Ga naar content

Egypte

Tijdens een rondreis in Egypte is er vooral op cultureel gebied veel te beleven: Luxor, de piramiden en de kleurrijke bazaars zijn belangrijke toeristische bezienswaardigheden. Maar hoe is de natuur in Egypte? Wat zijn de mooiste plekken en gebieden in Egypte? Op gebied van natuur staat het vakantieland voornamelijk bekend om het duiken, maar je kunt ook prachtige woestijnsafari's of jeeptochten maken, weg van het massatoerisme.

Mooiste plekken in Egypte

Wat zijn de mooiste gebieden in Egypte? Iedereen kent uiteraard de piramides, maar ook de Egyptische kust is een trekpleister voor mensen die er even helemaal tussen uit willen zijn. De populairste vakantiebestemmingen zijn Hurghada, Marsa Alam en Sharm El Sheikh. Het zijn echter de minder bekende gebieden die nog pure, ongerepte natuur te bieden hebben.

Natuur in Egypte

Vooral de woestijn is prachtig. Tijdens een rondreis in Egypte kan je kennismaken met deze mooie plekjes, bekijk daarom onze rondreis tips. Een overzicht van leuke dingen om te doen en te zien in Egypte:

1. Rode Zee in Egypte

De Rode zee is een van de mooiste zeeën op aarde om te snorkelen en te duiken. Kleurrijke koralen en riffen variëren er met een intense viswereld. Je kunt er schildpadden, napoleonvissen, haaien en manta’s zien en in Taba leven de indrukwekkende zeekoeien. Overal vind je prachtige koralen en grote scholen glasvisjes. Diverse gespecialiseerde reisorganisaties bieden duikvakanties aan. Vooral de plaatsen Hurghada, Sharm-el-Sheikh en Dahab zijn populaire duikbestemmingen bij de Rode Zee.

- Sharm-el-Sheikh is een van de beste duikplekken in Egypte: in de zomer zijn er zelfs hamerhaaien te zien. Gorgonen en koralen leven op prachtige rifwanden, steenvissen, schorpioenvissen en natuurlijk haaien leven bij Shark Reef, het is echt een big fish territorium.

- El Gouna werd in 1989 als toeristenoord gebouwd. Hier geen opdringerige verkopers, dat wordt niet getolereerd. De stad is bijzonder kindvriendelijk en biedt een groot aanbod aan mooie hotels en leuke activiteiten. Ook hier kan je prachtig snorkelen en duiken.

Deel op Pinterest

- Hurghada staat bekend om de manta’s, roggen en schorpioenvissen en je kan er snorkelen met dolfijnen.

- Safaga is het toevluchtsoord van rifhaaien en scholen rifvis.

- Wil je weg van de massa, dan is Marsa Alam een plek voor jou, waar slechts enkele hotels de toeristen uitnodigen tot ontdekking van een ongerepte onderwaterwereld.

2. Golf van Aqaba

In het noorden splitst de Rode Zee zich op in twee uitlopers, de Golf van Suez in het westen en de Golf van Aqaba in het oosten. Deze laatste is een prachtige locatie om te snorkelen en te duiken. Het is er vaak rustiger dan op de meer toeristische plekken bij de Rode Zee.

- Bij Dahab vind je barsten en tunnels en met koraal begroeide wanden. Er leven ook kolonies alen en je ziet er vaak barracuda’s.

- Nuweiba is het leefgebied van een groot aantal koraalduivels en er liggen prachtige koraaltuinen met wel 3 meter grote tafelkoralen. Je kunt er tevens zwemmen met dolfijnen en er zijn mooie stranden.
Lees meer over duiken in Egypte.

3. De Nijl

Diverse reisorganisaties bieden excursies aan waarbij je een of meerdere dagen gaat zeilen op de Nijl. Het is echter ook mogelijk om de hele vakantie op een zeilboot door te brengen. 

Deel op Pinterest

4. Woestijn in Egypte

In de woestijn van Egypte is veel te beleven. De Sahara strekt zich uit over een groot gedeelte van het land en biedt veel vertier voor actieve reizigers. Woestijnsafari’s, jeeptochten, dromedaris- en kamelentochten worden georganiseerd door lokale aanbieders. Ook volledig georganiseerde groepsreizen van Nederlandse reisorganisaties hebben vrijwel allemaal een dromedaristocht of woestijnsafari op het programma staan. 

In Siwa, een van de grootste oases van Egypte, kun je wandelen langs zoutmeren tot bij de zandduinen van de uitgestrekte woestijn of een tocht met de dromedaris maken. 

De Witte Woestijn of White Desert (Al Wadi Al Jadid) bevindt zich aan de noordkant van de westelijke woestijn. Het is een adembenemend verlaten gebied, waar kalkstenen formaties de leegte vullen, een echte aanrader, vooral voor fotografen. Bezoek dit gebied rond zonsondergang, wanneer de sculpturen zich hullen in magische kleuren. 

Deel op Pinterest

Tot slot hebben we in Egypte ook nog de Sinaiwoestijn, volgens sommigen de meest gevarieerde woestijn ter wereld. Bergen, oases, mooie valleien en canyons wisselen elkaar hier af. Er worden regelmatig woestijnreizen georganiseerd, met tenten, kamelen en bedoeïnengids. De Sinaï woestijn bevindt zich op het gelijknamige schiereiland in het oosten van Egypte. Breng een bezoek aan de Sinaïberg en eindig een reis in de Sinaï met een duikvakantie bij de Golf van Aqaba of in het zuidwesten van het schiereiland.

5. Natuur in Taba

Tegen de grens met Israël bevindt zich het wildreservaat van Taba, zeker ook een van de mooiste gebieden in Egypte. Tot de bewoners van dit park behoren 25 zoogdieren en het is de broedplaats van zeldzame vogels, zoals de witoogmeeuw en de havikarend. Bijna 500 plantensoorten groeien in het Taba reservaat, dat zich ook kenmerkt door geologische activiteiten en bronnen. Er zijn ook mangroven en grotten te vinden. Bij de kust leven zeekoeien tussen de grasbedden.

Visum Egypte Alleen met een geldig visum kan je Egypte in, dus vergeet niet om dit tijdig te regelen. Kijk op visumbuitenland voor meer info over een visum Egypte.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!