Ga naar content

Bomen, bloemen en planten op Cyprus

Cyprus - Het eiland wordt bestempeld als "Aphrodite's tuin". Het is miljoenen jaren geïsoleerd gebleven van Europa, Afrika en Azië. En dat betekent dat de natuur uniek is: het is een schatkamer geworden van alleen hier voorkomende planten en tal van mooie bloemen, waaronder zeer veel orchideeën.

Fauna van Cyprus

De beste tijd om wilde orchideeën op Cyprus te zien is februari / maart. Maar het hele jaar door bloeit er van alles op het eiland. Hierbij een overzicht van wat je wilt weten over de bomen, planten en bloemen op deze mediterrane bestemming.

1. Planten op Cyprus

1908 verschillende plantensoorten, waarvan 142 alleen hier voorkomen, werden geregistreerd op Cyprus. Gecultiveerde planten zijn hier niet eens in opgenomen.

Sommigen zijn met uitsterven bedreigd, zoals een sterhyancint (hyacinthaceae skilla), Loch's Glory-of-the-snow (Scilla lochiae die in het begin van de lente bloeit), Lefkara's ankle (Astragalus macrocarpus ssp. Lefkarensis), Kotschy's orchid en de Cyprus tulp. 

Planten op Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens een rondreis op Cyprus krijg je een eindeloos kleurenpalet van bloemen te zien. Gele, roze, paarse en blauwe bloemetjes, rode klaprozen, alle kleuren van de regenboog komen voorbij. 

Gele bloemen Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Bomen op Cyprus

De Turkse den of Calabrian Pine (Pinus brutia) is de meest voorkomende boom op het eiland; deze groeit vanaf de kust tot een hoogte van ca. 1.400 meter. Op de hoger gelegen delen van het Troodosgebergte komt vooral de Black pine (Pinus nigra) veel voor. De Golden oak (Quercus alnifolia) komt voor op midden en grote hoogte en is de nationale boom van Cyprus.

Een bijzondere boom is de cedar van Cyprus (Cedrus brevifolia), die vooral gezien kan worden in Cedar Valley in Troodos, het gebergte in het midden van het eiland. De boom is verwant aan de bekende libanonceder. 

Cedars Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er is niet een duidelijke plek om de cyprusceder te zien, maar wanneer je de weg volgt door het Paphos Forest, kom je vanzelf over Ceder Valley Road. Er is een kleine parkeerplaats waarvandaan je een wandeling kunt maken, maar het is vooral vanuit de auto dat je de bomen in de vallei ziet staan.

In de lager gelegen delen van het eiland groeien jeneverbessen (Juniperus phoenicea), olijfbomen en de typische mediterrane maquis, heerlijk geurende struiken. Ook de carob tree oftwel johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) is merkwaardig met zijn lange peulen. Uit Bijbelse verhalen weet je wellicht dat de voedingswaarde van deze peulen zeer hoog is. Er wordt van alles gemaakt van de vruchten; siroop, poeder, snoep enz. De zaden in de peulen werden vroeger ook gebruikt als maatstaaf om te wegen, omdat elk zaadje precies hetzelfde gewicht zou hebben.

Carob tree
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onze favoriete boom op Cyprus is de Koumaria, of Strawberry tree. De boom dankt zijn naam aan de op aardbeien lijkende vruchten, maar is ook leuk om te zien vanwege zijn roodoranje stam. Deze voelt zacht en glad aan en contrasteert zo mooi met de groene bladeren. Ook merkwaardig: hoe hoger de aardbeiboom groeit, hoe groter hij wordt. De struiken die je bij de kust ziet zijn dus een stuk kleiner dan de hoger gelegen bomen met hun opvallend rode stam. 

Strawberry tree
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Beste reistijd Cyprus

Wat is de beste periode om van de natuur te genieten?

De beste tijd om de vele bloemen en planten op Cyprus te beleven ligt aan de regio. Troodos en dan vooral de hoger gelegen delen blijft het hele jaar groen. Ook start de bloeiperiode in Troodos wat later dan op andere plekken, in maart kan er namelijk nog sneeuw liggen. Mei is dus nog steeds een goede periode voor dit gebergte. Voor de rest van het eiland is het vroege voorjaar een betere periode. Van maart tot eind april staan veel regio's in bloei, daarna slaan hitte en droogte toe en gaat de natuur in rust.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!