Ga naar content

Zeekoeien

Zeekoeien zijn vriendelijke zeezoogdieren die er lomp uitzien maar toch gracieus door het water zweven. Doordat het zulke vriendelijke reuzen zijn stelen ze de harten van velen. Op deze pagina lees je alles wat je wil weten over de fascinerende zeekoe. Bijvoorbeeld hoe je de verschillende soorten herkent en waar jij ze zelf in het wild kan spotten.

Zeekoe soorten

De zeekoe kan je opsplitsen in twee soorten. De doejong en de lamantijn. Het verschil zit hem in hun leefgebied en in de vorm van de staart en de snuit. De doejong heeft een gesplitste staart zoals die van een dolfijn terwijl de lamantijn een afgeronde staart heeft. De lamantijn heeft een aparte bovenlip waarmee hij planten kan pakken. Een doejong heeft een bredere snuit zonder deze lip. Op de foto hieronder zie je duidelijk het verschil in staart.

Verschil lamantijn doejong
Deel op Pinterest

Vroeger leefden er ook stellerzeekoeien, die maar liefst 8 tot 10 meter konden worden. In tegenstelling tot zijn soortgenoten leefde deze zeekoesoort in koude wateren. Helaas zijn deze zeekoeien door intensieve jacht in de 18e eeuw uitgestorven.

Excursies en tours met zeekoeien:

Zeekoeien leefgebied

Waar leven zeekoeien? Zoals net al aangegeven leven doejongs en lamantijnen op verschillende plekken in de wereld. Alle zeekoeien gedijen goed in tropische en subtropische wateren en komen dus voornamelijk rond de evenaar voor. 

Er zijn drie lamantijn soorten die elk op een andere plek leven:
- De Amazonelamantijn leeft in de rivier de Amazone in Brazilië, Peru, Colombia en Ecuador. Deze soort leeft dus in zoet water.
- De Caribische lamantijn leeft in de Caribische wateren. Vooral bekend zijn de zeekoeien in Florida (Crystal River). Op deze plek kan je deelnemen aan kajak- en snorkelexcursies met de zeekoeien.
- De West-Afrikaanse lamantijn leeft onder meer in het Djoudj reservaat in Senegal.

Zeekoeien excursies
Deel op Pinterest

De doejongs leven in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. Hun leefgebied is verspreid van Oostelijk Afrika en de Rode Zee tot Zuidoost-Azië en Australië. Een goede kans om ze te zien heb je bij de lagune van Abu Dabbab in Egypte en bij het Great Barrier Reef in Australië. Ook de Filipijnen is een goede plek om zeekoeien te spotten.

Hier kan je zeekoeien in het wild zien:

Afbeelding voor Florida
Na enkele knotsgekke dagen in de pretparken van Orlando of het bruisende Miami is het heerlijk om ook de natuur in Florida te ontdekken en tot rust te...
Afbeelding voor Egypte
Tijdens een rondreis in Egypte is er vooral op cultureel gebied veel te beleven: Luxor, de piramiden en de kleurrijke bazaars zijn belangrijke...
Afbeelding voor Filipijnen
De natuur op de Filipijnen is betoverend mooi. De archipel bestaat uit meer dan 7000 exotische eilanden, één voor één paradijsjes! Maar hoe plan je ee...
Afbeelding voor Amazone
Meer dan de helft van het reusachtige Amazoneregenwoud strekt zich uit over Brazilië, maar bepaalde delen liggen in Ecuador, Colombia en Venezuela....
Afbeelding voor Senegal
Hoe is de natuur in Senegal en wat zijn de mooiste gebieden van het land? Op NatureScanner lees je meer over een natuurreis naar deze Afrikaanse...

Wat eet een zeekoe?

Zeekoeien zijn de grazers van de zee, ze voeden zich met planten en grassen op de bodem en planten die in het water zweven. Ze hebben dan ook platte tanden waarmee ze goed kunnen malen.

Zeekoe weetjes

Nog enkele leuke feitjes.

  • Zeekoeien zijn het enige herbivore zeezoogdier.
  • Zeekoeien zijn het meest verwant aan olifanten.
  • Ze kunnen wel 60 - 70 jaar oud worden.
  • Doejong betekent 'dame van de zee' in het Maleisisch. Het verhaal gaat dat de eerste zeemeerminlegendes zijn ontstaan toen zeemannen de staart van een zeekoe aanzagen voor een zeemeerminstaart.
  • Zeekoeien zijn niet gevaarlijk. Het zijn zeer zachtaardige dieren die niet agressief zijn naar mensen toe. Ze zijn erg nieuwsgierig en het is dan ook super gaaf om tussen de zeekoeien te zwemmen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!