Ga naar content

Azerbeidzjan

Eén van de meest onbekende topbestemmingen voor natuurreizen is Azerbeidzjan. Hooggebergte en strand, moerassen en dichte wouden, op dit kruispunt van Azië en Europa is bijna elk type landschap ongerept aanwezig. NatureScanner neemt je mee op een reis door de natuur in Azerbeidzjan.

Reizen naar Azerbeidzjan

Steeds meer reisorganisaties ontdekken Azerbeidzjan als nieuwe bestemming voor natuurreizen. Individueel is het zeker ook te doen maar houdt rekening met slechte wegen en slechts beperkt aanwezige accommodaties. Heb je interesse in een groepsreis, vraag dan eens de gratis brochure van Djoser aan. Het is aanbevolen om de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen alvorens je een reis naar Azerbeidzjan boekt.

Mooiste plekken in Azerbeidzjan

Wat heeft de natuur zoal te bieden in deze nog onbekende reisbestemming? Wat zijn de mooiste gebieden in Azerbeidzjan en wat moet je zien tijdens een rondreis in het land?

1. Vulkanisch Azerbeidzjan

Het meest bizarre natuurverschijnsel van Azerbeidzjan zijn de meer dan 400 moddervulkanen langs de oever van de Kaspische Zee. Boerend en proestend getuigend van sluimerend vulkanisme diep onder de aardkorst. Gobustan is één van de mooiste locaties om dit eens mee te maken. 

Weet wel dat zonder enige waarschuwing de vlam in de pan kan slaan. In 2001 bereikte de vuurzee een hoogte van meer dan 15 meter. In Gobustan zijn prachtige rotstekeningen gevonden, de oudsten zouden rond de 40.000 jaar geleden gemaakt zijn.

2. Zee en woestijn

Azerbeidzjan is een land van tegenstellingen. Tijdens een reis val je van het ene uiterste in het andere. Op één dag vaar je over de Kaspische Zee en bezoek je ’s middags een droge halfwoestijn. Absheron schiereiland ligt ten noordoosten van Bakoe en is de beste plaats om een vaartocht te boeken naar de Kaspische Zeehonden. 

Samen met de Baikalrob twee zeedieren die in de loop van de geologische geschiedenis geïsoleerd zijn geraakt. Zuidoostelijk van Bakoe ligt een totaal ander gebied: Shirvan. Leefgebied van de bijzondere kropgazelle, aangepast aan het droge klimaat. Zilte meren lokken bijzondere vogels als zwarte ibis, dwergaalscholver en purperkoet. 

Kropgazelle
Deel op Pinterest

3. Subtropische wouden

Oerbossen zoals ze voorkwamen in het Tertiair zijn bijna overal verdwenen maar in het uiterste zuidwesten van Azerbeidzjan zijn ze al miljoenen jaren aanwezig. In het oogverblindend mooie Hirkan National Park komen ongeveer 150 soorten bomen voor waarvan 36 ook nog eens nergens anders te vinden zijn. 

Khanbulan meer in Hirkan Nationaal Park
Deel op Pinterest

Kastanjebladige eik groeit er samen met de Hirkan vijg. Luipaard, lynx, wilde kat en Sika hert vinden er een goed biotoop. Vogels als de groene fitis, balkanvliegenvanger en diverse soorten spechten zal je zeker zien bij een bezoek in het voorjaar.

4. Kaukasus

De vallei van de Kura vormt de scheidslijn tussen Kleine en Grote Kaukasus. Een ruig berggebied met als hoogste top de Bazardüzü (4485 meter) in het oosten en de Naxçivan (3904 meter) in het westen. Op de hogere bergweiden boven de stad Quba zwerven Kaukasische steenbokken (de toer) en baltsen Kaukasische berghoenders. Maar vogelaars zullen toch vooral komen voor de witkruinroodstaart, rode bergvink en grote roodmus.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!