Ga naar content

Wandelen op de Sporaden

Vakantie op de Sporaden

De Griekse Sporaden ("verstrooiden") liggen in de Egeïsche Zee, ten oosten van het Griekse vasteland. Het eiland Skiathos heeft een luchthaven, en is mede daardoor het meest toeristisch van alle Sporaden.

Mooiste eiland Sporaden

Hoe is de natuur op de Sporaden: is het een ruig of lieflijk landschap of is ieder eiland verschillend? En wat is het mooiste eiland van de Sporaden en welk eiland kan je goed te voet verkennen? Anna van de reisorganisatie Anna Hiking gaf ons een aantal tips voor een wandelvakantie op de Sporaden:

1. Wandelen op Skopelos

Skopelos is het grootste eiland van de Noordelijke Sporaden en tevens het meest geaccidenteerd; de hoogste top Delphi is 680 meter hoog. De Palouki is een keten van 3 toppen van ca. 570 meter hoogte. Zowel naar de Delphi als over de Palouki gaat een wandelpad. Er zijn veel kerken, kerkjes en (deels nog bewoonde) kloostertjes; een leuke afwisseling in het landschap.

Deel op Pinterest

Het eiland is groen en bebost, wat het wandelen op Skopelos zeer aangenaam maakt. Met de vele landwegen en enkele rustige asfaltwegen is het ook voor fietsers goed toeven. De gemeente is druk bezig om de wandelpaden te verbeteren en te documenteren, maar reken wel op af en toe overgroeide stukken! Er zijn veel mogelijkheden om vanaf de havenstad Skopelos Chora over het eiland te lopen, naar een van de vele badplaatsjes of strandjes, en vandaar kun je met de eilandbus weer terug.

Het eiland is bereikbaar via de luchthaven van Skiathos. TUI biedt vakanties incl. vervoer en transfer. Vanwege corona is er in die periode geen vliegverkeer.

2. Wandelen op Alonissos

Alonissos ligt aan de rand van het Mariene Park Sporaden. Naar de hoogste top (475 meter) gaat geen wandelpad; wel naar het topje Kalovoulos (325 meter), met prachtig uitzicht over het eiland en naar Skopelos. Het middendeel van het eiland is een stenige hoogvlakte, met steeds wisselende uitzichten. De gemeente houdt zich serieus bezig met uitzetten en onderhouden van de wandelpaden op Alonissos: hierdoor is het een waar wandelparadijs geworden! Het Mariene Park is een natuurreservaat voor de o.a. de Mediterrane monniksrob (Monachus monachus). Het biedt een rustige broedplaats aan vele soorten vogels en herbergt ook diverse dolfijnensoorten.

Deel op Pinterest

De onbewoonde eilanden in de tussenzone, vb. Kyra Panagia en Skandzoura, zijn te bezoeken per boot: er zijn diverse dagtochten met excursiebootjes. De kern van het park is het eilandje Piperi, waar de monniksrob haar pups baart en opvoedt. Hier mogen alleen natuurbeschermers komen.

3. Wandelen op Skyros

Een heel eind verder naar het zuidoosten ligt het eiland Skyros. Dit Griekse eiland is vlakker en minder begroeid dan de andere Sporadeneilanden. Skyros heeft een luchthaven en is per boot bereikbaar vanaf het eiland Euboea (Evia).

Bereikbaarheid Sporaden

Hoe kom je op de Sporaden? Skiathos, Skopelos en Alonissos zijn dagelijks per boot bereikbaar vanaf Volos en ‑ alleen in het hoogseizoen - Agios Konstantinos en soms vanuit Thessaloniki. Skiathos heeft een charterluchthaven; met de veerboot ben je daarna in relatief korte tijd op Skopelos of Alonissos. 

Wandelvakantie Sporaden

Bekijk onze tips voor wandelreizen op de Sporaden. Er is een boekje met wandelingen verkrijgbaar op het eiland, en er bestaan wandelkaarten die je van tevoren kan aanschaffen bij Reisboekhandel De Zwerver.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anna van Pelt
Geschreven door
Anna van Pelt
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!