach, Pafos Forest, Lara Bay, Tzioni en Karavopetres. De lange route neemt je nog mee door oude magnesiummijnen en door het Akamas forest. 
 • Pissouromoutti Trail 3 km: aan de andere kant van de Smigies picknickplek vind je deze korte rondwandeling. In het noordoosten heb je zicht op Polis en in het westen op de stranden van Akamas. 
 • Avakas Trail 2,5 km (let op: enkele reis): vanaf de parkeerplaats loop je eerst door een open vallei langs de Avgas rivier. Blijf de rivier volgen en neem het pad dwars door de kloof heen. Houd er rekening mee dat het geen rondwandeling is en je hetzelfde stuk dus weer terug moet lopen.
 • Jeep safari

  De wegen in Akamas zijn op zijn zachtst gezegd slecht. Er zijn geen verharde wegen en het is nogal een uitdaging om hier ongeschonden doorheen te komen. Gelukkig weten de Cyprioten dit als geen ander en zijn er genoeg bedrijfjes waar je een jeepsafari kan boeken. Zo geniet je volledig ontspannen van al het moois van Akamas. 

  Wij stapten in de jeep van Panicos van Cyfari Tours. Een echte Cyprioot én plantenfanaat die vier jaar in Nederland heeft gewoond en daardoor de tour in het Nederlands kan geven. Super fijn als je geïnteresseerd bent in de bloemen en planten onderweg want zo ken je gelijk de Nederlandse naam!

  Jeep safari Akamas
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  De route die zo’n jeeptour aflegt kan verschillen, maar over het algemeen doen ze alle toeristische plekken aan. Wij reden vanuit Polis eerst naar Aphrodites Baths en daarna maakten we een rit van een uur over steile, hobbelige bergwegen om uit te komen bij de Avakas Gorge en Lara Beach. Ons begin- en eindpunt was het stadje Polis. Voor ons was de jeeptour absoluut een van de leukste dingen die wij hebben gedaan op Cyprus. Waarschuwing: het gaat een bumpy ride worden!

  Kajakken of suppen

  Ook idyllisch: een kajak of supboard huren en peddelen door de kristalheldere baaien. Het water is vaak rustig en vlak waardoor je ontspannen peddelt en de kust aan je voorbij ziet trekken. Relaxt! Je kan dit op eigen houtje doen of meegaan met een begeleide tour met gids. Hierbij wordt tussendoor vaak een pauze ingelast om de kajak even te verlaten om te gaan snorkelen.

  Activiteiten Akamas
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Duiken

  Het Akamas schiereiland is een van de beste plekken op Cyprus om te duiken. Je hebt dankzij het heldere water zicht tot 30 meter en geniet van bijzondere onderwaterlandschappen. Rifstenen, grotten, amfora’s (oude kruiken) en op sommige plekken zelfs mysterieuze wrakken. Dieper in zee vind je ook koraalriffen.

  Dankzij de zeedieren wordt het duiken in Cyprus helemaal een ervaring. In de zomermaanden heb je kans op een ontmoeting met een schildpad of een zeehond. En verder leven er brasems, tonijnen, murenen, sponzen, regenboogvissen, octopussen en rode mul. Je kan in zowel Pafos als Polis terecht bij diverse duikscholen.

  Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door VisitCyprus.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Manou Kemna
  Geschreven door
  Manou Kemna
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!