Ga naar content

Iran natuur

Iran is een prachtig land voor een avontuurlijke rondreis. De cultuur en natuur in Iran en de bevolking staan garant voor een reis vol afwisseling. Naturescanner neemt je mee in een overzicht van hoogtepunten en mooie plekken in Iran.

Natuur in Iran

De natuur in Iran varieert van hoge bergen tot zandwoestijnen, zoutwoestijnen, bossen, meren en vruchtbare kustgebieden met subtropische eilanden. Daarnaast zijn er enkele mooie natuurparken. Tijdens een rondreis in Iran kan je overnachten bij een nomadenstam of in een ecokamp in de woestijn, waar je ook een kamelentocht kan maken langs bijzondere plaatsen.

Mooiste plekken in Iran

Wat zijn de mooiste gebieden in Iran? Het is vooral de verscheidenheid aan cultuur en natuur die het tot een mooi vakantieland maken. De vele historische gebouwen met hun prachtige architectuur zijn zeker zo belangrijk als de mooie natuur. Ook bijzonder is de woestijn in Iran: de Dashte Kavir en de Kalout woestijn zijn de twee grote woestijnen van Iran. Een overzicht van mooie plekken:

1. Golestan National Park

Het Golestan National Park, bij de grens met Turkmenistan (noordoosten) mag niet ontbreken tijdens een natuurreis: je kan er prachtig wandelen. Golestan National Park ligt op een hoogte van 1000 tot 1400 m en heeft hiermee diverse habitats, variërend van bossen en graslanden tot rotsachtige gebieden. Er leven enorm veel dieren, waaronder luipaarden, wolven, wilde zwijnen, herten, gazellen en wilde geiten.

2. Gekleurde bergen van Tabriz

Op dezelfde hoogte, maar meer naar het westen, ligt de stad Tabriz. Vanaf Tabriz kan je een taxi nemen naar de gekleurde bergen, iets voorbij Khajeh. Een kleurenpalet van warme tinten strekt zich hier uit.

Gekleurde bergen Iran
Deel op Pinterest

De Gekleurde Bergen bij Tabriz zijn adembenemend mooi.

3. Dasht-e Lut Woestijn

De Lut woestijn in Iran is vaak bijna net zo mooi als de Sahara in Marokko en ook de dorpjes doen denken aan de kasbah's, maar hier komen nog geen massa's toeristen. Vanaf Kerman kan je een bezoek brengen aan de citadels van Bam en Rayen, de moskee en tuinen van Mahan en vervolgens de Kalout woestijn verkennen. Deze woestijn kenmerkt zich door bijzondere rotsformaties, die zich in een diepwarme gloed hullen rond zonsopkomst en -ondergang. In 2016 heeft de UNESCO deze woestijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. 

Kameel in Iran
Deel op Pinterest

4. Dasht-e Kavir Woestijn

Tijdens een tocht door de Dashte Kavir woestijn reis je langs mooie woestijndorpjes, lemen huizen, dadelpalmen. Verblijf in het sfeervolle plaatsje Farahzad, dat zich tenmidden van de zandduinen bevindt. Je kan reizen van Yazd naar Isfahn of omgekeerd. Ook vanaf Kashan of Teheran is het mogelijk om naar de Dashte Kavir Woestijn te reizen.

5. Yazd

Yadz is een van de mooiste steden in Iran; een oude lemen stad aan de rand van de woestijn. Het Amir Chakhmagh Complex, de vrijdagmoskee, de Fire Tempel en de Tower of Silence zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Yazd. 

Steden in Iran
Deel op Pinterest

Cultuur in Iran

In cultureel opzicht is Iran een bijzonder land. Niet alleen de architectuur, de prachtige paleizen en moskeeën, het Perzische erfgoed en het vele overige cultureel erfgoed daterend uit 3000 jaren geschiedenis... dit alles is een rondreis in Iran waard.

Culturele bezienswaardigheden Iran

In de hoofdstad Teheran vind je vele historische gebouwen. Iets meer naar het oosten, in Damghan, bevinden zich andere bezienswaardigheden, waaronder de oudste Arabische moskee van Perzië.

In Gorgan, bij de grens met Turkmenistan, staat een Mongoolse graftoren: Gonbad e Kavus. Bezoek tevens de Alexanderdam, die Alexander de Grote liet bouwen ter verdediging tegen de nomaden.

In Bastam bevindt zich een zeer oud mausoleumcomplex.

Breng een bezoek aan de woestijnstad Yazd in het midden van Iran: bezoek de Towers of Silence (een begraafplaats van de Zoroasters), een vuurtempel, een prachtige moskee, de windtoren van het gouverneurshuis en mooie tuinen.

In het zuiden van Iran bevindt zich dan weer de mooie stad Shiraz. Hier zijn de Pink Mosque, de tombes van Hafez en Saádi en het mausoleum van de broer van de 8ste Imam de hoogtepunten.

Op 70 km ten noordoosten van Shiraz ligt Persepolis. Hier kan je de Nasq-e-Rostan koningsgraven bezoeken.

Persepolis Iran
Deel op Pinterest

Isfahan is de mooiste stad van Iran met veel Islamitische architectuur, een hoogtepunt dat je niet mag missen tijdens een rondreis in het land: hier bevinden zich monumentale boulevards, moskeeën, paleizen, kerken, bruggen...
Naghsh-e-Jahan (het Plein van de Imam) is een van de grootste pleinen ter wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Cultuur Iran
Deel op Pinterest

Uiteraard kan een reis prima in het teken van cultuur en natuur staan. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om te verblijven bij nomaden in het Zagrosgebergte. In de woestijn in het midden van Iran ligt Khur, een in traditionele stijl gerestaureerd dorpje waar semi-nomaden leven. Yazd is een mooie woestijnstad.

Bevolking Iran

De vele bevolkingsgroepen hebben elk hun eigen tradities en culinaire gewoontes, maar een ding kenmerkt eigenlijk de hele bevolking: de enorme gastvrijheid. Wie in het land is geweest zal altijd vol lof praten over de hartelijke lokale bevolking. Een reis naar Iran is meestal dan ook vooral uit een cultureel perspectief dan uit een liefde voor de natuur, maar laat je niet misleiden: Iran heeft schitterende landschappen te bieden.

Is een reis naar Iran veilig? Je kunt natuurlijk best altijd even de reisadviezen raadplegen alvorens je een reis gaat plannen, maar zolang de touroperators groepsreizen naar Iran aanbieden kan je er vrij zeker van zijn dat de gebieden op het reisprogramma veilig genoeg zijn.
Beste reistijd Iran: het hele jaar.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!