Ga naar content

Wandelen op de Ionische eilanden

De groenste eilanden van Griekenland liggen in de Ionische Zee, ten westen van het vasteland. Een fantastische bestemming voor een wandelreis!

Mooiste eiland Ionische eilanden

Wat is het mooiste Ionische eiland? Landschappelijk zijn het stuk voor stuk pareltjes en er zijn prachtige wandelingen te maken op ieder eiland. Maar niet overal en niet op alle eilanden is dat even makkelijk. De wandelkaarten van Anavasi en Terrain Maps zijn grote verbeteringen, maar je kunt er niet blind op lopen. Recente routebeschrijvingen blijven nodig om zonder grote verdwaalpartijen een wandeling te volgen. 

Van alle Ionische eilanden is er een wandelgids in de Sunflower-reeks. De ene gids is beter dan de andere, de beste die van Corfu, de minste die van Zakynthos. Henk van Wijngaarden van STAP Reizen geeft ons een overzicht van de mooiste gebieden met de beste wandelingen op de Ionische eilanden.

Trektochten op de Ionische Eilanden

Alleen Corfu heeft een meerdaagse trektocht, de Corfu Trail, 220 km lang, beginnend in het zuiden op Kaap Asprokavos en eindigend in Kassiopi aan de noordkust. Hij is goed te volgen, hoewel de markeringen soms zijn verdwenen of overgroeid. Overnachten kan een probleem zijn. Aan te raden is de trektocht in voor- of naseizoen te doen, want in juli en augustus is het heet en heel druk. Onderkomens zijn vaak volgeboekt of niet bereid om één-nacht-boekingen te accepteren.

Beste tijd om te wandelen op de Ionische eilanden

Wat is de beste tijd om te wandelen op de Ionische Eilanden? April - de bloeimaand! - en mei zijn op de Ionische eilanden de meest aantrekkelijke wandelmaanden omdat alles in bloei staat. In juni stijgt de temperatuur, maar omdat veel wandelingen door schaduwrijke, koelere bosgebieden gaan, kan er nog volop worden gelopen. Eind september en oktober zijn de nazomermaanden: spiegelgladde zee, wegglijdende kleuren en perfecte sfeer voor een relaxte wandelvakantie op de Ionische eilanden.

Dagwandelingen op de Ionische Eilanden

De rondwandelingen op de eilanden zijn vaak door enthousiaste (buitenlandse) wandelaars uitgezet, gemarkeerd en beschreven in gidsjes die ter plekke in kiosk en boekwinkel zijn te verkrijgen. De wandelingen variëren van 1,5 tot 5 uur, van zeer makkelijk tot stevig, van stille asfaltweggetjes en bestraatte muilezelpaden tot smalle bergpaden.

1. Corfu - Overal zijn wandelingen uitgezet maar de mooiste zijn op de noordhelling van de berg Pandokrator (906 m) rond het verlaten herdersdorp Old Perithia, langs de westkust van Paleokastritsa via Angelokastro (het kasteel van de engelen) naar Agios Georgios Pagon of van Benitses naar het bergdorp Agii Deka.

Wandelen op de Ionische eilanden
Deel op Pinterest

Niet zo spectaculair is het landschap van Zuid-Corfu maar hier loop je verder weg van het massatoerisme door glooiende olijfgaarden en over lege zandstranden.
Lees meer over wandelen op Corfu.

2. Paxos en Antipaxos - twee kleine maar groene en schone eilanden, te bereiken vanuit Corfu. Vanuit Gaios en Loggos op Paxos zijn verrassend veel en goede wandelingen te maken, zoals die vanuit Loggos door de heuvels rond de baai van Lakka of de haven van Gaios, via Geramonachos. Een leuke dagtrip is het nog kleinere en nog minder bezochte eiland Antipaxos met een mooie wandeling van Vrika (een van de drie grote stranden) naar de vuurtoren op Kaap Novoros.
Meer over wandelen op Paxos.

3. Lefkas - een Ionisch eiland van grote schoonheid maar weinig uitgezette wandelingen. Het is niet aan te raden om zonder wandelkaart en beschrijving de bergen in te trekken. De drie beste wandelgebieden van Lefkas zijn de zoutwatermoerassen ten noordwesten van hoofdstadje Lefkas, de berghellingen boven het havendorp Nidri, met de waterval van Vafkeri en een fraai uitzicht over Onassis-eiland van Onassis, Skorpios, een klein Ionisch eiland.

Hiken op de Ionische Eilanden
Deel op Pinterest

De kustwandeling van zuidkaap Lefkata naar het prachtige strand van Porto Katsiki is ook de moeite, net als een wandeling op Meganisi, romantisch eilandje met leuke rondwandeling, te bereiken met een veerboot vanuit Nidri. 

4. Kefalonia - jammer genoeg is er weinig te wandelen in het fraaie natuurpark rond de bergtop Ainos (1627 m), begroeid met indrukwekkende Kefalonische blauwspar. Gelukkig kan je dat wel in andere gebieden op Kefalonia.

Wandelen Kefalonia
Deel op Pinterest

Heel afwisselend zijn de tochten rond de baaien van Sami en Dichalia, naar de vuurtoren en de stille baai van Antisamos of de doorsteek in de smalle taille van Agia Efimia naar de fraaie Myrtos-baai. Ook de afdaling van Drapanitika naar het gave, Venetiaanse fort Assos of vanuit Poros wandelen over hellingen vol bloemen naar Pastra en eindigen op een legstrand voor zeeschildpadden zijn onvergetelijk.

5. Ithaka - op het eiland van Odysseus met zijn unieke, warme sfeer zijn vooral korte wandelingen te maken. Bijvoorbeeld vanuit Exogi naar de 'School van Homeros' of die vanuit hoofdplaats Vathi naar de baai van Gidaki. Geweldige uitzichten biedt de afdaling van het klooster Panagia ton Katharon naar het mooi gelegen vissersdorp Kioni. Je loopt in de Homerische romantiek vanuit Vathi op zoek naar de bron van Arethousa.

6. Zakynthos - eiland met beperkte wandelmogelijkheden, maar de klim naar de top Atheras (756 m) is een lonende klus van 5 uur. Dat is ook de wandeling rond het hooggelegen dorp Agalas met bezoek aan de Damianos grot (4,5 uur). Een afwisselende wandeling is er in het gebied rond Keri, een dorp in het zuiden van Zakynthos, waarbij je afdaalt naar Laganas met fraai uitzicht over de beschermde legstranden van de caretta caretta schildpad.
Bekijk de mooiste plekken op Zakynthos.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henk van Wijngaarden
Geschreven door
Henk van Wijngaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!