Ga naar content

Wandelen op Cyprus

Het eiland Cyprus staat vooral bekend om het heerlijk warme klimaat, maar heeft naast zon, zee en enorm veel culturele geschiedenis nog zoveel meer te bieden.

Land van koper

De naam Cyprus (in het Grieks Kypros) betekent "koper", wat te danken is aan de rijke handel in koper in de oudheid. Miljoenen jaren geleden trokken de twee tektonische platen waarop Cyprus gelegen is (de Euraziatische en de Afrikaanse) uit elkaar, resulterend in een vulkaan op de bodem van de oceaan. 

Deel op Pinterest

Door het zeewater is de magma uit de vulkaan snel afgekoeld en heeft daarmee alle edele metalen en ertsen behouden, resulterend in een langdurige periode van welvaart nadat de menselijke bevolking het eiland bereikte. Koper, goud en andere metalen zijn gedurende lange tijd gemijnd en verscheept over de hele wereld.

Vervolgens is het proces omgedraaid en begonnen de tektonische platen weer naar elkaar toe te schuiven. Het eiland Cyprus is uit de schuimende zee verrezen (de mythe van Aphrodite) door het tegen elkaar drukken van beide tektonische platen en het is nog altijd licht vulkanisch actief.

Mooiste wandelgebieden Cyprus

Omdat beide delen van het eiland uit een andere grondsoort bestaan, is de begroeiing erg verschillend. Van langgerekte, heuvelachtige boerenvelden vol granen in het oosten, tot uitgestrekte naaldbossen in de bergen (het Paphos National Forest) in het westen en de zoutvlakten bij Limassol in het zuiden, het eiland heeft vele prachtige gezichten.

1. Wandelen in het Troodos-gebergte

Het resultaat van het tegen elkaar drukken van de tektonische platen is het prachtige Troodos-gebergte, met Mount Olympus (1.951m) als hoogste punt van het eiland. Op diverse plaatsen in de bergen zijn nog zeegrotten terug te vinden uit de tijd dat Cyprus zich nog op de bodem van de zee bevond.

2. Wandelen Paphos District

Vanaf vele punten op het eiland is de exacte scheidslijn tussen de Euraziatische en de Afrikaanse tektonische plaat te herkennen, evenals de restanten van de vroegere onderzeese vulkaan. De zwaardere kleigrond van de Euraziatische plaat heeft de lichtere kalkhoudende grond van de Afrikaanse plaat omhoog gedrukt, wat terug te zien is aan de schuin lopende scheidslijn tussen beide delen. Deze scheidslijn is het mooist terug te vinden in het westen van het eiland (het Paphos district). Het nationale park Paphos Forest in een prachtige natuurrijke omgeving, waar je dagenlang kunt hiken en wandelen of fietsen over off-road paden zonder asfalt of hekken tegen te komen.

3. Wandelen Akamas schiereiland

Op het meest westelijke puntje van Cyprus, ook in het Paphos District, ligt een fraai wandelgebied: de Akamas Peninsula. Wandel langs rustige dorpjes, door geurende mediterrane bossen, door mooie valleien of langs de fraaie kust van het ongerepte Akamas schiereiland. 

Deel op Pinterest

4. Wandelen in de Avakas kloof

Op bovengenoemd schiereiland ligt een niet te missen wandelplek die speciale vermelding verdient: de Avakas Gorge. Duizenden jaren lang stroomde hier een woeste beek over de kalkstenen waardoor een kloof van tientallen meters diep werd uitgesleten. Vandaag de dag is het een wandelparadijs. Het woeste landschap herbergt geweldige flora en fauna. Zo groeit hier de zeldzame endemische plant centauria akamandis met een prachtige paarse bloem, maar ook vijgenbomen, varens, cipressen en jeneverbes groeien in de kloof. En je hebt kans op het zien van wildlife. Heb jij het geluk om een vos, valk, haas of fruitvleermuis te spotten?

Wil je wandelen in de kloof, houd dan rekening met een aantal dingen. Het kan een uitdagende wandeling worden door de rotsachtige ondergrond en de vele gladde stenen die je moet trotseren. Trek daarom geschikte wandelschoenen aan. Ook is het belangrijk je wandeling goed in te plannen. In de zomer wil je er eigenlijk niet zijn, het wordt er bloedheet. Ook de winter is af te raden, de kloof overstroomt dan regelmatig. De beste reistijd om te wandelen in de kloof van Avakas is daardoor voor- en najaar. De temperatuur is fijn waardoor je optimaal geniet van je hike.

Natuurwandelingen

Aangezien Cyprus lange tijd geïsoleerd is gebleven van het vasteland, zijn er vele soorten planten en dieren terug te vinden die alleen hier voorkomen. Daarnaast is Cyprus een geliefde overwinteringsplaats voor vele trekvogels, waaronder ooievaars, kraanvogels, valken, buizerds, wouwen en vele zangvogels. Op de zoutvlakten overwinteren duizenden flamingo's.

Deel op Pinterest

De natuur in het binnenland is prachtig en op vele plaatsen nog vrijwel ongerept. Tijdens een wandeling kun je urenlang ronddwalen zonder ook maar iets tegen te komen wat door de mens gemaakt is, terwijl je ondertussen her en der een heerlijk stuk fruit van de bomen plukt om je dorst te lessen.

Overal vind je sinaasappels, citroenen, druiven en granaatappels. En uiteraard vele olijfbomen, amandelbomen en johannesbroodbomen. Aan de johannesbroodbomen groeien lange peulen die gebruikt worden om traditionele Cypriotische lekkernijen van te maken, evenals siroop. Ook groeien er overal over het eiland wilde kruiden als tijm en oregano en eetbare planten als wilde venkel en asperge. Langs de weg zie je nog altijd vele Cyprioten stoppen om de wilde kruiden en planten te plukken voor gebruik in de traditionele Cypriotische keuken.

De boeren maken nog altijd amper gebruik van hekken om hun percelen af te schermen en de erfscheidingen zijn meestal omschreven van boom tot boom, of rots. Tijdens een wandelvakantie in het binnenland kom je niemand tegen, hooguit de herder met zijn geiten en honden.

Deel op Pinterest

Natuurlijk vind je ook overal in de dorpjes in het binnenland gezellige, door families gerunde taverna's die de traditionele specialiteiten en drankjes serveren om weer bij te tanken tijdens of na een wandeling. De meeste ingrediënten komen uit eigen tuin of de directe omgeving.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!