Ga naar content

Fly-drive Cyprus

Wij maakten een rondreis met een huurauto over het prachtige Cyprus. Met een huurauto bereik je eenvoudig de mooiste plekken van het eiland! Op deze pagina nemen we je mee op onze eigen roadtrip van oost naar west en geven we je tips om rekening mee te houden bij het boeken van een fly-drive vakantie.

Auto huren in Cyprus

De auto is absoluut het fijnste vervoermiddel op Cyprus. Je verplaatst je gemakkelijk van A naar B, je kan op ieder gewenst moment uitstappen bij een mooi uitkijkpunt en vertrekt zo vroeg (of laat) als jij wil. De optimale vrijheid! Bovendien krijg je de kans om te rijden op de mooiste berg- en kustwegen. Wij huurden de auto bij Manos Cars, een kleinschalig bedrijfje waar de enthousiaste eigenaar Marios graag voor je klaarstaat voor tips en hulp bij eventuele problemen én aanraders voor leuke dingen om te zien onderweg. 

Autorondreis Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het boeken van een fly-drive vakantie waarbij je vliegtickets én huurauto inbegrepen zijn geeft je de volledige vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Wel zo fijn!

Autoroutes Cyprus

Onderstaand enkele ideeën voor leuke rondreis routes met de huurauto. Tip: lever je auto op een andere plek in dan je hem hebt opgehaald, dat scheelt een hoop heen en weer rijden. Wij zijn heen gevlogen op Larnaca en terug op Paphos zodat we een mooie roadtrip van oost naar west konden maken en alle landschappen daar tussenin konden ervaren.

Naturescanner's roadtrip over Cyprus
Wij maakten zelf een 5-daagse fly-drive reis op uitnodiging van Visit Cyprus. Zij hadden voor ons een prachtige route samengesteld waarbij we alle facetten van Cyprus te zien kregen. Van de kust tot de bergen en van lieflijke dorpjes tot bijzondere kerken en kloosters. In onze voetsporen treden? Houd dan deze route aan:

Dag 1 aankomst in Larnaca
Na aankomst op Larnaca Airport haalden wij onze auto op bij Manos Cars. Na een korte uitleg zwaaide Marios ons uit en konden we op pad! We reden eerst even langs Larnaca zelf met zijn fijne stranden en hippe tentjes. Daarna door naar de zoutmeren van Larnaca, waar wij het geluk hadden flamingo’s te spotten in april (normaal alleen in de wintermaanden). We zagen ze vanaf de weg al staan en zijn even een zijpaadje ingereden om ze beter te kunnen zien. 

Flamingo's Larnaca
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vervolgens maakten we een prachtige rit langs diverse bezienswaardigheden in de Larnaca regio: Panagia Angeloktisti kerk in Kiti - Mazotos - Kitesurf strand Careta Beach - haven van Zygi - Tochni. In Tochni werden we hartelijk ontvangen met een Brandy sour en olijvenbrood door de eigenaars van Eveleos Country House. Dit verborgen paradijsje met vele bloemen en een zwembad met uitzicht is een geweldige plek om bij te komen na de eerste kilometers door Cyprus!

Agriturismo op Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dag 2 Troodos
Vanuit Larnaca rijd je binnen no time op de flanken van het Troodos gebergte. Wij volgden vanuit Tochni een schilderachtige route langs de bergdorpjes Vavla, Odou, Farmakas, Palaichori, Agros, Chandria en Kyperounda. We reden over slingerende bergwegen, zagen landbouwterrassen met fruitbomen en wijnstokken en keken telkens uit op andere schattige dorpjes. Zeker Agros is de moeite waard voor een stop. De groene bergen met flarden wolken ertussen maakten grote indruk op ons!

Roadtrip Troodos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onderweg maakten we een stop om de Madari circular trail in Troodos te wandelen, rondom de Madari berg. Ontzettend pittig maar de uitzichten waren het waard. Lees meer over wandelen in Troodos.

Ons eindpunt van de dag was Ambelikos Traditional Agrohotel in Potamitissa. Via een zeer steil paadje rijd je het terrein op. Een prachtig plekje bovenin de heuvels waardoor je schitterend zicht hebt op het dorp beneden. Leuk aan deze Agriturismo is het natuurpad dat start vanaf het hotel. Via de eeuwenoude olijfboom loop je het korte pad in dat je meeneemt door de natuur rond het hotel.

Dag 3 Troodos
Tijdens een fly-drive rondreis combineer je het autorijden eenvoudig met een bezoek aan een interessant museum. Zo reden wij op dag drie ‘s ochtends naar het Geopark van Troodos waar je alles leert over de geologie van het gebergte. Daarna vervolgden we onze weg over slingerende bergweggetjes tussen rotswanden in allerlei soorten en kleuren. We maakten een stopje bij Troodos Square en net onder de top van Mt. Olympos (top zelf is ontoegankelijk) voordat we doorreden naar Platres, uitvalsbasis voor twee hikes. Hier deden we de Kalidonia Trail en Millomeri Trail voordat we onze route vervolgden. 

Uitkijkpunt Troodos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We reden op spannende bergweggetjes met telkens een ander uitzicht op valleien en dorpjes. Golden oaks, strawberry trees en bomen met knalpaarse bloemen maakten de weg extra mooi. We volgen de route via Trooditissa, Podromos, Pedoulas en Moutoullas naar het klooster van Kalopanagiotis. Onderweg stopten we regelmatig even bij de mooiste uitkijkpunten! Het klooster St. John Lampadistes is een absolute aanrader om te bezoeken vanwege de kleurrijke fresco's die de kerk van grond tot plafond versieren. 

Bezienswaardigheden roadtrip Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Toen wij er waren was er ook nog een paasmis bezig. Een kijkje in het leven van de locals! We checkten in bij Maison Elena, bovenaan het dorp. Vanaf ons balkon hadden we uitzicht op de bergen en het klooster dat we eerder bezocht hadden. De kerkmuziek klonk door tot in ons appartement. Wat een vakantiesfeer!

Dag 4 Troodos naar Polis
Ook onze vierde dag roadtrippen brachten we grotendeels door in de bergen. We reden vanuit Kalopanagiotis via Gerakies naar het Kykkos klooster en het mausoleum bovenop Throni Hill, een betoverende plek! Van bovenaan heb je uitzicht over de bergen helemaal tot aan zee. We reden verder via de Cedar Valley Road waar je de kenmerkende Cyprus Cedar boom in groten getalen ziet.

Mausoleum Kykkos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Leuk in combinatie met een korte stop bij het moeflonreservaat Stavros tis Psokas. Onze eindbestemming van deze dag was Polis, gelegen aan de noordwestkust van Cyprus. Langzaam begonnen we aan de afdaling uit het Troodosgebergte via spannende kronkelweggetjes. Zodra we de bergen uit waren veranderde het landschap al snel. De ruige bergen maakten plaats voor lieflijke heuvels met olijf- en fruitbomen. De zee liet zich tussendoor al even zien. Cipressen stonden sierlijk langs de weg. Het deed ons een beetje denken aan Toscane. 

Moeflons
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dag 5 Akamas naar Paphos
De laatste dag van onze fly-drive reden we door het ruige Akamas Nationaal Park. Of eigenlijk werden we rondgereden want onze Honda Jazz had de onverharde hobbelwegen in Akamas niet leuk gevonden. Wij gingen op pad met een jeeptour van Cyfari en lieten ons vervoeren door de ruige bergen, langs bijzondere stranden en genoten van de mooie uitkijkpunten onderweg. Hier zie je wegen en landschappen zoals nergens anders op Cyprus. Neem Akamas dus zeker op in je fly-drive programma, al is het eens van achterin een jeep!

Roadtrip Akamas
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na ons bezoek aan Akamas was het tijd om naar de luchthaven te rijden. Dit deden we natuurlijk niet in één rechte lijn. We namen een omweggetje en stopten bij een prachtige plek: de Sea Caves bij Paphos. Hoge witte kliffen met het meest heldere turquoise water. Hier heeft de zee een bijzonder kunstwerk gecreëerd in de rotsen! We sloten ons laatste uurtje van onze rondreis over Cyprus heel relaxt af met een duik voordat we de auto inleverden op Paphos Airport.

Sea Caves Paphos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wat ons betreft krijg je op deze route een heel compleet beeld van Cyprus als je kort de tijd hebt, maar uiteraard is er nog veel meer te zien. Doe inspiratie op voor de mooiste plekken op Cyprus en voeg zelf meer stops toe aan de route.

Wijnroutes Cyprus

Een heel andere insteek krijg je met de zeven wijnroutes die over het eiland zijn uitgestippeld. Begeef je naar de mooiste wijnregio’s van Cyprus en ervaar tussendoor de prachtige natuur, eeuwenoude gebouwen en maak kennis met de vriendelijke locals. Helemaal leuk als je onderweg overnacht bij wijnboeren. En handig; de routes zijn bewegwijzerd. Wij kwamen regelmatig een paars bordje met druiven tegen langs de weg en werden wel nieuwsgierig waar die je brengen.

Cyprus wijn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We hebben ons onderzoek gedaan en dít zijn de mooiste wijnroutes op Cyprus:

1. Laona - Akamas

Wijnroute in het noordwesten van het eiland. Hier rij je langs wijnstokken en dorpjes maar zie je ook regelmatig de ruige kustlijn. Bezoek de vier wijnhuizen in de streek om een volledig beeld te krijgen van de wijnen die hier worden geproduceerd. Het leuke aan deze route is dat je hem kan combineren met een roadtrip door schiereiland Akamas (let op: wel met 4x4).

Wijn roadtrip Cyprus
Wijn roadtrip Cyprus
Deel op Pinterest

2. Vouni Panagias - Ambelitis
Een wijnroadtrip door het westelijke deel van Cyprus. Je rijdt een panoramische route door het binnenland van Paphos op een hoogte van 800 meter. Je wordt dan ook niet alleen getrakteerd op lekkere wijnen maar ook op bijzondere vergezichten. Op deze route combineer je de 10 wijnmakerijen en hun 27 druivenrassen met de flora en fauna van het gebied. Dennenbossen, reptielen en vogels vormen een welkome afwisseling voor de wijngaarden!

3. Diarizos Vallei
Net ten oosten van Paphos ligt de groene Diarizos Vallei. Je volgt de Diarizos rivier door het ongerepte groene landschap, langs heuvels met dorpjes en maakt een stop bij pittoreske wijngaarden. Diarizos is een minder bekende wijnregio op Cyprus maar dat maakt de wijnen er niet minder om! Bezoek de twee toonaangevende wijnmakerijen en laat je verrassen door de 18 types wijn die hier geproduceerd worden, waarvan de beste de rode Mavro wijn is.
 
4. Krasochoria van Limassol

Verplaats je naar de zuidelijke flanken van het Troodosgebergte en dompel je onder in de wijnregio van Limassol. Deze stad heeft een eeuwenoude traditie van wijnmaken en op de route liggen twintig schattige dorpjes met daartussenin 16 wijnhuizen. Alle wijndorpjes bij elkaar worden Krasochoria genoemd, vandaar de naam van de route. Stap ook zeker even uit in de dorpjes zelf om te struinen door de pittoreske straatjes en een hapje te eten bij de taverna’s.

Wijnroutes Cyprus
Deel op Pinterest

5. Commandaria
Wie deze wijnroute rijdt, treedt in de voetsporen van de ridders van St. John. Zij werkten al in de 12e eeuw aan de perfecte zoete dessertwijn en vandaag de dag heet de wijn dan ook nog steeds St. John Commandaria. Deze oudste wijn van Cyprus moet je natuurlijk geproefd hebben. Bezoek niet alleen de vier wijnmakerijen, maar rijd ook langs bij de wijnpers van Laneia en het middeleeuwse kasteel van Kolossi. De omgeving van de wijngaarden is ook waanzinnig, ze liggen op een hoogte van 500 tot 900 meter en zijn omgeven door bossen. Leuke stop: de Kouris-dam, de grootste van Cyprus.

6. Pitsilia
Prachtige rit tussen de berghellingen door die begroeid zijn met zowel druivenstokken als dennenbomen. Een tocht die je meeneemt langs de 11 wijndorpen van Pitsilia. Een deel van de wijnen groeit op de hellingen van de Madari, Papoutsa en Machairas en de hoogte geeft de wijnen een rijke smaak. Leuk om te combineren met een hike in de bergen, bijvoorbeeld de Madari Trail.

7. Larnaka - Lefkosia wijnroute
Op deze route komt het oude wijnmaken samen met moderne technieken. Hoewel dit gebied eigenlijk buiten de bekende wijnregio's valt is dit juist een leuke bestemming voor een wijn roadtrip. Je rijdt door tien dorpen en langs drie wijnmakerijen en combineert dit met mooie landschappen en knusse dorpen vol eeuwenoude tradities. In Fikardou werden namelijk de oudste wijnpersen van Cyprus gemaakt en in Lefkara maak je kennis met handgemaakt geborduurd linnengoed.

Voor een volledige beschrijving van de routes + plattegrond raden we je aan even te kijken op de website van VisitCyprus.

Fly-drive met jeep op Cyprus

Overweeg bij het huren van een auto om te kiezen voor een terreinwagen. Zeker als je het Akamas schiereiland op eigen houtje wil verkennen is een jeep een must. De wegen hier zijn allemaal onverhard en vol kuilen en losliggende stenen. Met een normale huurauto hier rijden is geen aanrader.

Fly-drive met jeep op Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Links rijden op Cyprus

Goed om te weten: op Cyprus rijden ze links. Samen met Malta, Ierland, de Kanaaleilanden en het VK de enige plekken in Europa waar je links moet rijden. Hierin zie je de invloed van de Britten nog terug. Dat is dus even wennen wanneer je in de huurauto stapt. Eerst best spannend, maar het voelt al snel vertrouwd!

Enkele tips voor links rijden:
- Huur een automaat, daardoor hoef je alleen te letten op de weg en ben je niet ook nog bezig met schakelen met je andere hand.
- Rijd eerst een oefenrondje over de parkeerplaats van de verhuurder om te oefenen met insturen.
- Je wegligging is anders dan je gewend bent. Je hebt de neiging te veel naar links te rijden. Oriënteer je op de middellijn en niet op de linker berm.
- Let op met rotondes. Deze gaan de andere kant op en verkeer komt dus ook van de andere kant de rotonde op.
- Let op met bochten maken. Verkeer komt aan de andere kant van de weg uit dan je verwacht.
- Laat iemand meekijken. Normaal heel irritant, maar nu echt een must. Vier ogen zien meer dan twee.
- Neem een allrisk verzekering. Een ongelukje is zo gebeurd. 

Auto huren op Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rijd gewoon lekker rustig en geniet ook van de prachtige wegen langs de kust en door de bergen! Dan komt het zeker goed. De nummerborden van huurauto's zijn felrood zodat toeristen gelijk herkenbaar zijn en iedereen hier rekening mee kan houden.

Wegen op Cyprus

Hoe is de kwaliteit van de wegen op het eiland? Over het algemeen goed! Van de grote steden tot de kleine dorpjes en zelfs tot diep in de bergen zijn de wegen van goede kwaliteit. In de bergen moet je wel rekening houden met stenen op de weg die zijn afgebrokkeld van de rotswanden. En af en toe is het gaten ontwijken. Ook heb je in de bergen te maken met veel bochten en steile afdalingen en beklimmingen. Vraag bij je autoverhuurder na hoe je hiermee om moet gaan om te voorkomen dat de remmen of koppeling oververhit raken. Let op: op het Akamas schiereiland zijn de wegen van een heel ander kaliber. Ze zijn allemaal onverhard en vol hobbels, stenen en kuilen. Ga hier dus niet met je normale huurautootje overheen.

Fly-drive Cyprus in beeld

Idee krijgen van wat je allemaal ziet tijdens een rondreis over het eiland? Bekijk dan de video van onze fly-drive reis door de natuur. Van Troodos tot Akamas!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!