Ga naar content

Duurzaam toerisme op Corsica

Corsica - Wanneer je de prachtige natuur op het Franse eiland ziet, besef je dat we dit willen bewaren voor toekomstige generaties. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn op de meest toeristische plekken van Corsica en andere eilanden in de Middellandse Zee. Daarom zijn er initiatieven ontstaan om het ecotoerisme te bevorderen en mensen meer bewust te maken van de kostbare natuur om ons heen.

Stap naar ecotoerisme en duurzaamheid in het Middellandse Zeegebied

Onze reporter Hanneke mocht op uitnodiging van DestiMED Plust project en het MEET Network de regio in het zuiden van het eiland verkennen.

DestiMED Plus project, MEET Network

Bonifacio wil de komende jaren inzetten op ecologisch verantwoord toerisme, waarbij duurzaamheid een belangrijk speerpunt is en ze een zo laag mogelijke impact van toerisme op de omgeving willen hebben. Zij zijn als één van de negen gebieden opgenomen in het DestiMED Plus Project / MEET Network.

Duurzame reis naar Corsica
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Het doel van DestiMED Plus / MEET is het herintroduceren van bestemmingen in het Middellandse Zeegebied om de unieke natuur, cultuur, keuken en andere lokale tradities te ontdekken en ervaren. Hierbij ligt de focus op duurzaamheid en behoud van het gebied en wordt er veel gebruik gemaakt van lokale leveranciers.

De 4 C's van het MEET Network zijn compassion, connection, community en conservation.

Alle bestemmingen van DestiMED/MEET hebben veel prachtigs te bieden aan natuur en cultuur en hebben een beschermd natuurgebied. Doordat er op deze bestemmingen veel ‘off the beaten track’ wordt gegaan, ontstaat er ook meer spreiding van het toerisme. Er zijn verschillende richtlijnen waar de bestemmingen aan voldoen om ecotoerisme te bevorderen. Wil je meer lezen over de doelstellingen en bestemmingen van DestiMED Plus/MEET lees dan verder op DESTIMED PLUS en de website van MEET Network.

Voorproefje duurzame reizen

Wij hebben op uitnodiging van DestiMED Plus / MEET alvast een voorproefje mogen hebben op de bestemming Bonifacio. In deze regio willen ze graag een grote omslag maken naar ecotoerisme en duurzaam reizen en zijn ze dit volop aan het ontwikkelen. We hebben een deel van het met zorg samengestelde programma mogen ervaren. 

Tuin van het Acheda hotel
https://acheda-hotel.com/
Deel op Pinterest

1. Ecohotel

Zelfs met het verblijf is rekening gehouden. Het geweldige A Cheda hotel waar we bleven ademt ecotoerisme uit: tot in de kleinste details is rekening gehouden met duurzaamheid, van het gebruik van materiaal tot aan de bedrijfsvoering. Er is veel groen rondom de kamers om de biodiversiteit te stimuleren. Ook hebben ze een tuin met kruiden en groenten, zodat de chef van het bijbehorende restaurant zijn eigen ingrediënten uit de tuin kan halen.

2. Lokale gids

Alle dagen werden we begeleid door lokale gids Pierre, een echte Bonifaciër die prachtig kan vertellen en merkbaar veel van zijn land houdt. Een rondleiding met gids kan je boeken via de site Experience-Bonifacio.

Pierre de gids
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

3. Ecologische verantwoorde excursies

De natuur rondom Bonifacio is spectaculair, prachtig en indrukwekkend. Een wandeltoer met gids maakte ons bewust van al dat er groeit en bloeit; een ontmoeting met en rondleiding van de medewerkers van het natuurreservaat waar onder andere de Lavezzi eilanden onder vallen gaf ons inzicht in hoe lastig het kan zijn om een goede balans te vinden tussen natuur en toerisme.

Medewerkers natuurreservaat
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Maar duidelijk werd vooral hoeveel ze van het gebied houden en het nog beter willen beschermen en behouden voor de toekomst.

We maakten ook kennis met de gepassioneerde eigenaren Charlène en Marc van Le Potager en Herbes, een permacultuur tuin waar ze kruiden en eetbare bloemen kweken. Het was een waar feest voor de zintuigen om al die kruiden en bloemen te mogen ruiken en proeven.

Eetbare bloemen
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Ook de zelfgemaakte chutneys en oliën die de eigenaren in hun laboratorium ontwikkelen waren zalig. Na jaren intensieve arbeid om zo ver te komen als ze nu zijn, hebben inmiddels ook de lokale chef-koks de weg naar deze tuin gevonden en komen één keer in de week langs om verse ingrediënten voor hun keuken te halen. Laat het een voorbeeld zijn voor anderen!

Bij Domaine Buzzo Bunifazziu kregen we een rondleiding op de biodynamische wijngaard en werd de wandeling afgesloten met een proeverij van de wijnen van het landgoed.

Wijngaard Corsica
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Het was een bijzondere reis waarbij de prachtige natuur en de boeiende cultuur van Bonifacio samen kwamen en het was mooi om te ervaren hoe de mensen zich in willen zetten voor een duurzame, ecologisch verantwoorde manier van toerisme zodat wij en toekomstige generaties er nog lang van kunnen genieten!

Deze reis is gemaakt in samenwerking met het toeristenbureau van Bonifacio. Zij kunnen je ook helpen met het plannen van activiteiten rond Bonifaco.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!