Ga naar content

Wandelen op Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. De veelzijdige natuur en bezienswaardigheden maken het tot een topbestemmingen om te wandelen. De Samariakloof en de ruige kust in het zuidwesten van Kreta bijvoorbeeld zijn prachtige gebieden om te voet te ontdekken. Henk van Wijngaarden van STAP reizen geeft ons enkele leuke tips om te wandelen op Kreta.

Wandelvakantie Kreta

Op welke manier je een wandelvakantie op Kreta ook regelt, georganiseerd of op eigen houtje, een goede wandelgids en wandelkaart mogen niet ontbreken. Online bestellen kan bij Reisboekhandel De Zwerver: wandelkaarten en wandelgidsen van Kreta.

Mooiste plekken om te wandelen op Kreta

Wat zijn de mooiste plekjes om te wandelen op Kreta? Op het grootste eiland van Griekenland - 260 km lang, 12 tot 56 km breed - is bijna overal te wandelen, maar de kwaliteit van de wandelingen op Kreta is wisselend. In sommige gebieden zijn geweldige tochten te maken over fraaie, oude paden, maar elders hebben brede bulldozerwegen de paden verstoord en is het wandelen saai, warm en stoffig. Koop vooraf een goede wandelgids met recente beschrijvingen, dat voorkomt teleurstellingen.

1. E4 Trektocht op Kreta

Op Kreta bevindt zich het voorlaatste deel van de Europese wandelroute E4, het langeafstandspad dat begint in Gibraltar en op Cyprus eindigt. Op Kreta kent de E4 een spectaculaire afdaling door de Dodenvallei. Hij begint bij Gramvousa in het noordwesten van Kreta, voert langs de kust over het droomstrand van Elafonisi, houdt lang de onbewoonde zuidkust aan maar wordt dan een pittige bergtocht door het ruige hooggebergte van de Ida Psiloritis en de Dikti bergen om uiteindelijk af te dalen naar de palmen van Kato Zakros, een dorp aan de oostkust van Kreta. Er zijn verscheidene manieren om de E4 te wandelen op Kreta.

2. Dagwandelingen op Kreta

Kreta is het eiland van de kloofwandelingen, met als eye-catcher natuurlijk de veel te drukke Samariakloof in het zuiden. De meeste toeristen doen deze wandeltocht op Kreta. Probeer echter eens een andere kloof. Andere kloven op Kreta zijn minder lang, maar stil en dus indrukwekkender.

Wandelen op Kreta
Wandelen bij de Aradena kloof
Deel op Pinterest

De mooiste kloven van Kreta zijn de Agia Irini kloof (4 uur, gemiddeld, mogelijk met kinderen vanaf 12 jaar), de Aradena kloof (5 uur, moeilijk, niet geschikt voor kinderen), de Imbros kloof (ten oosten van de Samariakloof, 3 uur, vertrek vanaf Imbros, geschikt voor wandelen met kinderen) en nog wel 40 andere kloven.

Mijn favoriete wandelgebieden op Kreta

- Wandelen West-Kreta: de van voorjaarsbloemen vergeven hellingen boven Kissamos rond de zuidelijker gelegen antieke stad Polyrrinia en het groene schiereiland Gramvousa met de piratenbaai van Balos.

Wandeltips Kreta
Deel op Pinterest

- Wandelen Midden-Kreta: echt bergwandelen is het boven de Omalos hoogvlakte naar de top van de Gingilos (ca. 2000 m). Stevige wandeltochten zijn er boven het autoloze Loutro, een plaats aan de zuidkust die enkel wandelend of per boot te bereiken is), inclusief een prachtige afdaling door de Aradenakloof. Rustig wandelen is het tussen de glooiende wijnvelden van Archanes boven Heraklion.

- Wandelen Oost-Kreta: de Lassithihoogvlakte ten zuidoosten van Iraklion is de grootste hoogvlakte van Griekenland en heeft enkele mooie, lichte wandelingen. Een topper is de spectaculaire klim vanuit Kastelli Pediados over een volledig intacte Venetiaanse handelsweg naar de hoogvlakte. De natuur aan de uiterste oostkust van Kreta voelt bijna aan als een landschap in het Midden-Oosten: warm, kaal en met palmenstranden. Rond het dorp Palekastro zijn enkele mooie rondwandelingen te maken. Een belevenis is de afdaling door de Dodenvallei naar het Minoïsche paleis van Zakros.

Beste tijd om te wandelen op Kreta

Wat is de beste tijd om te wandelen op Kreta? Aan de zuidkant van Kreta zo vroeg en zo laat mogelijk. Maart en april zijn daar de de bloeimaanden. Mei begint het al heel warm te worden. Oktober en november is er de ideale tijd in het najaar. De noordkant van Kreta is koeler en begroeider: april en mei zijn hier de aantrekkelijkste wandelmaanden omdat alles in bloei staat. Laat september en oktober zorgen hier voor perfect wandelweer.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henk van Wijngaarden
Geschreven door
Henk van Wijngaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!