Ga naar content

Duiken in Egypte

Egypte is een droom voor iedere duiker die in de Rode Zee wil duiken maar ook de Golf van Akaba biedt mooie duiksites. Er zijn tal van mooie plekken om te duiken. Lees onze tips voor je duikreis in Egypte.

Waar duiken in Egypte en wat is er te zien?

Duiken in Egypte staat bijna synoniem voor duiken in de Rode Zee. Wat zijn de beste duikplekken in Egypte? De meeste duikspots liggen daar waar de Arabische woestijn de Rode Zee raakt, én in het noordoosten langs de Golf van Akaba. 

We geven je een aantal tips voor duiken in Egypte. Egypte biedt veel mogelijkheden voor wie zijn duikbrevet wil halen of meer duikervaring op wil doen. Vooral daar waar je gemakkelijk vanaf het strand het water inloopt zijn veel mogelijkheden voor beginners. Voor beginnende duikers of openwater duikers is er veel te zien het noorden van Egypte. De mogelijkheden voor ervaren duikers zijn door bootduiken en live-a-boards onuitputtelijk.

Duiken in de Rode Zee

Waar kan je duiken in de Rode Zee? Er zijn verschillende mooie duikbestemmingen. Plaatsen die qua sfeer en duikmogelijkheden onderling verschillen:

1. Duiken bij Sharm-el-Sheikh

Sharm-El-Sheikh in Egypte is bekend bij duikers over de hele wereld. Vanuit deze plaats kom je op de meest fantastische duikspots die je ooit zag. Behalve de prachtige koralen en kleurrijke vissen zijn er ook grote dieren te spotten: manta’s, hamerhaaien, walvishaaien, roggen en schildpadden. Helaas zijn ze er niet allemaal tegelijk en is het verstandig om je te verdiepen in de beste reistijd per diersoort. In Sharm-el-Sheikh vind je vele duikcentra die zowel voor beginners als ervaren duikers veel te bieden hebben.

2. Duiken in El Gouna

Bij El Gouna liggen wrakken in het water. Het rif van Abu Nuhas staat bekend als ‘scheepskerkhof’. Er ligt een kleurrijk rif dat door even kleurrijke scholen vis wordt bezocht. Misschien zie je er krokodilvissen of octopussen. El Gouna zelf is een project van luxueuze hotels en resorts, aangelegd langs en op 10 kilometer zandstrand.

3. Duiken bij Hurghada

Hurghada is een badplaats van waaruit zowel beginners als gevorderden memorabele duiken in Egypte kunnen maken. Hiervandaan vertrekken ook veel ‘live-a-board’ trips. Het staat bekend om de manta’s, roggen en schorpioenvissen en je kunt er snorkelen met dolfijnen.

4. Safaga and Soma Bay

Uitstekende plaats voor verblijf met je familie vanwege de mooie resorts en de watersport mogelijkheden. Geschikt voor beginnende duikers en meer ervaren scubaduikers. In de lente zwemmen hier hamerhaaien en in de winter worden er manta’s gezien.

5. Duiken bij El Quseir

El Quseir is een oude Egyptische stad waar je kunt wandelen tussen overblijfselen van het Ottomaanse Rijk. Heel iets anders dan de moderne, voor toeristen gebouwde steden langs de kust. Ook als duikcentrum is deze stad nog rustig, al komen er wel veel duikers per boot naar de meest bekende site: Brothers and Elphinstone. De bestemming staat bekend om haar geweldige kantduiken. Geschikt voor alle typen duikers.

Beste duikspots Egypte
Deel op Pinterest

6. Marsa Salam/Ghalib

Vanaf de kust ligt een aantal makkelijk bereikbare koraalriffen, zandbanken en steile onderwaterkliffen. De onderwaterwereld is hier rijk aan harde en zachte koralen, grotten en dolfijnen. Marsa Alam is op dit moment nog niet zo toeristisch en dankzij het rif langs de kust een mooie duikbestemming in de Rode Zee waar het hele jaar door verschillende schildpadden te zien zijn en dolfijnen.

Duiken in de Golf van Akaba

De Golf van Akaba is de uitloper van de Rode Zee die Egypte scheidt van Saoedi-Arabië en Jordanië. Het ligt erg beschut en er is weinig stroming. Van noord naar zuid tref je hier de volgende populaire duikplaatsen aan:

1. Duiken bij Dahab

In vergelijking met Sharm-el-Sheikh een rustige plaats. Bij Dahab vind je barsten en tunnels en met koraal begroeide wanden. Je ziet er kolonies alen en vaak barracuda’s. Vaste bewoners van het water rondom Dahab zijn de karetschildpad en dolfijnen. De meeste kans ze te zien maak je van mei t/m september. Een aantal duiksites zijn gemakkelijk te bereiken vanaf de kust. Minder makkelijk te bereiken duikplekken worden bezocht per boot of (echt waar) zelfs per kameel.

Duiken Golf van Akaba
Deel op Pinterest

2. Duiken bij Nuweiba

De zee bij Nuweiba is het leefgebied van een groot aantal koraalduivels en er liggen prachtige koraaltuinen met wel 3 meter grote tafelkoralen. Je kunt er ook zwemmen met dolfijnen. Vooral interessant voor de beginnende duiker en voor duiken met kinderen.

3. Duiken bij Taba

In het noordelijke puntje van de Golf van Akaba ligt Taba. Massatoerisme vind je hier nog niet. De duikplekken zijn onbedorven en zeer geschikt voor de beginnende duiker. Bijna geen stroming en toegankelijk zowel met een boot als vanaf de kust. Verwacht hier geen enorme riffen maar wel rustige en natuurlijke en onbedorven duikplekken met koralen, anemonen, tropische vissen en zelfs zeepaardjes.

Tips duiken in Egypte?

Heb jij nog tips voor andere reizigers die opzoek zijn naar de beste duikplaats in Egypte? We horen het graag.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!