Ga naar content

Wandelen op Andros

Een van de beste manieren om Andros te verkennen is te voet. Annelies Pelt van Anna Hiking vertelt ons meer over wandelen op Andros:

Andros, wandelpareltje van de Cycladen

Andros is het meest noordelijke eiland van de Cycladengroep. Het is ook het groenste eiland, met het hele jaar door stroompjes, bronnen en watervallen. De hoogste top, ongeveer midden op het eiland, is bijna 1000 meter.

Mooiste wandelroutes Andros

De organisatie Andros Routes heeft de oude verbindingswegen weer toegankelijk gemaakt en gemarkeerd en vastgelegd op een uitstekende Anavasi kaart. De European Ramblers Association heeft de 100 kilometer lange "Andros Route" in oktober 2015 gecertificeerd als ‘Leading Quality Trail - Best of Europe’.

Andros Route
Deel op Pinterest

In totaal is er al meer dan 160 kilometer aan wandelpaden opgeknapt en van bordjes voorzien. Hiermee kun je alle typen wandelingen op Andros maken, van licht tot zwaar, van redelijk vlak tot behoorlijk uitdagend. Wat je ook kiest, je hebt altijd prachtige uitzichten. Met AnnaHiking kun je een minitrekking maken of wandelen vanuit een of meer standplaatsen. De favoriete wandelroutes van Annelies":

1. Wandelroute 14, de watermolenwandeling van Frouseï

Je hebt een taxi nodig om bij het beginpunt van deze wandeling te komen, maar alle taxichauffeurs kennen deze route. Al snel krijg je een splitsing. Het is zeker de moeite waard om even rechts aan te houden en het Agios Stathis kerkje te bezoeken, maar alleen als je zeker weet dat je de lange wandeling aankunt. Je wandelt door een beekdal met vele ruïnes van watermolens en poeltjes met kikkers en schildpadjes.

Bij de Amolochos brug buigt het pad naar rechts en gaat stevig stijgen naar het dorp Amolochos en gehucht Bliometi. Verwacht hier geen horeca! Op de landweg tussen de kerken Stavros en Profitis Ilias heb je weer prachtig uitzicht over de zee aan de oost- en westkust. Dan is het dalen langs een mooi pad met blik op Gavrio, wat je einddoel is. Een zeer afwisselende wandeling op Andros!

2. Wandelroute 3

Een bekende en veel gemaakte wandeling loopt tussen Ormos Korthiou en Chora. Startend in het charmante dorp Ormos Korthiou stijg je eerst over fraaie geplaveide paden naar het dorp Kochilou. Daar komt de heuvel met de burcht Epano Kastro Faneromenis al in zicht. Om de burcht te bezoeken moet je even afwijken van route 3 en route 3b volgen.

Geiten op het pad
Deel op Pinterest

Het uitzicht over het eiland en de zee is alleszins de moeite van de extra stijging waard! Dan daal je af naar het rivierdal, waar je de Dipotama rivier oversteekt middels een fraaie brug. Bij het dorp Sineti heb je even wat asfalt, maar dat wordt weer snel goedgemaakt met een prachtig pad over de heuvel. Bij de afdaling heb je prachtig zicht op Chora, je einddoel.

3. Wandelroute 12+11

Route 12 start in het dorp Vourkoti. Je stijgt geleidelijk over een oost-west gelegen kam, met afwisselend uitzicht naar het zuiden en noorden van het eiland. De kam vervolgt over de Kouvara tot aan de Agii Saranta kerk, maar het pad buigt al eerder af richting het Profitis Ilias kerkje op een rots, wat je al van verre ziet liggen. Aan de voet van de rots ligt ook nog het charmante kapelletje Panagia. Je vervolgt langs de verspreide bebouwing van het dorp Arni. Hier gaat route 12 over in route 11, die je in Katakilos brengt. Over een klassieke brede stenen trap kom je Kato Katakilos binnen. Dit heet niet voor niets "Lager Katakilos", want nu moet je weer een stuk pittig stijgen tot aan de Agia Anna kerk. Met blik op de baai van Batsi loop je nu makkelijk het laatste stuk naar dit leuke strandplaatsje.

4. Wandelroute 9+11a

Route 9 brengt je net als de combinatie 12-11 dwars over het eiland van oost naar west, over de oude verbindingsweg. Je kunt starten in Mesaria, Strapouries of Menites. Onderweg kom je langs het Olive Press Museum in Ano Pitrofos: zeker de moeite waard om te bezoeken! Over de brede kalderimia met prachtig uitzicht over de westzijde van het eiland bereik je Ano Pitrofos met de uitstekende taverna "To Balkoni tou Aegeou". Hier kun je stoppen, maar je kunt ook verder over de nieuw aangelegde route 11a naar Batsi. Staat nog niet op de kaart, maar is uitstekend aangegeven.

Lees hier meer over natuur op Andros.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anna van Pelt
Geschreven door
Anna van Pelt
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!