Ga naar content

Pilion

Mooiste gebieden Griekenland - Pílion, ook als Pelion geschreven, is een laarsvormig schiereiland in Thessalië, grofweg gelegen halverwege Athene en Thessaloníki. In dit gebied worden mooie natuur, pittoreske bergdorpen en schilderachtige kustplaatsen met elkaar afgewisseld.

Pilion vakantie

De authentieke sfeer op Pílion is, in tegenstelling tot diverse andere Griekse gebieden en eilanden, gespaard gebleven. Dit komt omdat het gebied voornamelijk bezocht wordt door de Grieken, die hier ongestoord van hun vakantie genieten.

Overnachtingstips

Wandelen in Pilion

Pílion in Griekenland is een uitermate geschikt gebied voor wandelaars. De goed onderhouden ezelpaden, de zogenaamde kalderimi's, leiden langs de kust en over de hellingen van de berg en zijn goed toegankelijk. De afwisseling van het noorden en het zuiden zorgt voor een unieke tocht en maakt wandelen in Pilion bijzonder aangenaam. 

Mooiste plekken Pilion

Pilion ligt in de uithoek van de regio Thessalië en is dus een pareltje voor wie onontdekte Griekse gebieden wil bezoeken. Wat zijn de bezienswaardigheden van Pilion? Waar vind je de mooiste natuurgebieden en leuke plaatsen om te bezoeken tijdens een vakantie? Een kort overzicht van mooie plekjes op Pilion en hoogtepunten om te zien.

1. Noord-Pilion

Aan de noordkant van het schiereiland is het voornamelijk het woeste landschap met indrukwekkende rotsformaties en daartussen prachtige baaien die de sfeer bepalen. De havenstad Volos en de Pilion berg zijn de hoogtepunten van dit deel. Gedurende de winter worden de toppen van de Pílio (Pelion Mountain) bedekt met sneeuw en het hele jaar door klateren waterstromen van de hellingen de diepte in.

Het uitzicht vanaf het skicentrum Agriólefkes op 1.530 meter hoogte is schitterend; aan de ene kant de Pagasitische Golf en aan de andere kant de Egeïsche Zee. Bij helder weer is zelfs de Heilige Berg Athos van Chalkidiki te zien.

Boemeltrein
Deel op Pinterest

Het panoramische treintje tussen Áno Lechónia en Volos is in 1894 aangelegd en was oorspronkelijk bedoeld om het vervoer van de appels waar de streek bekend om staat, naar de haven te vergemakkelijken. In 1900 werd het traject verlengd naar het plaatsje Milies. Helaas werd 70 jaar later besloten om de lijn op te heffen, maar in de zomermaanden is hij open voor belangstellenden, een bijzondere manier om het noorden van Pílion te ontdekken. 

2. Zuid-Pilion

Het zuiden is in tegenstelling tot het noorden vlakker en de statige cipressen torenen trots omhoog tussen de uitgestrekte olijfboomgaarden. Het grijsgroene blad van de olijfbomen steekt kleurrijk af tegen de lichte kleuren van de wilde orchideeën op de bodem.

De kustweg langs de zuidkust biedt prachtige panorama’s en onderweg vind je sfeervolle badplaatsen op de route. Een geschikte gelegenheid om tijdens de tocht naar de zuidpunt neer te strijken bij een van de terrassen aan het water. Om een climax te vinden in Trikeri, met tavernes waar de verse vis zo uit het water voor je wordt klaargemaakt.

Hoe zuidelijker je komt, hoe groener de omgeving wordt. In het voorjaar kleurt het landschap in frisse kleuren en kunnen talloze wilde bloemsoorten worden geteld. In de herfst is het kleurenpalet van bladeren aan de bomen een lust voor het oog in tinten groen tot rood. 

Tzasteni Pilion
Deel op Pinterest

Erg idyllisch is de baai van Tzasteni bij het plaatsje Milina.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!