Ga naar content

Corsica natuur

Mooiste plekken Frankrijk - Corsica wordt niet voor niets de "île de beauté" genoemd. Het Franse eiland heeft een ongerepte en wonderschone natuur, met mooie stranden, grillige witte kliffen, hoge bergen en diepe valleien. De 'berg in zee' heeft niet alleen een grandioze kust, het binnenland is ook één pure brok wilde natuur. Kortom een rondreis Corsica heeft alles voor natuurreizigers!

Natuurvakantie Corsica

Waar ligt Corsica? Het eiland ligt in de Middellandse Zee, ten zuiden van het Franse vasteland. Waarom naar Corsica? Het Franse eiland biedt de ideale combinatie voor een fly-drive rondreis: veel schitterende natuur, zon, zee en strand. De infrastructuur is uitstekend. Een 1.000 km lange kustlijn met helder water en goede duikmogelijkheden maken het een paradijs voor waterliefhebbers en voor een vakantie met kinderen. De kust biedt prachtige vergezichten en mooie bezienswaardigheden, zoals de witte kliffen bij Bonifacio, in het uiterste zuiden van Corsica. 

De natuur op Corsica en het landschap maken het aantrekkelijk om tijdens een vakantie op een camping te overnachten, maar je kan ook een sfeervol vakantiehuis of hotel boeken. De historische dorpen gaan perfect op in de natuur van het eiland. Een autovakantie vind je op TUI, ook accommodaties in een rustige omgeving in de natuur. Of kies voor een rondreis of actieve vakantie. In onze reistips hebben we gezocht naar de beste aanbieders voor een vakantie op Corsica: van actieve wandelvakantie tot fly-drive op Corsica. Waar je ook verblijft, de natuur is nooit ver weg. Je hoeft dus niet altijd veel geld te besteden om op een van de mooiste plekken van Corsica te verblijven.

Mooiste plekken op Corsica

Wat zijn de mooiste plekjes op Corsica? Moeilijke vraag, want het hele eiland is mooi. Het is vooral de veelzijdigheid aan bezienswaardigheden op Corsica die zo bijzonder is. De vele mooie massieve rotswanden, stranden en baaitjes, maar zeker ook de prachtige bossen en bergen in het binnenland. Een overzicht van mooie gebieden:

1. Bonifacio

Voor velen zijn de witte krijtrotsen bij Bonifacio een van de hoogtepunten van Corsica. De plaats ligt in het uiterste zuiden van het eiland, boven op een imposante rots, die 80 meter boven het zeewater uitsteekt. De rotswand is gevormd door zacht krijt, waardoor er overal uithollingen en gaten in zijn gesleten. De eeuwenoude stad biedt een doolhof aan straatjes, oude vestingmuren en arcades. Zeer toeristisch, maar zeker de moeite om te bezichtigen; de krijtrotsen contrasteren fel met de azuurblauwe zee.

2. Mooiste stranden op Corsica

De stranden van Corsica behoren tot de mooiste stranden van Frankrijk. De meest bijzondere plekken zijn de meest afgelegen stranden, tenzij je op vakantie gaat buiten het hoogseizoen. Plage de Saleccia (noorden) is zo'n strand, lastig te bereiken maar bijzonder mooi. Je kan er alleen met een boot of te voet (11 km wandelen) naar toe. Ook de stranden van de Îles Lavezzi in het zuiden van Corsica zijn uitsluitend met de boot bereikbaar vanaf Bonifacio; de idyllische baaien worden omgeven door mooie rotsen. Het strand van La Tonnara bij Bonifacio is een trekpleister voor kitesurfers en windsurfers.

In het zuidoosten van Corsica liggen enkele baaien, met een azuurblauwe zee, duinen, naaldbomen en witte zandstranden: heel mooi zijn de baai van Rondinara en de baai van Santa Giulia. Palombaggia heeft een adembenemend mooi strand, omringd door roze rotsen, die fel contrasteren met blauwe zee en groene naaldbomen. Aan de zuidoostkust kan je tevens veel watersport beoefenen. Duikers kunnen dan weer terecht bij Porto in het westen van het eiland. Tijdens een vakantie met kinderen is het strand van Aléria een aanrader: het is een veilig en rustig zandstrand. Wil je een combinatie van strand en sfeer? Kies dan voor Porticcio nabij Ajaccio of Calvi. Bij de hippe haven van Calvi kan je lekker eten en shoppen en daarna zwemmen in helder water.

3. Îles sanguinaires

Ben je een natuurliefhebber? Breng dan ook een bezoek aan de îles Sanguinaires, 4 eilandjes voor de kust van Ajaccio. De archipel is een walhalla voor zeevogels en staat bekend als een natuurreservaat met veel zeldzame bloemen en planten: de kleine oppervlakte herbergt een zeer grote diversiteit.

4. Vizzavona

Vizzavona is een plaatsje in het midden van het eiland, op 900 meter hoogte. Het ligt midden in de bossen, met reusachtige beuken en Laricio dennen. De Monte d'Oro (2.389 meter) waakt over de omgeving. Het dorp vormt het middelpunt van de GR 20, de bekende wandeltocht op Corsica. Wandelaars die slechts een deel van het lange traject willen wandelen, vertrekken vaak vanaf Vizzavona. Daarnaast is het de uitvalsbasis voor een beklimming van de Monte d'Oro en een wandeling naar de Cascade des Anglais, een waterval. In Vizzavona zijn diverse hotels en eetgelegenheden, je kan er ook logeren in een voormalig treinstation.

5. La Castagniccia

La Castagniccia is een zeer mooi natuurgebied in het oosten van Corsica, bij Corte. De streek is vernoemd naar de kastanjes, waar het gebied bekend om staat. De felgroen gekleurde heuvels bieden een prachtig landschap, maar het zijn vooral de oude dorpjes die de charme van deze streek bepalen: vele oude kapellen, kerkjes, ruïnes en andere historische bezienswaardigheden nodigen uit om gezien te worden.

6. Calvi

Calvi is een historisch plaatsje met citadel, dat zich in het noordwesten van het eiland bevindt, de streek die ook wel de "tuin van Corsica" genoemd wordt.

Actief op Corsica

Een vakantie op Corsica staat voor genieten van rust en natuur. Maar het eiland heeft ook veel te bieden voor mensen die op zoek zijn naar een actieve vakantie bij de Middellandse Zee. Op Corsica vind je de wereldberoemde GR20, een hiking route die bijna bekender is dan Corsica zelf. Lees meer over wandelen op Corsica. De route voert door prachtige landschappen: watervallen, gifgroene weiden met weerspiegelende meren en granieten bergen.

Er zijn naast wandelen ook tal van mogelijkheden voor actieve excursies op Corsica: canyoning, vissen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, snorkelen en duiken, kitesurfen, raften, kayakken, golfen en outdoor sporten. Populairste activiteiten zijn paardrijden en duiken; er zijn wel meer dan 30 duikorganisaties. Voor ervaren duikers is het wrak van een B-17 bommenwerper bij Baie de Calvi een hoogtepunt. Kijk voor alle activiteiten op Corsica bij Get Your Guide

Planten en bloemen op Corsica

Corsica profiteert van heerlijke zomertemperaturen. In de winter kan het echter flink koud worden en het eiland heeft ook vaak te kampen met onstuimige winden en regen. Dit is de reden waarom het het groenste eiland is van de Middellandse zee. Doordat er 3 natuurzones zijn, is er een weelderige plantengroei; op heel Corsica zijn er ruim 2.800 soorten planten, bloemen en bomen geteld. In de kruidig ruikende maquis treft men hoge struiken tot een dichte begroeiing aan en er leven veel dieren. De hoger gelegen plateaus bieden ruimte voor vele pijnbomen en nog hoger groeien grassen en aparte planten, zoals avocado’s, kiwi’s en citroenen. Geniet ook van het bloemencorso! Op de îles Sanguinaires vindt je ook veel zeldzame planten en bloemen.

Dieren op Corsica

Het eiland heeft 4 bergen hoger dan 2300 m, waarvan de Monte Cindo en de Monte Ritondu de hoogste zijn. Door de vele hoogteverschillen en verschillende biotopen herbergt het eiland aparte dieren, zoals de kuifhyacint, schildpadden, de Corsicaanse zwarte salamander en de typische watersalamander de euprocte, enkele giftige spinnen, de Audouin’s zeemeeuw en de zeldzame boomklever en visarend.

En...tijdens een bergwandeling op Corsica kom je misschien de met uitsterven bedreigde mouflon tegen. Wie houdt van vissen, weet ook wat te doen op het eiland. Op Corsica kun je vissen op kathaaitjes, zeewolf, de lipvis, langoest en sardines. In de bergrivieren zwemmen forel en paling. Het plezier voor de meeste vissers zit hem echter in de vele onbekende vissen. Rond de schemering vang je het meest en dat maakt het extra romantisch!

Beste reistijd Corsica: buiten het hoogseizoen (lente - najaar). In de zomer kan het erg druk zijn op de mooiste plekjes van Corsica.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!