Ga naar content

Oman

Oman wordt steeds populairder als vakantiebestemming, voor een vakantie op een plek, maar zeker ook voor een avontuurlijke rondreis! Vooral het noorden biedt vele mooie gebieden met natuur in Oman. Op enkele uren van Muscat bevinden zich het Hadjargebergte, de typerende wadi’s en prima duiklocaties, dit alles omringd door een rijke fauna en flora. En Oman is ook voor vogelaars een interessant vakantieland.

Rondreis Oman

Oman is een ideale winterbestemming en voor velen het mooiste Arabische land. Het is er heerlijk vertoeven en niet erg ver weg. Een vakantie in Oman kan je op vele manieren regelen, meest gangbaar is een groepsreis naar Oman en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), maar bij veel reisorganisaties kan je ook terecht voor een individuele rondreis in Oman of een reis op maat.

Aanbevolen rondreizen

Mooiste plekken in Oman

Wat zijn de mooiste gebieden en welke bezienswaardigheden mag je niet missen tijdens een rondreis in Oman? Oman biedt vooral veel afwisseling: de kust, woestijn, wadi's en prachtige canyons zorgen voor een geweldige reiservaring. De ondergrond van Oman bestaat uit een immens grottenstelsel. Zo vindt men hier een van de grootste grotten wereldwijd. Het binnenland van Oman bestaat voornamelijk uit droge woestijnen. Bij Masirah eiland is er gelegenheid tot duiken en watersporten.

1. Schildpadden in Ras Al Jinz

Met een huurauto rijd je in 3 uur van Muscat naar Ras Al Jinz, een beschermd gebied en centrum waar zeeschildpadden nestelen, op 200 km ten oosten van Muscat. Duizenden schildpadden komen er jaarlijks hun eieren onder het zand begraven, een waar natuurspektakel én een van de hoogtepunten van Oman. Vijf soorten schildpadden leggen hun eieren, waarvan de groene schildpadden het meest vertegenwoordigd zijn. Het leggen van eieren of de geboorte van kleine schildpadjes vindt plaats van juni tot en met oktober.

Avontuurlijk reizen

2. Wadi’s in Oman

Wadi’s waren ooit droge rivierbeddingen, maar zijn nu vruchtbare oases, waar kristalhelder water heeft gezorgd voor een nieuwe begroeiing van palmbomen en struikgewassen. Bij de waterpoelen nestelen bontgekleurde broedende vogels. Rondom de wadi’s worden vaak tal van outdoor activiteiten georganiseerd, zoals klimmen, abseilen op de rode rotsen, hiken en het doorkruisen van de rivierbeddingen met jeeps. In Wadi Hamam kan men ook rust vinden in de warmwaterbronnen. Een bijzondere indrukwekkende bezienswaardigheid is de Wadi Ghul, die ook wel de Grand Canyon van Oman genoemd wordt. Ook Wadi Shab moet je zeker bezoeken. Deze wadi bevindt zich bij de kust tussen Muscat en Sur.

Natuur in Oman
Deel op Pinterest

Het mooiste gedeelte ligt op ongeveer anderhalf uur wandelen vanaf de parkeerplaats. De natuur is hier overweldigend mooi, je kunt er zwemmen in het azuurblauwe water, tussen de torenhoge steile rotswanden. Er komen zeer weinig toeristen, maar op donderdag en vrijdag kan het wat drukker zijn met locals. Ook hier zijn weer avontuurlijke excursies te boeken, waarbij je via rotsen en water gevoerd wordt naar een verborgen grot. 

3. Hadjargebergte

Het Hajar gebergte ligt op het schiereiland Musandam. Nizwa is de uitvalsbasis van het gebergte. Trekkers van de hele wereld komen naar deze bergen om dagtochten of meerdaagse wandelingen te maken. Wandelpaden leiden langs oude roversholen in de bergwand, dadelplantages en bergoases en verder zijn er mountainbikeroutes voor alle niveaus. De hoogste berg, de Jebel Shams of Groene berg, staat bekend om de bijna 1 km diepe canyon en is hiermee de Grand Canyon van het Midden-Oosten. 

Mooiste plekken Oman
Deel op Pinterest

Ook in de canyon worden diverse outdoor activiteiten georganiseerd. De bergen monden uit op een immense kiezelvlakte, de Jiddat al-Harasis.

In het ‘Global Competitive Report’ van 2019 scoort het sultanaat Oman als een van de veiligste reisbestemmingen ter wereld.

4. Wahiba Sands woestijn

Om de Wahiba Sands woestijn te verkennen moet je een 4WD of Landcruiser huren of een vakantie met gids boeken. Er zijn verschillende tentenkampen, van budget tot luxe. Ook bij de meeste groepsreizen staat een verblijf in Wahiba Sands op het programma.

Duiken in Oman

Wat dacht je van een duikvakantie? Oman is een verrassende bestemming om te duiken in het Midden-Oosten. Er komen ruim 900 vissoorten voor bij de kust van Oman: zowel kleine vissen in alle kleuren als grotere zeedieren zoals schildpadden, roggen en haaien. Daarnaast biedt het land kleurrijke koralen. Gevorderde duikers kunnen nachtduiken en wrakduiken. 

Vogels in Oman

Vogelaars moeten beide kanten van het land aandoen. Er leven bijna 500 vogelsoorten in Oman: trekvogels, kraanvogels, adelaars, steltlopers, enz. In het zuiden bij de kust fotograferen vogelliefhebbers maar al te graag de flamingo’s en strandlopers. Van de bergen en de canyons tot de kust: de diversiteit aan landschappen maakt Oman tot een interessante bestemming voor vogelliefhebbers. Nog meer dieren? Met moderne motorboten bieden toeristische organisaties excursies aan om dolfijnen te spotten in de Golf van Oman.

Beste reistijd Oman: november t/m maart.

Goed voorbereid op reis

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!