Ga naar content

Dieren op Cyprus

Cyprus - Er leven tal van diersoorten op het eiland, met als topper de Cypriotische moeflon, die alleen in Troödos in het wild voorkomt. Verder zie en hoor je overal vogels om je heen, Cyprus is een topbestemming om vogels te zien. We zetten even een aantal bijzondere soorten en veel geziene dieren op een rij!

Zoogdieren

Cyprus is nog zo'n eiland waar je een herder met zijn geiten en schapen tegenkomt. Stop zeker eens voor een praatje, de herders vertellen vaak met trots over hun beroep. De moeflon is voor velen een streefdoel om te zien op Cyprus. Moeilijk om echt in het wild te zien, maar hierover zo dadelijk meer. Andere zoogdieren zijn de vos (Vulpes vulpes indutus), de langoor egel (Hemiechinus auritus), maar ook die zie je niet zo gauw.

1. Moeflons

De Cypriotische moeflon (Ovis gmelini ophion) leeft in het Paphos Forest. De moeflon is enorm schuw, dus de kans er een in het wild te zien is klein. In het Mouflon enclosure in Stavros tis Psokas kan je de dieren echter van dichtbij bekijken. 

Moeflons
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een pad voert langs de omheining omhoog, en tussen de draden door kan je de dieren van relatief dichtbij fotograferen.

2. Vleermuizen

Er leven maar liefst 19 soorten vleermuizen op Cyprus. Heel bijzonder is de fruit bat, die voorkomt op Akamas, een schiereiland in het westen van het eiland. Tijdens een avondwandeling die wij hier maakten vlogen deze grote vleerhonden rakeling langs ons hoofd. Het leek of ze van de ene naar de andere fruitboom vlogen. Wat een joekels van dieren zijn dit. Het zijn eigenlijk ook vleerhonden. Erg gaaf om te zien. 

3. Katten

Katten zijn overal. Niet echt wilde dieren, maar je kan niet om katten op Cyprus heen. In de dorpjes liggen ze op elke stoep, lopen langs je tafel en verzamelen zich net als hangjongeren op het centrale plein. Sommige toeristen vinden ze lief, anderen vinden het vreselijk, maar als je er niet te veel aandacht aan geeft zijn ze meestal niet heel vervelend. Hoe schattig ze er soms ook uit zien, het is beter om wilde katten niet te aaien, ze kunnen ziektes of diertjes bij zich dragen. 

Katten op Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Reptielen

Tijdens een wandeling door Troödos hoor je niet zelden geritsel of zie je een hagedisje schichtig wegschieten tussen de rotsen. De kleine Troödoshagedis komt veel voor. Deze soort leeft alleen in dit gebergte.

Troodoshagedis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Af en toe heb je misschien nog meer geluk en zie je de slingerstaart (Stellagama stellio cypriaca), een ondersoort hardoen die ook alleen hier voorkomt.

Ook de Mediterrane kameleon (Chamaeleo chamaeleon) leeft op het eiland. De kans dat je deze te zien krijgt is nihil, maar ze zijn er dus wel.

Vogels op Cyprus

Cyprus is ook een belangrijke vogelbestemming. Naast het komen en gaan van trekvogels, zijn er ook tal van soorten die hier het hele jaar door verblijven. We zagen en hoorden zoveel vogels!

Putter
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veel vogelliefhebbers slaan een bezoek aan het zoutmeer bij Larnaca niet over. Hier kan je in de winter (en met geluk ook in andere periodes) flamingo's gadeslaan. Op onze algemene Cyprus pagina lees je hier meer over.

Flamingo's Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vervolgens richten velen de koers op het zuidoosten voor een zoektocht naar Cyprustapuit en Cyprusgrasmus bij het Kaap Greco schiereiland.

Zwaluwen zijn in grote aantallen aanwezig over het hele eiland. Bij schuurtjes, woningen, maar ook gewoon overal langs de weg scheren ze over je hoofd. Bij huizen zie je vaak nestjes (in aanbouw). 

Zwaluw op Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vissen en zeedieren

In de heldere zoetwater beken en riviertjes in het binnenland kan je regelmatig vissen waarnemen. De meerval, forel, snoekbaars, karper, brasem en voorn komen hier voor. Het grootste stuwmeer is het Asprogremmos Reservoir. Dit is een goede visplek voor meerval en forel.

In de Middellandse Zee komt natuurlijk ook het een en ander voor. Naast het feit dat Cyprus een topbestemming is voor wrakduiken en amfora's hier veelvuldig op de zeebodem te vinden zijn, heb je er een zeer goed zicht (30 meter) en kan je tal van bijzondere zeedieren en vissen zien tijdens het snorkelen en het duiken. Murene, octopus, rode mul en meer kunnen waargenomen worden. Koralen bevinden zich meestal dieper in de zee, bij de kust vind je vooral veel rotsen.

Zodra het water warm wordt komen de zeeschildpadden van zuidelijker gelegen wateren naar de kust van Cyprus. In de zomer gaan ze paren en eieren leggen op het Lara Beach in Akamas, in het westen van Cyprus. Zowel de groene zeeschildpad als de careta careta komen hier voor en dat is uniek in Europa. Ook zeehonden kunnen gespot worden bij de westkust van Cyprus.

Vlinders op Cyprus

Tot slot zijn er nog de vele vlindersoorten. Er komen maar liefst 52 soorten voor, waarvan 9 endemisch zijn. 

Vlindertje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onze Cyprus reis werd mede mogelijk gemaakt door VisitCyprus, het verkeersbureau van Cyprus. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!