Ga naar content

Oman

Oman is een van de meest verrassende landen van het Midden-Oosten, dit heb ik tijdens mijn rondreis aan den lijve ondervonden! Omdat dit Arabische land niet zo bekend is, is het nog vrij van massatoerisme, met een vriendelijke bevolking die totaal niet opdringerig is.

Vooral het noorden biedt vele mooie gebieden met natuur. Op enkele uren van Muscat bevinden zich het Hadjargebergte, de typerende wadi’s en prima duiklocaties, dit alles omringd door een rijke fauna en flora. En Oman is ook voor vogelaars een interessant vakantieland.

Oman het veiligste, schoonste en mooiste land van het Midden-Oosten

In het Sultanaat wordt er goed voor de Omani’s gezorgd, waardoor er een grote tevredenheid heerst, met weinig criminaliteit, een respectvolle mentaliteit en schone straten. De bevolking is voor 95% moslim, waarmee je zeker rekening dient te houden qua kleding en bedekking van schouders en knieën, met name bij moskeeën. De Omani’s zijn erg vriendelijk en tolerant naar bezoekers. 

Vriendelijke bevolking
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Het is een van de meest dunbevolkte landen ter wereld, met slechts 5,2 miljoen inwoners in dit uitgestrekte land, dat ruim 7x zo groot is als Nederland. Tevens is Oman een van de veiligste en schoonste landen en het meest vrouwvriendelijke van het Midden-Oosten.

Ondanks de ligging naast de Verenigde Arabische Emiraten, is het totaal anders dan bijvoorbeeld het moderne Dubai. Oman is een land van contrasten, met verschillende woestijnen, net als zijn buurlanden, maar ook tropische vegetatie en een rijkdom aan natuur, vooral langs de kust en in de wadi’s. 

Daarnaast heeft Oman maar liefst 3 bergketens, met pieken tot boven de 3.000 meter hoogte en meerdere toegankelijke en uitdagende wandelroutes. En wist je dat je hier overal gewoon mag wildkamperen?! Zelfs op het strand en in de bergen. Extra mooi aan Oman is dat het veel waarde hecht aan bescherming van milieu en de verschillende diersoorten.

Reis naar Oman

Je kan voor je bezoek aan Oman vliegen op Muscat in het noorden, of Salalah in het zuiden. Beiden totaal anders en op maar liefst 10 uur rijden van elkaar verwijderd.

De meeste vluchten worden echter aangeboden op Muscat, de hoofdstad van Oman, en het perfecte startpunt voor je rondreis door het land. Hiervoor is het huren van een auto en bij voorkeur 4x4 zeker aan te raden! De wegen zijn goed, waardoor het land makkelijk zelf te bereizen is, echter minder toegankelijk per openbaar vervoer.

Natuur in Oman

De prachtige en gevarieerde natuur van het land is met name te danken aan de vochtigheid van de moessons in de zomer, de bergen en Oman’s ingenieuze irrigatiesystemen. De oudste, genaamd ‘Falaj’ of in het meervoud ‘Aflaj’, zijn 4.500 jaar oud en staan sinds 2006 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Watersysteem Oman
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Dit zijn echter maar 5 van de nog 3.000 werkende irrigatiesystemen, die ze in Oman gebruiken om water uit de bergen en ondergrondse bronnen naar de lagergelegen dorpen en landbouwvelden te voeren. Waardoor je aan de voet van de bergen indrukwekkende palmboomplantages kan zien, maar ook oases tussen de kliffen en natuurlijk veel vogels, die hier volop van meegenieten!

Natuurreizen in de kijker

Mooiste plekken in Oman

Wat zijn de mooiste gebieden en welke bezienswaardigheden mag je niet missen tijdens een rondreis in Oman? De bestemming biedt veel afwisseling: de kust, woestijn, wadi's en prachtige canyons zorgen voor een geweldige reiservaring. 

Canyon Wadi Shab
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

De ondergrond van Oman bestaat uit een immens grottenstelsel. Zo vindt men hier een van de grootste grotten wereldwijd. Het binnenland van Oman bestaat voornamelijk uit droge woestijnen. Bij Masirah eiland is er gelegenheid tot duiken en watersporten.

Meest geboekte groepsreizen

1. Schildpadden in Ras Al Jinz

Met een huurauto rijd je in 3 uur van Muscat naar Ras Al Jinz, een beschermd gebied en centrum waar zeeschildpadden nestelen, op 200 km ten oosten van Muscat. Duizenden schildpadden komen er jaarlijks hun eieren onder het zand begraven, een waar natuurspektakel én een van de hoogtepunten van Oman. 

Schildpadden Oman
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Vijf soorten schildpadden leggen hun eieren, waarvan de groene schildpadden het meest vertegenwoordigd zijn. Het leggen van eieren of de geboorte van kleine schildpadjes vindt bijna het hele jaar door plaats. Lees meer over schildpadden zien.

Avontuurlijke privéreizen

2. Nizwa

Nizwa, zo’n kleine 2 uur rijden van Muscat, is de belangrijkste historische stad van Oman, omringd door dadelpalmen. Zeker de moeite waard om de historische architectuur en de sfeer van het authentieke Oman te proeven! Tot de 12e eeuw was dit de hoofdstad van het land en dat is terug te zien in het indrukwekkende fort, kasteel en de ommuurde stad. 

Fort van Nizwa Oman
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Een aanrader is om Nizwa op vrijdag te bezoeken, om vanaf 7 uur ’s ochtends de traditionele geitenmarkt mee te maken. Deze wordt middenin het centrum van de oude stad in de grootste soek gehouden, waarvoor Omani uit het hele land op vrijdag naar Nizwa komen.

Een unieke kans om de echte Omani cultuur te aanschouwen, waarbij handelaren hun beste vee, en voornamelijk geiten, kopen en verkopen. Een bijzonder spektakel om te zien! Daarna zijn er rondom de soeks op vrijdag nog extra markten, met authentieke producten. 

Omani's verkopen hun geiten
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

3. Birkat Al-Mouz

Om de historische irrigatiesystemen te zien, te midden van prachtige palmboomplantages en traditionele dorpen, is een bezoek aan Birkat Al-Mouz, aan de voet van de Jebel Akhdar berg, zeker aan te raden. Hier vind je de Falaj Al-Khatmeen en iets verderop tevens de Falaj Daris, beiden UNESCO Sites, vlakbij Nizwa.

Nizwa is ook de uitvalsbasis van het Hadjargebergte. Hikers van over de hele wereld komen naar deze bergen om dagtochten of meerdaagse wandelingen te maken. Indrukwekkende ravijnen en kloven liggen hier om een onuitwisbare indruk na te laten op iedere reiziger.

4. Bergen in Oman

Niet te missen tijdens je bezoek aan Oman zijn de prachtige bergketens, waarbij de Jebel Shams en Akhdar het makkelijkst te bereiken zijn vanuit Muscat, slechts 150-200 kilometer er vandaan. 

Jebel Shams is met ca. 3.075 meter de hoogste berg van het Hadjargebergte en staat daarnaast bekend om de diepe canyon van Wadi Ghul. Deze wordt de "Grand Canyon" van het Midden-Oosten genoemd. Hier kan je de Balcony Walk volgen rond de berg, met spectaculaire uitzichten tot wel 1.500 meter diep de kloof in. Of de Summit Walk op 1.800 tot 3.000 meter hoogte. 

Mooiste plekken Oman
Deel op Pinterest

In de ernaast gelegen bergketen Jebel Akhdar is de 3 dorpen wandeling ‘3 villages walk’ tussen de bergdorpen Al Aqr, Al Qyn en Ash Shirayjah ook zeker een must! Deze wandeling van 1,5 uur en 1,5 km naar beneden, is redelijk toegankelijk voor minder ervaren hikers, aangegeven met de geel/wit/rode vlag markeringen. Hierbij staat geel voor medium, wit voor makkelijk en rood voor moeilijk. 

Wandeling in de bergen in Oman
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

De route is duidelijk aangegeven en loopt over rotsachtige kiezelpaden langs 3 dorpen. Waarbij je op sommige stukken ook letterlijk over de irrigatiesystemen ‘falaj’ loopt, met zicht op de mooie terrassen van de dorpen en weidse uitzichten over dit indrukwekkende berggebied.

Deze regio staat bekend om zijn rozen, die in mei volop bloeien, wat een prachtig gezicht moet zijn. Verder worden hier granaatappels, walnoten, olijven en perziken gekweekt. En in de winter verbouwen ze op de terrassen voornamelijk knoflook, groenten en aardappelen.

Al Akhdar bergen in Oman
Jebel Akhdar
Deel op Pinterest

De wandelpaden leiden langs oude roversholen in de bergwand, dadelplantages en bergoases en verder zijn er mountainbikeroutes voor alle niveaus. Ook in de canyon worden diverse outdoor activiteiten georganiseerd. De bergen monden uit op een immense kiezelvlakte, de Jiddat al-Harasis.

5. Wadi’s in Oman

Wadi’s waren ooit droge rivierbeddingen, maar zijn nu vruchtbare oases, waar kristalhelder water heeft gezorgd voor een nieuwe begroeiing van palmbomen en struikgewassen. Bij de waterpoelen nestelen bontgekleurde broedende vogels. Rondom de wadi’s worden vaak tal van outdoor activiteiten georganiseerd, zoals klimmen, abseilen op de rode rotsen, hiken en het doorkruisen van de rivierbeddingen met jeeps. 

Wadi Shab
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Wadi Shab is een van de bekendste en mooiste wadi’s van Oman, op slechts 1,5 uur rijden van Muscat. Wat deze wadi zo bijzonder maakt is zijn toegankelijkheid en diversiteit, van meerdere gedeeltes en verfrissende waterpoelen, met aan het eind een ‘verborgen waterval’ in een grot.

Nadat je vanaf de parkeerplaats een korte overtocht maakt met een bootje, is het zo’n 45 minuten lopen tussen indrukwekkende hoge rotsen door. Een toegankelijk pad loopt hier tussen de kliffen met palmbomen en tropische vegetatie, langs felgroene waterpoelen en irrigatiesystemen.

De route is niet zwaar, maar schoenen met goed profiel zijn wel aan te raden, omdat de rotsen tussen het pad, op sommige delen, glad, redelijk hoog en ongelijk zijn.

Als je aankomt bij de feitelijke wadi, ofwel oase, kan je ervoor kiezen om te relaxen op de rotsen en te genieten van de mooie natuur, op avontuur te gaan door middel van canyoning, of een verfrissende duik te nemen. 

Wadi shab
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

De meesten gaan alleen zwemmen in de eerste poel, maar voor een echt avontuur kan je ook de volledige route van poelen volgen. Hiervoor moet je wel op verschillende stukken tussen de rotsen doorlopen over kiezels, klauteren over glibberige rotsen en soms in dieper water zwemmen. Daarom is het een goed idee om hiervoor waterschoenen of slippers met klittenband te dragen!

Na 15-30 minuten kom je aan het einde bij een nauwe spleet tussen de rotsen, met daarachter een grot met waterval. Deze waterval kan je tevens beklimmen via een touw, om bovenop de rotsen te komen voor nog meer mooie uitzichten. Zeker de moeite waard en een verfrissende en unieke ervaring.

In Wadi Hamam kan men ook rust vinden in de warmwaterbronnen. Een bijzondere indrukwekkende bezienswaardigheid is de Wadi Ghul, in de diepe kloof. 

Natuur in Oman
Deel op Pinterest

6. Woestijn in Oman

Een van de mooiste en bekendste plekken in Oman is de woestijn, met glooiende zandduinen tot wel 200 meter hoog. In Oman zijn zelfs 3 woestijnen te vinden, waarvan de bekendste Al Sharqiya Sands, of Wahiba Sands, in het oosten gelegen. 

Woestijn in Oman
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

In dit uitgestrekte natuurgebied van 12.500 km² leven op dit moment met name verschillende bedoeïnenstammen, wilde kamelen, geiten, hagedissen en vogels. Het woestijngedeelte daaronder wordt ook wel ‘het lege kwartier’ genoemd, omdat het nog vele malen groter is, met veel olievelden.

Voor de mooiste woestijnervaring is een bezoek aan Al Sharqiya Sands aan te bevelen. Met zijn (luxe) tentenkampen, middenin dit gebied met uitgestrekte oranje zandvlaktes en glooiende duinen, is het dé perfecte plek. Lees meer over slapen in de woestijn of andere bijzondere overnachtingen in Oman.

Al Sharqiya Sands
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Je kunt zelf met een 4X4 de woestijn in rijden, zonder gids, en dat op slechts 2,5 uur rijden van Muscat. Een overnachting in Wahiba Sands met spectaculaire zonsondergang, diner onder de sterrenhemel en zonsopkomst in deze setting, is een ervaring die je nooit zal vergeten!

Rondreis in Oman met 4x4
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Om de Wahiba Sands woestijn te verkennen kan je een 4WD of Landcruiser huren of een vakantie met gids boeken. Er zijn verschillende tentenkampen, van budget tot luxe. Ook bij de meeste groepsreizen staat een verblijf in Wahiba Sands op het programma. 

Woestijn
Woestijn in Oman
Deel op Pinterest

7. Muscat

Begin of eindig je rondreis in Oman met een bezoek aan de hoofdstad. In Muscat is ook veel te zien en te doen, van prachtige architectuur, historische bezienswaardigheden, forten, musea, moskeeën, soeks en natuurlijk veel fijne restaurants en uitgaansgelegenheden. Dit alles verdeeld over de 6 verschillende districten ‘wilaya’ van de stad. 

Oude stad Muscat
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

En omdat het gelegen is tussen de bergen en aan zee, is de natuur verweven met de stad. Zo zijn er ook verschillende hikes te maken in de bergen van Muscat zelf.

Vanuit Muscat kan je ook een boottocht boeken naar de Ad Dimaniyat eilanden, op slechts een klein uurtje varen. Deze 9 eilanden zijn onderdeel van een beschermd natuurreservaat, waar je kan snorkelen of duiken tussen de koraalvelden en met zeeschildpadden zwemmen.

Rondreis Oman

Oman is een ideale winterbestemming en voor velen het mooiste Arabische land. Het is er heerlijk vertoeven en niet erg ver weg. Een vakantie in Oman kan je op vele manieren regelen, meest gangbaar is een groepsreis naar Oman en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), maar bij veel reisorganisaties kan je ook terecht voor een individuele rondreis in Oman of een reis op maat. Je kunt tevens makkelijk je eigen reis uitstippelen en met een huurauto (zie Sunny Cars voor beste tarieven) rondrijden. Hou er rekening mee dat bepaalde delen alleen met een 4WD toegankelijk zijn.

Beste reistijd Oman: november t/m maart.

Video Oman

Krijg alvast een voorproefje van alles wat Oman te bieden heeft met deze beelden van Naomi's reis.

Goed voorbereid op reis

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Naomi Louwerens
Geschreven door
Naomi Louwerens
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!