Ga naar content

Bonifacio

Corsica - Als je op "l'île de beauté" bent, zoals Corsica vaak genoemd wordt, is Bonifacio absoluut de moeite waard om te bezoeken. Hier vind je een mooie mix van natuur en cultuur. De natuur van Bonifacio onderscheidt zich van de rest van Corsica door zijn kustlijn met hoge, kalkstenen kliffen.

Mooiste plekken bij Bonifacio

Reporter Hanneke mocht namens Naturescanner en op uitnodiging van het MEET Network en Destimed Plus de omgeving gaan verkennen. Niet alleen om de prachtige natuur bij Bonifacio te ontdekken, maar ook om de vele acties te zien die men hier onderneemt om het duurzaam toerisme te bevorderen.

1. Bonifacio stad

Het stadje Bonifacio is spectaculair gelegen, op de rand van een krijtwitte klif. Het biedt een fantastisch uitzicht op de zee, de kliffen en ook Sardinië kun je aan de andere kant van het water zien liggen.

Uitzicht op zee
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Bonifacio is een citadel, gekozen om zijn strategische ligging, en heeft een lange geschiedenis. Het zou zijn gesticht in het jaar 828 en kende door de eeuwen heen verschillende heersende partijen.

In het plaatsje zelf vind je mooie, oude straatjes en steegjes en je kunt er heerlijk ronddwalen. In juli en augustus is het zeer toeristisch en kun je je bezoek het beste vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag plannen om de ergste drukte te vermijden.

Trappen van Aragon pad
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Als je goed ter been en fit bent, bezoek dan ook de trappen van de koning van Aragon, toegankelijk vanuit Bonifacio zelf. De legende gaat dat deze in de 15de eeuw in één nacht uitgehouwen uit de rotsen van het klif werden door de soldaten van Aragon, maar over de waarheid hiervan bestaat veel twijfel.

De trap telt 187 treden en ligt in een hoek van 45°. Vanuit Bonifacio daal je de steile trap af tot vlak aan het azuurblauwe water en kun je onderaan een stuk pad langs de kliffen volgen. Het is een indrukwekkend wandelingetje en voor de vermoeiende weg terug de trap op, heb je het stilstaan en genieten van de mooie uitzichten als goed excuus om tussendoor weer even op adem te komen.

Trappen Aragon
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

2. Wandelroutes rond Bonifacio

Hoewel de meeste mensen Bonifacio slechts voor een dag(deel) bezoeken, is het zeker de moeite waard om langer te blijven en de prachtige omgeving verder te verkennen. Langs de kliffen kronkelen de wandelpaden tussen de zalig geurende maquis - typische struikvegetatie in het Middellandse Zeegebied - en word je continue getrakteerd op schitterende vergezichten.

Wandelpad Bonifacio
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

In mei staat er heel veel in bloei, overal zie je bloemen en ruikt het nog eens extra lekker. Een interessante mogelijkheid voor een wandeling is om deze met een gids te doen, die je alles kan vertellen over de vegetatie van de maquis. Je zult hierbij veel zien en ruiken van de lokale flora en je zult merken dat je tijdens volgende wandelingen veel zult herkennen. Het geeft een extra dimensie aan je beleving.

Vegetatie Bonifacio
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Je kunt eindeloos lang langs de kust blijven wandelen, paden strekken zich kilometers ver. In de zomer is het erg heet, je kunt dan het beste vroeg vertrekken voor een wandeling en zeker genoeg water meenemen. Vergeet ook niet handdoek en een zwembroek in te pakken voor je wandeling, zodat je een keer af kunt dalen naar witte strandjes met azuurblauwe zee om verkoeling te zoeken.

3. Het water op

Een andere manier om de prachtige omgeving rond Bonifacio te verkennen is via het water. Met de boot kun je onderlangs de kliffen varen en lijkt het landschap nog indrukwekkender. Vanuit de haven zijn er verschillende maatschappijen die hun bootdiensten aanbieden en je meevoeren langs kliffen.

Boottocht bij Bonifacio
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Ook kun je zeilen of kajakken. Op deze manier kun je zeegrotten bezoeken die alleen per boot bereikbaar zijn. Een aanrader is om er een bezoek aan de Lavezzi-eilanden aan vast te knopen, een eilandengroep tussen Corsica en Sardinië, bestaande uit granieten rotsen en prachtig helder, blauw water waar je kunt snorkelen of duiken. Het is alsof je een aquarium in duikt en er is een grote verscheidenheid aan vissen.

4. Natuurreservaat Bouches de Bonifacio / Lavezzi eilanden

Het maritieme natuurreservaat Bouches de Bonifacio, gelegen tussen Corsica en Sardinië, omvat 80.000 hectare met verscheidene ecosystemen, variërend van een kustlijn met hoge kliffen, tot kleine baaien, zeegrotten en de open zee. De diversiteit aan flora en fauna is er enorm.

De Lavezzi eilanden vormen slechts een klein deel van dit reservaat en bestaan uit verschillende eilandjes die tussen Corsica en Sardinië zijn gelegen. Het water is zo onvoorstelbaar blauw en helder, je waant je er in de tropen. Vanaf de boot zie je de vissen zwemmen. Nog mooier is het om zelf het water in te gaan door te snorkelen of te duiken. De onderwaterwereld is werkelijk prachtig en er zijn veel vissen en vissoorten te zien.

Snorkelen Corsica
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

De eilandjes zelf bestaan uit fraaie, granieten rotsformaties en vormen een leefgebied voor verschillende planten- en vogelsoorten.
Het eiland Lavezzu is te bezoeken en je kunt er een wandeling maken. Er zijn geen faciliteiten, dus zorg dat je genoeg te eten en drinken bij je hebt. Ook hier geldt (helaas) dat in de maanden juli en augustus je over de koppen van de toeristen kunt lopen, het beste kun je daarom vroeg op pad gaan om de grootste drukte voor te zijn.

Lavezzi eiland
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Het nationale park is zich erg bewust van de impact die het massatoerisme heeft op het eiland en willen hier actief wat aan doen. Momenteel zijn ze bezig om stappen te zetten naar ecotoerisme. Zo zal in de nabije toekomst het aantal bezoekers gereguleerd gaan worden en zullen er delen van het eiland afgesloten worden om de fragiele natuur van het eiland beter te beschermen en een betere balans te vinden tussen toerisme en natuurbescherming. Dit maakt onderdeel uit van het DestiMED Plus project

Wij hadden een zeer goede gids, Pierre van Experience Bonifacio, die enthousiast vertelde over de omgeving. Hij was echt wel van toegevoegde waarde voor onze excursie.

Op stap met een gids
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Wij maakten deze reis in samenwerking met het verkeersbureau van Bonifacio, bedankt voor de interessante reis!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Hanneke van Schaik
Geschreven door
Hanneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!